Bebe la 2 luni

DE REŢINUT!

Micuțul tău devine mai puternic în fiecare zi. În plus față de a-și putea ține capul mai sus, bebelușul ar trebui să înceapă să facă mișcări mai ample cu brațele și picioarele.

În doar două luni, bebelușul tău s-a schimbat în atât de multe moduri. Pe de altă parte, suntem siguri că și tu te-ai schimbat. Primele două luni au adus o mulțime de lucruri interesante, primul zâmbet, dar și părăsirea stadiului de nou-născut.

Ce urmează? Iată toate etapele, preocupările și sfaturile pe care trebuie să le ai în vedere pentru cea de-a doua lună de viață a bebelușului tău.

Bine de știut

  • Majoritatea bebelușilor încep să doarmă toată noaptea în jurul vârstei de 12 săptămâni, așa că mai ai doar câteva săptămâni până la acel moment!
  • Respectă toate programările la medicul pediatru pentru a te asigura că bebelușul nu rateză niciun vaccin.
  • Bucură-te de această perioadă, deoarece nu durează mult.
  • Ai reușit să traversezi unele dintre cele mai dificile săptămâni în ceea ce privește creșterea unui bebeluș, iar lucrurile vor deveni din ce în ce mai ușoare.

Dezvoltarea copilului la 2 luni

La vârsta de 2 luni, bebelușul probabil arată complet diferit față de cum era acum câteva săptămâni. Cel mai probabil, cel mic a câștigat în greutate și zilnic dobândește noi abilități. În medie, în această perioadă copilu:

  • Este cu 1-2 kilograme mai greu decât la naștere
  • A crescut cu 2,5 până la 5 centimetri
  • Are o circumferință a capului mai mare cu 4 centimetri

Reține totuși că numerele de mai sus sunt pur și simplu orientative, iar bebelușii tind să crească în reprize. Poate că bebe va crește mai mult într-o lună sau în două luni, apoi poate stagna pentru o perioadă.

Etapele de dezvoltare

Și din acest punct de vedere, pot exista diferențe semnificative între stadiile de dezvoltare ale copiilor.

Corpul bebelușului

  • Închiderea fontanelei posterioare: fontanela posterioară, un punct moale de pe capul bebelușului pe care s-ar putea să nu-l fi observat, ar trebui să fie închisă la 2 luni de la naștere, deși, în unele cazuri, ar putea rămâne deschisă până în luna a 3-a. Solicită pediatrului evaluarea fontanelei posterioare pentru a vedea dacă există vreo îngrijorare cu privire la închiderea acesteia.
  • Creștere mai mare în greutate: bebe începe să semene din ce în ce mai mult cu bebelușii adorabili pe care îi vedem în fotografii.
  • Mai multă mișcare: micuțul tău devine mai puternic în fiecare zi. În plus față de a-și putea ține capul mai sus, bebelușul ar trebui să înceapă să facă mișcări mai ample cu brațele și picioarele. Practic, se face trecerea de la mișcările sacadate ale nou-născutului, la o mișcare controlată,

Creierul bebelușului

  • Zâmbește: dacă bebelușul nu a început încă să zâmbească, cu siguranță o va face în această lună. Fii pe fază!
  • Recunoaște fețele: la vârsta de 2 luni, bebelușul ar trebui să recunoască chipul mamei, dar și al persoanelor care petrec mult timp în preajma sa.
  • Gânguie: micuțul tău începe deja să învețe să vorbească. Dacă ești atentă, vei observa cum bebe încearcă să discute și el, așa cum vede la cei din jur.

Semne de îngrijorare

Deși poate fi interesant să urmărești cu atenție etapele de dezvoltare ale copilului tău, este de asemenea important să ai în vedere faptul că etapele de referință sunt diferite pentru fiecare copil. Doar pentru că bebelușul nu a atins o etapă anume nu înseamnă neapărat că ceva nu este în regulă. Dar dacă ai îngrijorări sau observi oricare dintre următoarele situații, adresează-te medicului pediatru.

  • Dacă bebelușul nu mănâncă suficient sau nu pare să se îngrașe. Până la vârsta de 2 luni, bebelușul ar fi trebuit să treacă printr-un episod creștere, dar acest lucru este destul de greu de evaluat de părinți. În cazul în care te îngrijorează acest aspect, adresează-te medicului.
  • Dacă bebelușul nu prezintă semne de recunoaștere facială. Lucrul preferat al bebelușului la vârsta de 2 luni ar trebui să fie chipul mamei, iar apariția acesteia ar trebui să genereze semne de emoție, cum ar fi lovirea picioarelor sau zâmbete.
  • Dacă bebelușul nu este capabil să urmărească mișcările unui obiect, jucărie sau deget.
  • Dacă bebelușul nu este capabil să-și ridice capul, fie de pe saltea, fie în timp ce este ținut la piept sau pe umăr.

O zi din viata bebelușului de 2 luni

Cum arată viața cu un copil de 2 luni? Poate arăta extrem de divers, în funcție de ce tip de copil este micuțul tău. De exemplu, bebelușul ar putea fi încă agitat seara sau poate prefera să stea liniștit să să privească în jur. Toți bebelușii, chiar și la această vârstă fragedă, sunt diferiți și pot dori lucruri diferite.

O diferență de reținut este că bebelușii care sunt hrăniți cu formule pot avea un program ușor diferit față de bebelușii care sunt alăptați. Mai exact, pot avea perioade mai lungi de somn. În general, te poți aștepta ca atât bebelușii alăptați la sân, cât și cei hrăniți cu formule:

  • Să bea 350 – 700 ml de lapte matern sau formulă, deși unii bebeluși pot necesita mai mult.
  • Să doarmă aproximativ 16 ore pe zi.
  • Să aibă trei până la patru reprize de somn în timpul zilei.  

Noțiuni de bază despre îngrijirea bebelușilor

La vârsta de 2 luni, pot apărea unele probleme noi. Desigur, pentru sugarii cu afecțiuni medicale complexe sau cu nevoi speciale, vor exista mai multe considerații și ar trebui să fii mereu în legătură cu medici specialiști. Pentru afecțiuni generale, iată câteva sfaturi de reținut:

  • Strănutul. La această vârstă, bebelușii încep să strănute destul de mult. Micile lor căi respiratorii pot fi extrem de sensibile la iritanții din aer, așa că este recomandat să-ți ferești copilul cât poți de mult de părul de animale sau de praf. Ai putea, de asemenea, să utilizezi un umidificator în camera bebelușului pentru a împiedica aerul să se usuce prea mult.
  • Afte. Dacă observi că bebelușul are pete albe pe interiorul obrajilor și pe limbă, pete care nu pot fi șterse cu ușurință, atunci cel mai probabil este vorba de afte. Asta este o infecție foarte ușoară, frecventă la copii și poate fi eliminată cu un medicament eliberat pe bază de rețetă. Sugarii ar putea dezvolta afte din timpul alăptării.
  • Acnee. Da, bebe poate suferi de acnee, erupții cutanate și piele descuamată. Vestea bună este că de cele mai multe ori acestea se estompează fără a necesita un tratament. De asemenea, sugarii tind să sufere de piele uscată, așa că e important să folosești un săpun ușor și o cremă hidratantă delicată, sigură pentru copii, o dată sau de două ori pe zi.
  • Reflux: Mulți copii vomită după ce au mâncat din cauza supraalimentării sau pentru că valva care închide partea superioară a stomacului este imatură. Pentru prevenirea refluxului, încearcă să oferi bebelușului mese în cantități mai mici, evite orice presiune pe burta copilului sau renunță de la activitate solicitantă după masă.  
  • Infecții ale căilor respiratorii superioare: dacă micuțul tău dezvoltă o infecție, poate fi dificil să știi ce e de făcut, deoarece la această vârstă nu este recomandat să administrezi copilului medicamente fără prescripție medicală. Pentru a-i ușura suferința, poți să aspiri secrețiile nazale ale bebelușului. În cazul în care stare lui nu se îmbunătățește, cel mai bine este să consulți medicul pediatru.

Hrănire și nutriție

Deși cel mai probabil ai stabilit un model de hrănire bun în ultimele două luni de zile, din când în când este util să faci următoarele lucruri:

  • Verifică toate recipientele și sticlele cu formule de lapte pentru a te asigura că nimic nu a expirat.
  • Verifică toate sticlele și echipamentele pentru a te asigura că nu s-a spart nimic (în special gâtul sticlei) și că toate sunt curățate corect. Ai fi surprinsă să afli cât de repede se poate dezvolta mucegaiul în toate acele zone mici.
  • Înlocuiește orice echipament care ar putea fi deteriorat, cum ar fi sticlele, suzetele sau suportul de uscare a sticlelor.

Hai pe Facebook pentru a discuta împreună cu alte mămici despre experiența din primele luni de după naștere!

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close