Bebe la 1 săptămâna: Cum poate un pui de om să facă un zgomot atât de mare?

DE REŢINUT!

Poate cel mai evident reflex care poate fi observat la nou născuți este cel prin care bebelușul întoarce capul de fiecare dată când obrazul îi este mângâiat.

Știai că?

Bebelușul va pierde din greutate după naștere. Aproape toți nou-născuții vor părăsi spitalul cu o greutate mai mică decât la prima cântărire.

După 9 luni de așteptare, marea întâlnire s-a produs! Fericirea este la cote maxime, chiar dacă sigur nu te așteptai ca nou-născutul tău să aibă ochii umflați și fruntea încrețită. Însă toate acestea sunt perfect normale și se datorează lungii șederi în uterul îngust și apos.

Din fericire, fiecare copil este cel mai frumos pentru mama sa, iar în scurt timp bebelușul tău va deveni și mult mai fotogenic.

La ce te poți aștepta în prima săptămână a nou-născutului? Vom vedea în continuare!

Dezvoltarea nou-născutului în prima săptămână de viață

Ce va putea face bebelușul săptămâna aceasta? Își va putea ridica scurt capul atunci când este așezat pe burtă. De asemenea, va putea să se concentreze asupra obiectelor care se află la o distanță de aproximativ 20 – 25 cm. Așadar, îți poate observa chipul dacă stai aproape de mica ta minune de copil!

Poate cel mai evident reflex care poate fi observat la nou născuți este cel prin care bebelușul întoarce capul de fiecare dată când obrazul îi este mângâiat. Este un automatism pe care pruncul îl are, în dorința lui de a găsi sânul (sau biberonul) pentru a se putea hrăni.

Nu te mira dacă bebelușul pare foarte somnoros la început. Este de așteptat o lungă perioadă de somnolență pronunțată în a doua și chiar a treia zi de viață. Cumva e de înțeles, cu siguranță nașterea nu a fost foarte ușoară nici pentru micuții bebeluși. Pentru moment, profită de somnolența celui mic și încearcă să te odihnești și tu.

Iată ceva la care probabil nu te așteptai: bebelușul va pierde în greutate în primele câteva zile de după naștere. De fapt, aproape toți nou-născuții vor părăsi spitalul cu o greutate mai mică cu 5-10% din greutatea la naștere în prima săptămână. Va recupera această greutate? Sigur, dar abia din a 2 a săptămână de viață.

Postpartum: mama și bebe

Înțelegerea greutății bebelușului

Ce îl face pe bebelușul tău să cântărească mai mult sau mai puțin decât alți nou-născuți? Ei bine, acest lucru este influențat de o serie de factori, între care și greutatea și dieta ta, atât dinainte de sarcină, cât și cea din timpul sarcinii.

De exemplu, dacă ești o persoană mai corpolentă, este posibil să ai un copil mai grăsun; însă dacă nu ai parte de suficienți nutrienți în timp ce ești gravidă, bebelușul poate fi mai mic.

Alți factori care pot juca un rol important includ sănătatea prenatală, propria greutate la naștere plus factorii genetici, indiferent dacă bebelușul tău este băiat sau fată (băieții tind să fie mai grei), dacă este primul copil (aceștia tind să fie mai mici decât frații mai mici).

Aspectul bebelușului

Părul fin și pufos care acoperă corpul bebelușului se numește lanugo și va cădea în următoarele câteva săptămâni. Acest păr nu este prezent în cazul tuturor bebelușilor. Primul păr adevărat al bebelușului va fi asemănător cu un puf, foarte diferit de lanugo atât ca textură, cât și din punct de vedere al culorii.

Zona intimă a bebelușului pare umflată? Ei bine, chiar este. Acest lucru se datorează hormonilor care încă circulă prin corpul nou-născutului. Nu e cazul să-ți faci griji, este perfect în regulă, iar în cateva zile organele genitale vor avea forma normală.

Ochii umflați ai mamei

Dacă după episodul nașterii te simți ca și cum ai fi petrecut câteva runde în rig, atunci trebuie să știi că e absolut normal ca aspectul tău să fie similar.

Cearcănele, ochii împăienjeniți de vene roșii sunt simptome comune pentru proaspetele mămici. Mai mult, sunt temporare și inofensive, rezultat al tensionării mușchilor feței pe durata travaliului. Vestea bună este că ochii tăi vor reveni la normal în câteva săptămâni.

Ceea ce ar putea persista puțin mai mult în perioada postpartum sunt cearcănele. Oboseala (care va deveni în curând companionul tău zilnic) și retenția de fluide (rămase încă din sarcină) fac un cocktail puternic atunci când vine vorba de formarea cearcănelor.

Ce poți să faci? Poți încerca accelerarea recuperării prin aplicarea unei comprese reci de mai multe ori pe zi. Pungile reci de ceai funcționează și ele bine, deoarece ceaiul conține teină, un astringent natural care poate ajuta la reducerea umflăturilor.

Cel mai important, odihnește-te ori de câte ori ai ocazia!

Semne de icter la bebeluș

O afecțiune obișnuită care transformă pielea unui bebeluș în gălbui, icterul apare la 60% dintre nou-născuți, de obicei la două până la trei zile după naștere și durează de la o săptămână până la 10 zile (uneori mai mult pentru copiii prematuri).

În cele mai multe cazuri icterul dispare singur (sau uneori cu tratament ușor) fără efecte negative. Deși nu poți face nimic pentru a preveni icterul, este important să ai grijă de semnele care pot să apară. Icterul apare adesea pe față mai întâi și apoi se răspândește pe restul corpului bebelușului, inclusiv în albul ochilor.

Discută cu medicul pediatru despre icter.

Câștigarea încrederii

Părinții nu se nasc, ci se formează în timp ce se confruntă cu primul scutec murdar, o sesiune de hrănire, prima baie, o plimbare prin cartier, o noapte nedormită (sau mai multe). Din fericire, bebelușii iartă greșelile părinților.  

Fiecare mamă se simte copleșită în primele săptămâni de după naștere, mai ales când epuizarea postpartum își lasă amprenta asupra corpului și a sufletului.

Așa că, dă-ți timp, fii blândă cu tine, hrănește-te corespunzător și încearcă să te bucuri de fiecare moment!

Destul de curând (mai repede decât crezi), provocările zilnice ale îngrijirii bebelușului nu vor mai părea atât de mari. De fapt, vor veni atât de natural, încât le veți putea face cu ochii închiși.

Ne vedem în săptămâna 2!

Hai pe Facebook pentru a discuta împreună cu alte mămici despre experiența din primele săptămâni de după naștere!

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close