Bebe la 3 luni

DE REŢINUT!

La 3 luni, bebelușul tău nu vorbește încă prea mult, dar poți contribui la încurajarea dezvoltării limbajului său într-un mod foarte simplu: vorbind cu el.

Vârsta de trei luni marchează destul de multe aspecte interesante, între care o nouă înfățișare pentru bebeluș. În plus, acesta va dobândi o mulțime de abilități interesante în această lună, cum ar fi găsirea mâinilor, însă vestea bună este că bebe va începe să doarmă pe tot parcursul nopții. 

Bine de știut

  •  Nu pune niciodată copilul într-un coș de cumpărături, mai ales în apropierea mânerelor, deoarece căruciorul ar putea să se răstoarne și să rănească grav copilul.
  • Chiar dacă bebelușul tău continuă să-și sugă degetul, nu este cazul să te preocupe acest aspect acum.
  • Specialiștii recomandă ca bebelușul să doarmă încă în camera părinților, chiar dacă la această vârstă reușesc să doarmă pe tot parcursul nopții.

Dezvoltarea copilului la 3 luni

La vârsta de 3 luni, bebelușul a crescut cu 30% în greutate și cu 20% în lungime (față de momentul nașterii) și va continua să facă pași uriași, în special în următoarele trei luni.

Etapele de dezvoltare

Unii medici numesc primele 12 săptămâni după nașterea bebelușului „al patrulea trimestru”, deoarece există încă atât de multe schimbări în această perioadă. Agitația de seara va începe să scadă în intensitate (fie că era vorba de plâns sau doar de irascibilitate), iar bebe va începe să zâmbească mai des. Iată câteva dintre etapele de dezvoltare pe care te poți aștepta să le observi.

Corpul bebelușului

  • Suptul degetului mare: mulți bebeluși încep să-și sugă degetele mari în această etapă de dezvoltare, deoarece este vârsta la care cei mici își „descoperă” cu adevărat mâinile. Mai exact, la 3 luni, bebelușii sunt capabili să-și țină mâinile aproape de gură și pot fi fascinați de degetele lor sau pot găsi confort în suptul degetului mare.
  • Recunoașterea parfumului: copilul poate recunoaște mirosul mamei sau al persoanei care petrece cel mai mult timp alături de el.
  • Preferința pentru texturi: până la 3 luni, micuțul va avea preferințe chiar și pentru diferite atingeri și texturi pe care le consideră liniștitoare sau incomode.
  • Capul sus! Bebelușul ar trebui să poată ține capul sus la un unghi de 90 de grade începând cu 12 săptămâni. Mai mult, atunci când este în brațelele tale, cel mic va reuși să își țină capul într-o poziție fermă.
  • Pieptul sus! Datorită timpului petrecut pe burtică, bebe va începe să-și ridice trunchiul în sus, sprijinindu-se pe brațe.

Creierul bebelușului

  • Vedere îmbunătățită: deși bebelușul nu are încă o percepție desăvârșită (nu poate distinge cât de departe sau cât de aproape sunt obiectele), acesta poate recunoaște foarte clar obiectele aflate la 8-15 cm.
  • Claritate sporită a auzului: bebelușul cel mic ar trebui să se întoarcă către zgomote puternice și să înceapă să imite sunetele pe care le aude frecvent.
  • Folosirea mânuțelor: acum, bebe poate folosi ambele mâini pentru a strânge un obiect, cum ar fi un o jucărie.
  • Urmărirea obiectelor: în timp ce copilul a început să urmărească obiectele în săptămânile anterioare, acum va reuși să le observe printr-un unghi complet de 180 de grade.

Semnale de îngrijorare

În cazul în care observă că:

  • bebelușul nu mănâncă suficient sau pare să nu se îngrașe.
  • bebelușul nu își poate îndrepta privirea spre un obiect sau încă are privirea încrucișată.

adresează-te medicului pediatru. Deși evoluția fiecărui copil este diferită, acestea ar putea fi semne ale unor probleme. Nu-ți face griji, majoritatea problemelor au rezolvări ușoare, este însă nevoie să primești îndrumarea unui specialist.

O zi din viața bebelușului de 3 luni

La 3 luni, bebelușul tău nu vorbește încă prea mult, dar poți contribui la încurajarea dezvoltării limbajului său într-un mod foarte simplu: vorbind cu el. Specialiștii în pediatrie recomandă părinților să vorbească, să cânte și să citească copiilor lor.

Dacă nu știi ce ai putea să-i spui micuțului, poți începe prin descrierea acțiunilor tale. De exemplu, explică-i bebelușului că îi schimbi scutecul, că îl îmbraci sau că îi faci baie. Poți, de asemenea, să:

  • Imită câteva din sunetele și zgomotele pe care le face copilul tău.
  • Vorbește despre lucrurile la care bebelușul tău se uită sau de care pare a fi atras.
  • Reacționează când bebelușul scoate sunete și încearcă să vorbească sau să răspundă la ceea ce îi spui.

S-ar putea să pară tentat să-l lași pe cel mic să înceapă să asculte emisiuni TV, însă ar trebui să ai în vedere faptul că este recomandat ca bebelușii cu vârsta mai mică de 18 luni să evite mediile digitale.

Noțiuni de bază despre îngrijirea bebelușilor

Poate că nu te-ai fi gândit vreodată că vei fi atât de interesat de mișcările intestinale ale altcuiva, dar, ca părinte, vei petrece mult timp schimbând scutecele și analizând scaunele copilului. Asta pentru că scaunele celui mic spun multe despre sănătatea acestuia.

În timp ce scaunul normal poate varia ca aspect de la galben la verde, dacă observi oricare dintre următoarele culori, trebuie să apelezi la un medic:

  • Roșu aprins: este un semn de sângerare activă undeva în intestin sau mai frecvent, semn al unei rupturi în rect din cauza constipației.
  • Negru: acest lucru ar putea fi un semn de sângerare la nivelul stomacului sau al 
  • Palid sau argilos: este un semn că nu există bilă în scaun.

Hrănire și nutriție

La vârsta de 3 luni, peste jumătate dintre mame vor continua să alăpteze. Pe măsură ce micuțul tău crește, totuși, poți întâmpina mai multe provocări în procesul de alăptare, inclusiv întoarcerea la muncă, lactație redusă cantitativ sau afecțiunile medicale care pot necesita medicamente incompatibile cu alăptarea.

Dacă întâmpini una dintre aceste probleme, sfatul nostru este să discuți cu medicul pentru a vedea care sunt soluțiile pe care le ai la îndemână. Iar dacă perioada de alăptare trebuie să se încheie ca urmare a provocărilor, afecțiunilor medicale sau a motivelor personale, nu e cazul să te îngrijorezi, deoarece hrănirea cu formule de lapte este o opțiune perfect sănătoasă.

Somnul bebelușului

În jurul vârstei de 3 luni, bebelușul poate începe să doarmă toată noaptea, ceea ce pentru un sugar înseamnă aproximativ șapte până la nouă ore consecutive. Desigur, asta ar putea însemna că bebe se culcă la ora 19:00 și se trezește la 2 dimineața, dar este totuși o îmbunătățire față de lunile precedente.

Pe lângă somnul de noapte, majoritatea copiilor cu vârsta de 3 luni dorm și 4,5 ore suplimentare în timpul zilei, împărțite în două până la patru pui de somn.

Pentru a-ți da seama când îi este somn micuțului, este util să înveți semnele prin care bebelușul îți indică faptul că este gata de culcare, de exemplu copilul își freacă ochii, devine agitat sau pare că îi este foame, deși tocmai a mâncat.

S-ar putea crede că dacă îl ții pe copil treaz cât mai târziu în noapte, acesta va dormi mai mult dimineața, dar, de obicei, aceasta este o strategie greșită. Din păcate, suprasolicitarea poate întrerupe programul de somn al unui bebeluș și îi poate determina să doarmă mai puțin.

Pentru a-l ajuta pe cel mic să doarmă cât mai mult, fă tot posibilul să păstrezi o rutină consistentă și să-ți pui copilul în pat la aproximativ aceleași ore.

Mulți părinți ar putea lua în considerare mutarea bebelușului în propria cameră la această vârstă, dacă bebelușul doarme toată noaptea. Și, deși fiecare familie este diferită, pediatrii recomandă ca părinții să continue să împartă camera, dar niciodată să împartă patul, până când copilul lor va avea cel puțin 6 luni.

Hai pe Facebook pentru a discuta împreună cu alte mămici despre experiența din primele luni de după naștere! 

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close