5 motive pentru care bebelușul tău se trezește des noaptea

DE REŢINUT!

Nou-născutul ingerează o cantitate mică de hrană la fiecare masă. Dacă îl hrănești la sân, laptele este digerat rapid. Asta înseamnă că un bebeluș se poate trezi deoarece simte nevoia de hrană.

Cel mai probabil, în primele luni după venirea pe lume a bebelușului, nimeni din casă nu doarme prea bine, iar responsabil pentru această situație este nimeni altul decât… bebe. Chiar și atunci când nou-născutul decide să doarmă în reprize mai lungi noaptea, probleme legate de somn pot apărea frecvent.

Majoritatea situațiilor sunt temporare și sunt cauzate de apariția primilor dinți, de reperele de dezvoltare sau de schimbările de rutină, astfel încât nu este cazul să te îngrijorezi. Cu toate acestea, lipsa odihnei este neplăcută atât pentru bebeluși, dar mai ales pentru părinți.

Iată câteva dintre cele mai frecvente cauze ale problemelor de somn ale nou-născutului.

1. Bebelușul nu știe dacă este noapte sau zi

Unii bebeluși dorm bine în timpul zilei, dar refuză să doarmă noaptea. Practic, au un program inversat de odihnă. Ce poți să faci?

  • Ține bebelușul treaz mai mult în timpul fiecărei perioade de veghe din timpul zilei. Acest lucru va ajuta la creșterea nevoii de somn pe parcursul nopții. Unii pediatrii recomandă jocurile cu micuțul imediat după alăptare, pentru a preveni situația în care bebelușul adoarme.
  • Ieși cu bebelușul afară, asigurându-te însă să-l protejezi de lumina directă a soarelui. Lumina naturală ajută la resetarea ceasului intern. Dacă nu puteți ieși afară, așează pătuțul sau coșul copilului lângă o fereastră, astfel încât copilul să învețe diferența dintre zi și noapte.
  • Evită activitățile care induc somnul, dacă este posibil, în timpul zilei. Nu combate nevoia bebelușului de a dormi, însă dacă prelungești cu câte puțin perioada în care acesta stă treaz, somnul ar putea fi amânat.
  • Diminuează cât mai mult lumina în timpul nopții. La fel, evită zgomotele puternice, astfel încât bebelușul să se trezească rar din somnul nocturn.
  • Ia în considerare înfășarea bebelușului noaptea, astfel încât brațele și picioarele lui să nu se miște, prevenind în acest fel trezirea. De asemenea, poți încerca să-l adormi într-un pătuț mic, astfel încât să se simtă confortabil și în siguranță.

2. Bebelușului îi este foame

Nou-născutul ingerează o cantitate mică de hrană la fiecare masă. Dacă îl hrănești la sân, laptele este digerat rapid. Asta înseamnă că un bebeluș se poate trezi deoarece simte nevoia de hrană.

Foamea este un motiv comun pentru care bebelușii se trezesc în timpul nopții. Nou-născuții trebuie să mănânce pentru a crește, motiv pentru care nu este cazul să treci peste orele de masă.

Chiar dacă ai alăptat cu câteva ore înainte, pentru ca bebe să se poată întoarce la somn, asigură-te că îl hrănești, iar apoi continuă rutina de somn.

3. Bebelușul nu se simte bine

După naștere, corpul bebelușului este într-o continuă dezvoltare, ceea ce uneori este incomod pentru cei mici.

Cauzele comune pentru care un nou-născut nu doarme pot fi:

  • apariția unui dinte
  • o răceală sau alergie
  • colici
  • constipația

Fiecare dintre aceste situații va determina treziri frecvente în timpul nopții. Discută cu medicul pediatru în cazul în care bănuiești că durerea ar putea afecta somnul copilului.

4. Bebelușul tău are nevoie de tine

Unii bebeluși sunt atât de îndrăgostiți de părinții lor, încât nu vor să piardă nici o clipă departe de aceștia. Bebelușul tău vrea să știe ce faci. Vrea să se joace. Cu tine, evident. În mijlocul nopții.

O posibilă soluție este dormitul în aceeași cameră cu bebelușul, astfel încât acesta să se simtă aproape de părinți. Cu toate acestea, pediatrii recomandă partajarea camerei cu nou-născutul, nu și a patului. Așadar, în primele luni de viață, plasează pătuțul copilului în dormitorul vostru, astfel încât să fii permanent aproape de cel mic.

5. Bebelușul este agitat

Bebelușii sunt sensibili, iar prea multă stimulare îi pot strica programul de somn.

Stimularea excesivă poate avea cauze multiple. De exemplu, o mamă care consumă multă ciocolată ar putea transmite copilului, dacă acesta este alăptat. Pe de altă parte, zgomotul și activitățile energie pot agita excesiv bebelușul.

Starea de veghe a bebelușului pe timpul nopții este adesea un indiciu pentru mamele care alăptează că ceva din dieta lor nu este potrivit pentru liniștea bebelușului.

Soluția este să acorzi atenție alimentației tale, în cazul în care alăptezi. Evită băuturile sau gustările cu o concentrație mare de cofeină, dar și mâncărurile care i-ar putea cauza bebelușului alergii sau colici.

De asemenea, în a doua parte a zilei, evită activitățile care l-ar putea obosi excesiv pe cel mic.

Bine de știut

În cele mai multe cazuri, nou-născuții se confruntă cu probleme cu somnul de noapte doar în primele 4-5 luni de viață. Deși această perioadă poate părea o eternitate, te asigurăm că este temporară.

În cazul în care consideri că lipsa somnului ar putea fi generată de probleme de sănătate, adresează-te unui medic pediatru pentru investigații suplimentare.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close