Beneficii ale jucăriilor educative în dezvoltarea copiilor

DE REŢINUT!

Introducerea jucăriilor educative într-o etapă timpurie a copilăriei îi ajută pe cei mici să-și îmbunătățească simțurile, să își dezvolte imaginația și, mai mult, să își dezvolte abilitățile sociale.

Jocul este cea mai înaltă formă de cercetare – Albert Einstein

Jocul este cel mai bun mod în care copiii încep să învețe. Copiilor le place să exploreze și să învețe lucruri noi într-o etapă foarte timpurie a vieții lor. Ca părinți, ne umplem casele cu jucării cu care micuții noștri adoră să se distreze. Știai însă că încurajarea utilizării jucăriilor educative poate avea un impact semnificat în dezvoltarea intelectuală și motorie a copiilor?

Introducerea jucăriilor educative într-o etapă timpurie a copilăriei îi ajută pe cei mici să-și îmbunătățească simțurile, să își dezvolte imaginația și, mai mult, să își dezvolte abilitățile sociale. Copiii sunt întotdeauna extrem de curioși să exploreze și să învețe lucruri noi. Iar jucăriile educaționale au un rol foarte important în dezvoltarea armonioasă a celor mici. 

Avantajele jucăriilor educative pentru dezvoltarea copiilor

  1. Rezolvarea problemelor

Adulții întâmpină probleme în fiecare zi la serviciu sau acasă, dar de obicei este ușor pentru noi să le rezolvăm și să mergem mai departe. Cu toate acestea, pentru copii, rezolvarea problemelor este o abilitate importantă pe care trebuie să o dezvolte treptat. Acest lucru le va permite să rezolve singuri diverse situații și să devină mai independenți. Din fericire, este posibil să încurajăm dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor încă de la o vârstă fragedă, folosind jucăriile educative. În acest sens sunt utile blocurile de construcții, seturi de construcție magnetice și puzzle-uri. Acestea îi încurajează să gândească logic, abilitate cheie pe care o vor folosi în continuare pe tot parcursul vieții.

2. Dezvoltarea simțurilor

Jocul cu diferite tipuri de jucării educative este strâns legat de dezvoltarea simțurilor specifice, cum ar fi simțul tactil, al vederii și al auzului. De exemplu, jucăriile strălucitoare, în culori diferite, sporesc simțul vederii, iar copilul învață să deosebească nuanțele și culorile. Pe de altă parte, auzului poate fi îmbunătățit cu ajutorul jucăriilor care produc sunete diferite.  

3. Încurajarea jocul creativ

Pictura, desenul, decupajul, lipirea, modelarea diverselor forme sunt toate exemple de joc creativ. S-ar putea să pară că astfel de activități sunt teribil de dezordonate, dar ele sunt de fapt extrem de utile. Nu numai că promovează gândirea creativă – o abilitate importantă care a devenit foarte căutată în rândul angajatorilor – dar îi ajută pe copii să dezvolte abilități de rezolvare a problemelor, cât și capacitatea de concentrare pentru perioade mai lungi de timp.

4. Încurajarea interacțiunii sociale

În această epocă a ecranelor, devine din ce în ce mai important pentru copii să socializeze. Iar jocul este cel mai bun mod de a-și dezvolta abilitățile sociale. Jocul îi încurajează pe copii să lege prietenii și să învețe cum să dezvolte relații pozitive pe termen lung. Există o varietate de jucării educaționale disponibile pentru a ajuta copiii să-și dezvolte abilitățile în interacțiunea socială. Copiii pot învăța informații importante de lucrul în echipă, despre compromis și răbdare, dezvoltând în același timp încrederea de sine. Poți folosi jocuri de rol, diferite costume, activități artistice sau jocuri de societate. Prin intermediul acestora cei mici vor învăța să-și împărtășească ideile, să exerseze comunicarea și, dacă e cazul, să scape de timiditate.

6. O mai bună capacitate de concentrare

Prin joc, copilul învață să își concentreze atenția asupra unei sarcini pentru o perioadă mai mare de timp. Introducerea timpurie a jucăriilor educative îl va ajuta pe cel mic să învețe să aibă răbdare și să-și direcționeze atenția asupra unei activități. Ele fac ca învățarea să fie distractivă și ușor de gestionat și sporesc interesul unui copil pentru învățare.  

7. Dezvoltă abilități motorii fine

Abilitățile motorii fine se referă la capacitatea unui copil de a folosi mușchii mici din mâini și degete. Acest lucru le permite să ridice obiecte mici, să folosească creioane și carioci și să întoarcă paginile într-o carte – abilități esențiale pe care le vor folosi de-a lungul vieții. Vestea bună este că există diverse jucării educative sunt concepute tocmai pentru a ajuta copiii să dezvolte aceste abilități. Există o gamă fantastică de jucării educaționale cu abilități motorii fine disponibile pentru a sprijini această etapă importantă a dezvoltării copilului.

8. Îmbunătățiți coordonării mână-ochi

Coordonarea mână-ochi este una dintre cele mai importante abilități din dezvoltarea unui copil. Aceasta îi ajută pe copii să învețe cum să-și folosească ochii pentru a urmări mișcarea mâinilor, ceea ce este esențial pentru activități precum cititul. De asemenea, poate avea un impact semnificativ asupra abilităților de scriere de mână, deoarece copiii își folosesc ochii pentru a ghida și controla mișcarea mâinilor pe pagina în timp ce scriu.

Una dintre cele mai bune jucării educaționale pentru îmbunătățirea coordonării mână-ochi este stivuirea jucăriilor. Elementele de construcție nu sunt potrivite doar pentru dezvoltarea abilităților de coordonare mână-ochi, ci și pentru îmbunătățirea conștientizării spațiale și stimularea imaginației unui copil. Jucăriile de sortare a formelor, puzzle-urile și bilele sunt, de asemenea, jucării ideale pentru îmbunătățirea acestei abilități importante.

9. Dezvoltarea abilităților de comunicare

Cu cât un copil poate să comunice mai eficient, cu atât va avea șanse mai mari să dezvolte relații de calitate în viitor. Comunicarea începe în momentul în care se naște un copil, când bebelușul o anunță pe mamă că îi este foame, somn sau că are o nevoie în acel moment. Pe măsură ce crește, devine important ca cel mic să învețe cum să se exprime clar. În timp ce copiii învață în mare măsură să comunice ascultându-și părinții și copiindu-le cuvintele, jucăriile educaționale pot avea, de asemenea, un rol important. Numărarea jucăriilor, secvențierea lor, folosirea de marionetele sunt exemple excelente de activități care promovează abilitățile de comunicare.

Așadar, jucăriile pe care le dăruiești copilului tău acum vor face o mare diferență pentru ei în viitor, motiv pentru care este util să te orientezi spre seturile educative. Acestea sunt o sursă extraordinară de distracție, care, în același timp, îi ajută pe cei mici să-și dezvolte abilități foarte utile.

La BeKid găsești o ofertă amplă de jucării pentru copii de toate vârstele. Hai în magazinul online BeKid!

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close