Bebe la 5 luni: Peek-a-boo, te văd!

DE REŢINUT!

În această perioadă, bebelușul este extrem de încântat de jocurile care implică ascunderea și căutarea unui obiect. Este tocmai datorită faptului că cel mic începe să conștientizeze că obiectele pe care nu le mai are în câmpul vizual continuă să existe.

Știai că?

Permanența obiectelor este una dintre numeroasele etape importante ale dezvoltării de care te poți bucura împreună cu micuțul tău. Pe scurt, permanența obiectului înseamnă că bebelușul înțelege că lucrurile pe care nu le pot vedea – tu, jucăria, un animal de companie – există încă.

Luna aceasta vei fi răsplătită cu multe zâmbete și chicoteli, deoarece personalitatea bebelușului tău prinde contur. Cel mai probabil, ați reușit să stabiliți un program de somn și unul de masă, iar bebe este mai relaxat înainte de culcare. Iată la ce te mai poți aștepta luna aceasta.

Dezvoltarea bebelușului la 5 luni

În această perioadă, bebelușul este extrem de încântat de jocurile care implică ascunderea și căutarea unui obiect. Este tocmai datorită faptului că cel mic începe să conștientizeze că obiectele pe care nu le mai are în câmpul vizual continuă să existe, iar găsirea lor este o adevărată încântare.

În plus, cel mic poate acum să discearnă obiectele de mici dimensiuni, dar și culorile și obiectele aflate în mișcare. La 5 luni de viață, copilul are dexteritatea suficient de dezvoltată astfel încât să țină în mână diverse obiecte mici. Auzul și vederea sunt aproape complet dezvoltate. Ca bonus, este foarte posibil ca bebelușul să reacționeze atunci când își aude numele.

Dezvoltarea copilului la 5 luni

Până la 5 luni, bebelușul ar trebui să aibă mai mult decât dublul greutății de la naștere. Este posibil ca unii copii să fi adăugat chiar și un kilogram suplimentar sau două la acest număr. Toți bebelușii se dezvoltă diferit, dar în medie, bebelușul tău va câștiga încă 0,5 – 1 kg în această lună. Iată câteva dintre etapele de dezvoltare pe care le poți observa luna aceasta.

Corpul bebelușului

  • Se rotește din față în spate
  • Bebelușul poate începe să se împingă în șezut pe cont propriu spre finalul acestei luni.
  • Ține capul și pieptul pe cont propriu.
  • Încearcă în mod activ să ajungă la obiecte pe care le vede.
  • Urmărește obiectele cu ochii.

Creierul bebelușului

  • Cauză și efect. Bebelușul tău învață că diversele acțiuni, cum ar fi faptul că scăparea mâncării de pe scaunul înalt sau lovirea picioarelor, pot provoca o reacție din partea părinților. S-ar putea ca bebe să se bucure de acele reacții atât de mult încât să le repete din nou și din nou (și din nou).
  • Permanența obiectului. Între 4 și 6 luni, copilul va descoperi că obiectele nu dispar definitiv atunci când nu le vede. Îți poți imagina că până acum, atunci când te vedea ieșind din cameră, bebe credea că vei pleca de tot?
  • O vedere mai bună. Vederea bebelușului nu va fi perfectă până la vârsta de 6 luni sau mai mult, dar în fiecare săptămână se vor putea observa îmbunătățiri. Luna aceasta, bebelușului îi va plăcea să se uite la mai multe modele, forme și culori.
  • Bebe zâmbește oamenilor și recunoaște fețele familiare, adoră să se joace, încearcă să imite limbajul, își exprimă în continuare emoțiile prin plâns, însă răspunde afecțiunii cu un zâmbet.

Semne de îngrijorare

Deși fiecare bebeluș se dezvoltă în mod diferit, dacă micuțul tău prezintă oricare dintre următoarele semne sau simptome, discută cât mai repede cu medicul pediatru.

  • Privire încrucișată.
  • A câștigat mai puțin de 50% în greutatea față de momentul nașterii.
  • Nu poate să-și țină capul sus.
  • Nu este capabil să se așeze cu sprijin.
  • Nu poate aduce mâinile sau alte obiecte la gură.
  • Nu pare să răspundă sau nu este interesat de fața ta.
  • Nu urmărește obiecte sau persoane în mișcare.
  • Nu zâmbește.

O zi din viața bebelușului de 5 luni

Ziua alături de bebelușul tău la vârsta de 5 luni va începe, cel mai probabil, destul de devreme, în funcție de momentul în care se culcă și de cât timp dorm noaptea. În cazul în care te ajută, exemplificăm o zi tipică din viața unui bebe:

7 a.m. — Trezire, mic dejun și timp de joacă

9 a.m. — Gustare și pui de somn

12:00 – Prânz și timp de joacă

14:00 – Un alt pui de somn de 1,5 ore

16:00 – Timp de joacă și gustare, eventual un scurt somn

18:00 – Cina

19:00 – Ora de culcare

La vârsta de 5 luni, unii bebeluși dorm toată noaptea, ceea ce ar putea însemna între opt și nouă ore de somn. Deci, dacă bebelușul tău se va culca noaptea la ora 19:00, s-ar putea trezi în jurul orei 4 a.m.

Hrănire și nutriție

Bebelușul continuă să crească și undeva între 4 și 6 luni va fi gata să facă o nouă schimbare: diversificarea hranei. Deși introducerea de noi alimente este o etapă importantă, ea este legată în acest punct mai mult de deprinderea unor obiceiuri decât de aportul de nutrienți. Laptele matern sau formulele de lapte vor continua să furnizeze majoritatea cerințelor nutriționale ale bebelușului până la sfârșitul primului an.

Pe măsură ce bebelușul tău se obișnuiește cu alimentele solide și exprimă dorința de mai mult, te poți aștepta ca cantitatea pe care o are copilul să crească treptat până la 4 linguri pe masă.

Cerealele pentru bebeluși (ovăz integral, orz integral sau orez brun) sunt potrivite pentru prima etapă a diversificării (cât și o sursă bună de fier pentru bebelușii alăptați), dar poți alege, de asemenea, să îl servești pe micuț cu legumele moi (cum ar fi cartofii dulci, dovleceii, morcovii, mazărea) și fructe (inclusiv avocado copt, piure de banane sau sos de mere, piersici sau pere).

Este o idee bună să introduci un aliment nou la fiecare trei până la cinci zile pentru a vedea dacă apar alergii sau alte reacții. De asemenea, te încurajăm să discuți cu medicul pediatru despre momentul potrivit pentru diversificarea alimentației. 

Somnul bebelușului

La cinci luni, bebelușul mediu va dormi aproximativ 11,5-14 ore la fiecare 24 de ore. Cantitatea totală de somn va include două sau trei reprize de somn în timpul zilei, fiecare pui de somn durând de la 30 de minute la 2 ore. Până la 5 până la 6 luni, mulți copii încep să doarmă toată noaptea, ceea ce înseamnă că rămân adormiți timp de opt până la nouă ore.
Hai pe Facebook pentru a discuta împreună cu alte mămici despre experiența din primele luni de după naștere!

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close