Bebe la 3 săptămâni: Încearcă să-ți spună ceva!

DE REŢINUT!

Atunci când ieșiți afară, evită zonele aglomerate. Ține bebelușul în cărucior, coșuleț sau marsupiu (atât în interior, cât și în exterior). După orice plimbare, spală mâinile bebelușului cu cu un șervețel sau cu apă.

Știai că?

Bebe dobândește controlul muscular, așa că mișcările și reflexele lui vor deveni mai puțin sacadate și mai grațioase în această săptămână.

Micuțul tău devine mai puternic în fiecare zi, iar tu îl poți încuraja să-și flexeze mușchii oferindu-i posibilitatea de a sta pe burtică (supravegheat, evident), astfel încât să poată exersa ridicarea capului. La 3 săptămâni, unii copii reușesc să-și ridice capul cu 45 de grade când stau pe burtă și, cu cât bebelușul se antrenează mai mult, cu atât mai rapidă va fi evoluția.

Timpul petrecut stând pe burtă ajuta, de asemenea, la prevenirea aplatizării capului, fenomen ceva mai frecvent la bebelușii care își petrec toată ziua și noaptea așezați pe spate sau sprijiniți în scaune auto.

În această săptămână vederea și capacitatea de concentrare se îmbunătățesc notabil. Poți observa că îi place din ce în ce mai mult să privească lucrurile și jucăriile din jurul său. Desigur, când nu are chef să se joace, s-ar putea să aibă chef să plângă. Iar atunci va plânge. Toți copiii plâng, dar unii mai mult decât alții.

Dezvoltarea copilului la 3 săptămâni

Micuțul tău cu siguranță continuă să ia în greutate. Cu toate acestea, încearcă să reziști tentației de a compara greutatea copilului tău cu cea a altor bebeluși. Fiecare copil este unic, iar greutatea nu trebuie raportată la anumite standarde, ci mai degrabă la propriul ritm de creștere.

Medicul pediatru este singurul care poate avea o părere relevantă asupra înălțimii și greutății bebelușului.

Postpartum: mama și bebe

Pielea fină a bebelușului

Dacă trăiai cu impresia că pielea bebelușilor este tot timpul fină precum o catifea, ei bine, te-ai înșelat. Pielea bebelușilor mai mari este fină, însă la 3 săptămâni cel mic va fi departe de a avea un ten impecabil.

Între imperfecțiunile de pe pielea bebelușului poți regăsi pete roșii, puncte albe, coșuri, erupții cutanate, pete violet. Toate acestea sunt doar un semn al circulației imature a bebelușului, temporare, din fericire. Unele imperfecțiuni vor dispărea de la sine, în timp ce altele (cum ar fi iritația produsă de scutece) vor răspunde bine la tratamentul cu unguent.

Cu bebe la plimbare

În ceea ce privește ieșirile afară, în aer liber, trebuie să fii extrem de atentă deoarece fiind foarte mic, copilul însă nu are un sistem imunitar bine pus la punct. Acest lucru este cu atât mai accentuat în cazul sugarilor născuți prematur sau a celor cu probleme de sănătate.

Atunci când ieșiți afară, evită zonele aglomerate. Ține bebelușul în cărucior, coșuleț sau marsupiu (atât în interior, cât și în exterior). După orice plimbare, spală mâinile bebelușului cu cu un șervețel sau cu apă.

Copilul confundă ziua cu noaptea?

Dacă micuțul tău continuă să doarmă ziua și să se distreze noaptea, încearcă următoarele:

  • Limitează somnul în timpul zilei. Chiar dacă nou-născutul nu are încă o rutină de somn, probabil că vei fi nevoită să-l trezești să mănânce la fiecare trei-patru ore. Dacă ai dificultăți în a trezi bebelușul, încearcă să-l ții în poziție verticală, gâdilă-i ușor mânuțele și piciorușele, mângâie-i fața, mișcă-i brațele și picioarele. Dacă nimic nu funcționează, încearcă să-i schimbi scutecul. Aceasta este activitatea care, cu siguranță, va alunga somnul copilului.
  • Încearcă să-i faci micuțului o rutină de somn diferită de la zi la noapte, pentru a-l ajuta să facă distincția dintre cele două. Evită să faci întuneric complet în cameră în timpul zilei și nu te stresa cu păstrarea liniștii perfecte. Sunetele din fundal pot face ca bebe să facă diferența dintre  zi și noapte.
  • Nu renunța la niciun pui de somn. Deși este important să-l înveți pe bebeluș că noaptea este cel mai bun moment pentru dormit, asta nu înseamnă scurtarea somnului din timpul zilei. Un copil mic doarme între 14 până la 17 ore într-o perioadă de 24 de ore, așa că o bună parte din somn trebuie să aibă loc în timpul zilei.  

Spălarea mâinilor

Când vine vorba de prieteni și familie, aceștia sunt probabil nerăbdători să îl cunoască pe bebeluș. Asigură-te că setezi o regulă clară: toți admiratorii care doresc să atingă sau să țină bebelușul în brațe trebuie să se spele mai întâi pe mâini, iar oricine prezintă semne de boală trebuie să stea departe.

Nu te teme să te impui, este vorba de sănătatea copilașului tău. Acordă o atenție deosebită copiilor mici, deoarece aceștia ar putea aduce în casă tot felul de obiecte periculoase. În cazul în care bebe are un frățior sau o surioară, învată-i să mângâie ușor spatele bebelușului sau să îi atingă degetele mici de la picioare, dar niciodată mâinile sau fața.

Bebe nu plâne, doar îți explică

Majoritatea bebelușilor au o perioadă mai agitată după-amiaza sau seara, când aleg să plângă pentru o perioadă de timp mai scurtă sau mai lungă.

Dacă plânsul este cauzat de colici (ceea ce nu se întâmplă întotdeauna), atunci poate părea că cei mici suferă., ceea ce este probabil adevărat.  Însă crizele de plâns ale copilului ar putea fi un semn că acesta este obosit. Bebelușii de această vârstă trebuie adesea să se relaxeze cu un plâns bun la sfârșitul zilei. Poate suna ciudat, dar nu este.

Un alt motiv bun de plâns ar putea fi…foamea. Deși l-ai hrănit suficient, este posibil ca bebelușul să ceară mai multă mâncare. Cel mai bine este să discuți acest aspect cu medicul pediatru.

Ne vedem în săptămâna 4 cu alte surprize!

Hai pe Facebook pentru a discuta împreună cu alte mămici despre experiența ta din primele săptămâni de după naștere!

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close