Bebe la 5 săptămâni: A zâmbit?

DE REŢINUT!

Deși este important să vorbești limba bebelușului tău, la fel de important este să vorbești limba ta. Bebelușii învață prin imitație, așa că asigură-te că-i vorbești micuțului în fiecare moment, atunci când îi schimbi scutecul, când vă plimbați sau atunci când faceți cumpărături.

Știați că?

Bebelușii imită expresiile faciale ale adulților pe care îi văd.

Bebelușul tău a împlinit o 1 lună (yuhuu!) și progresează văzând cu ochii, ceea ce considerăm că este valabil și pentru părinți. Pe măsură ce copilul crește și vă cunoașteți mai bine și probabil că începeți să vă stabiliți un ritm al vostru. Acest lucru va face loc unei rutine mai fiabile în următoarele câteva luni.

Dezvoltarea bebelușului la 5 săptămâni

Deși bebelușul tău încearcă să-ți spună ceva prin strigătele pe care le emite, acum este momentul în care cel mic va învăța (sau va încerca) să comunice și în alte moduri. Acele mormăieli adorabile, gânguituri și sunete scurte sunt modul bebelușului de a se experimenta folosind gura, limba și gâtul. Cel mai bun mod de a încuraja mai multă comunicare este să continui conversația, așa că mergeți mai departe cu această minunată formă de comunicare într-un limbaj pe care doar voi îl înțelegeți.

Deși este important să vorbești limba bebelușului tău, la fel de important este să vorbești limba ta. Bebelușii învață prin imitație, așa că asigură-te că-i vorbești micuțului în fiecare moment, atunci când îi schimbi scutecul, când vă plimbați sau atunci când faceți cumpărături.

Desigur, bebelușul habar nu are ce spui – încă. Dar aude fiecare silabă rostită, iar faptul că-ți ascultă vocea este benefic din foarte multe puncte de vedere. 

La 5 săptămâni după sarcină, un bebeluș cântărește aproximativ 4 kilograme, dar amintește-ți că nu există o regulă fixă. Așadar, este perfect normal ca cel mic să fie mai grăsuț sau mai slab de acest barem. Dacă medicul pediatru este mulțumit de creșterea în greutate, la fel de mulțumită ar trebui să fii și tu.

Postpartum: mama și bebe

Copilul zâmbește

Acum, la vârsta de 5 săptămâni, când colțurile gurii bebelușului se curbează, poți considera că bebe îți dăruiește un zâmbet real. Și cu cine exersează mai bine primele zâmbete decât cu mama și cu tata? Continuă să îi vorbești și să-i cânți bebelușului, zâmbește-i cu fiecare ocazie și vei vedea că în scurt timp vei fi răsplătită cu o avalanșă de zâmbete.

O altă noutate este faptul că pruncul devine conștient de sunete. Fie că este vorba de clinchetul soneriei, de câinii care latră sau de traficul de afară, bebelușul percepe zgomotele și, cel mai probabil, va încerca să le imite. Studiază-i reacțiile și vei observa că unele sunete au tendința să îl liniștească. Folosește-le cu încredere atunci când este nevoie.

Alergiile la bebeluși

Când un sugar are alergie la lapte, sistemul imunitar reacționează negativ și la proteinele din laptele de vacă.

Dacă bebelușul este alăptat, acesta reacționează la lactatele pe care le-a mâncat mama (proteinele din lapte trec în laptele matern). Dacă bebelușul este hrănit cu formule pentru sugari, acesta va reacționa la proteinele din laptele de vacă din acele formule.

În ambele cazuri, sistemul imunitar percepe proteinele din laptele de vacă drept substanțe străine și, în eforturile sale de a îndepărta invadatorii, organismul eliberează histamină și alte substanțe, care provoacă simptome alergice în organism.

Simptomele alergiilor la lapte la copii includ: vărsături, semne de durere abdominală, diaree, sânge în scaun, lipsa creșterii în greutate, urticarie, erupții pe piele, tuse sau respirație șuierătoare, nas înfundat, probleme de respirație sau chiar și anafilaxie – o reacție alergică care pune viața în pericol și necesită intervenție medicală de urgență.

Dacă bebelușul tău are simptome de alergie la lapte, discută medicul pediatru, iar acesta, cel mai probabil, va efectua un examen fizic și o examinare a scaunului bebelușului, pentru a stabili un diagnostic.

Acneea sugarului

Dacă ai crezut că până la pubertate nu e cazul să-ți faci griji cu privire la pielea copilului, iată că realitatea nu e chiar așa. Aproximativ 40% dintre bebeluși dezvoltă acnee infantilă, care apare în mod obișnuit la vârsta de 2 până la 3 săptămâni și, de obicei, dispare înainte de 6 luni.

Acneea sugarului este cauzată de hormonii mamei, care încă circulă în sângele unui bebeluș. Aceste coșuri sunt inofensive și nu vor lăsa cicatrici permanente, așă că nu este cazul să intervii în niciun fel asupra lor. Cea mai bună soluție este să păstrezi zona curată (folosește doar apă) și să lași coșurile să dispară de la sine.

Abdomenul mamei

Chiar dacă nu ai câștigat prea mult în greutate în timpul sarcinii și chiar dacă ai scăpat de cele mai multe kilograme imediat după naștere, burtica post bebeluș va rămâne probabil cu tine cel puțin o lună sau chiar mai mult.

Acest lucru este perfect normal. Deși pielea este elastică, ea nu poate să revină la forma inițială într-un timp extrem de scurt. Același lucru este valabil și pentru uter, care s-a extins de la dimensiunea unei pere la cea a unui pepene.

În primele câteva zile după naștere, este posibil să simți crampe abdominale. Aceste crampe sunt date de uterul tău care se contractă în încercarea de a-și diminua dimensiunea.

Hemangiomul la bebeluși

Aceste pete roșiatice care apar adesea pe capul, pieptul sau partea superioară a spatelui bebelușului sunt extrem de frecvente la sugari și, de obicei, se estompează între vârstele de 5 și 10 ani, sau chiar mai devreme.

De la dimensiunea unui pistrui până la o pată de câțiva centimetri, hemangioamele sunt create în timpul dezvoltării fetale atunci când venele și capilarele imature se desprind de sistemul circulator.

Dacă continuă să crească, sângerează spontan sau se infectează contactează un medic specialist. Nu este cazul să te sperii, hemangiomul poate fi tratat complet, iar pielea copilului tău nu va avea de suferit.

Ne vedem în săptămâna 6 cu alte surprize!

Hai pe Facebook pentru a discuta împreună cu alte mămici despre experiența ta din primele săptămâni de după naștere!

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close