Bine ai venit în cea mai frumoasă călătorie din viața ta!

DE REŢINUT!

În săptămâna 1 de sarcină nu există încă un embrion, ci doar un ovul dintr-o mie care așteaptă entuziasmat să fie fecundat.

Noi te felicităm! Cu toate acestea e important să știi faptul că în săptămâna 1 nu ești gravidă din punct de vedere tehnic, ca să spunem așa. Putem să considerăm însă că tocmai ai intrat într-o etapă extrem de importantă de pregătire.

De la ovul la embrion 

O scurtă clarificare, în săptămâna 1 de sarcină nu există încă un embrion, ci doar un ovul dintr-o mie care așteaptă entuziasmat să fie fecundat. În mod cert, săptămâna 1 de sarcină precede perioada ovulației, iar dacă sunteți în momentul planificării unui bebe, e bine să iei în considerare perioada fertilă. Există studii care spun că această perioadă fertilă are 6 zile: începe cu 5 zile înaintea ovulației; se încheie în ziua ovulației, iar cele mai fertile zile sunt zilele 5 și 6, deci ultimele 2.

Așadar, în timp ce corpul tău începe un ciclu de pregătire pentru sarcina, tu și partenerul tău vă puteți pregăti vorbind deschis despre sentimentele și așteptările voastre, făcând alegeri sănătoase în ceea ce privește stilul de viață și alegând un medic specialist care să urmărească sarcina.

Dezvoltarea copilului la 1 săptămână

Deși încă nu putem vorbi de un bebe care crește, corpul tău se pregătește din greu pentru sarcină. După trei până la șapte zile de menstruație, ovarele încep să pregătească ovulul care va fi eliberat la ovulație, iar mucoasa uterului începe să se îngroașe pentru a accepta acel ovul norocos, din momentul în care este fertilizat. Dacă totul merge bine, sarcina va deveni sigură în aproximativ 3 săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 1

Încă nu putem atribui sarcinii simptomelor pe care le simți pe durata săptămânii 1. Disconfortul din această săptămână este mai degrabă produs de menstruație.

Ca atare, s-ar putea să te simți asemănător celorlalte perioade de menstruație. Știm, unele femei nu au deloc multe simptome (ferice de ele!), dar pentru altele, hormonii pot duce la neplăceri tipice, cum ar fi:

  • Balonare
  • Crampe
  • Oboseală
  • Sensibilitate a sânilor
  • Dureri de cap
  • Poftă de mâncare
  • Toane

           🔛 Ești în trimestrul 1 de sarcină.

           🔜 Mai sunt 39 de săptămâni.

Sfaturi pentru mama

Acum este momentul să faci toate acele îmbunătățiri pe care ți le-ai propus în fiecare an de Revelion. Nu glumim! Este important să înțelegi că având grijă de tine, ai de fapt grijă de bebelușul tău. Este important să adopți un stil de viață sănătos și echilibrat. Micile schimbări pot face o mare diferență în starea ta generală de sănătate și în viitoarea sarcină. Iată ce poți face!

  • Evaluează-ți nutriția

O dietă sănătoasă și echilibrată, plină de alimente nutritive, oferă corpului vitaminele, mineralele și nutrienții de care ai mare nevoie pe durata sarcinii. O alimentație corectă îți oferă un plus de energie și te ajută să ții la distanță unele dintre simptomele obișnuite ale sarcinii. O dietă hrănitoare influențează pozitiv sănătatea pe termen lung a viitorului copil.

  • Împrietenește-te cu acidul folic (vitamina B9)

Acidul folic este forma naturală a vitaminei B9 care se găsește în alimente. Este esențial pentru sănătatea ta și pentru dezvoltarea bebelușului pe durata sarcinii. Nu este însă întotdeauna ușor să obținem cantitatea suficientă de acid folic doar din alimentație, motiv pentru care este necesar să adăugăm un supliment.

Administrarea de acid folic poate ajuta la prevenirea deficiențelor congenitale și a defectelor tubului neural ale copilului. Poți lua un supliment de acid folic simplu sau într-o combinație de vitamine destinate perioadei prenatale.

Cu toate acestea, nu încurajăm consumul de medicamente fără o discuție prealabilă cu un medic, fie că este vorba de medicul de familie sau de ginecolog.

  • Adoptă un stil de viață sănătos

Nu este vorba doar de ceea ce adaugi în rutina ta zilnică, fie că vorbim de yoga, plimbări lungi sau multivitamine. Este foarte important și ceea ce elimini din noua ta viață. Atât în perioada de concepție, cât și după, evită sau elimină alcoolul, produsele din tutun (inclusiv țigările electronice), substanțele dăunătoare și, evident, stresul.

Întrebarea care apare inevitabil: e obligatoriu să renunți la toate viciile? Nimeni nu te poate obliga, însă trebuie să știi că aceste obiceiuri pot afecta sănătatea copilului și pot duce la tulburări genetice, probleme respiratorii, greutate redusă la naștere și alte probleme de sănătate.

  • Pregătește-te mental

Pregătirea pentru sarcină include pregătirea corpului și a minții. Pregătește-te pentru schimbări hormonale, episoade de stres și anxietate, toane. Sunt normale, nu trebuie să te sperie.

Asigură-te că te odihnești suficient. Crează un mediu calm și relaxant acasă. În cazul în care simți un nivel ridicat de anxietate, indiferent care ar fi motivele, ia legătura cu un psiholog și discută despre grijile tale.

Check-list pentru săptămâna 1

 🗸 Adaugă alimente nutritive în dieta ta.

🗸 Aprovizionează-te cu acid folic.

🗸 Renunță la vicii.

🗸 Pregătește-te fizic și psihic pentru sarcină.

Produse recomandate 

➤  Articole pentru îngrijire

➤  Saltele și perne electrice

➤  Produse pentru fitness și aerobic

➤  Materiale informative

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close