Săptămâna 5 de sarcină Bine ai venit în clubul viitoarelor mămici!

DE REŢINUT!

La 5 săptămâni un copil măsoară aproximativ 1,5 mm. Micuțul crește rapid, iar în această perioadă încep să prindă contur principalele organe interne, în primă fază creierul și inima.

Tocmai ai intrat în clubul gravidelor! De regula, în săptămâna 5 toate viitoarele mămici află (sau știu deja) că sunt însărcinate. Probabil că până acum ai observat absența menstruației și ai făcut deja un test de sarcină. În plus, în această perioadă hormonii dau semnate greu de ignorat: sânii dureroși, greață matinală și oboseală continuă. Așadar, posibil să nu fie chiar cel mai distractiv club, însă cu siguranță va aduce cele mai speciale rezultate.

Dezvoltarea copilului la 5 săptămâni

La 5 săptămâni un copil măsoară aproximativ 1,5 mm. Micuțul crește rapid, iar în această perioadă încep să prindă contur principalele organe interne, în primă fază creierul și inima.

Tot acum, micul embrion începe să se alungească și să capete aspectul unui mormoloc, datorită dezvoltării tubului neural care trece de la partea de sus la partea de jos a embrionului. Acest tub va crește pentru a deveni măduva spinării și creierul.

Treptat, se vor dezvolta toate sistemele corporale majore și minore (digestiv, circulator, nervos și așa mai departe) și organele, cum ar fi inima, plămânii și stomacul. Practic tot corpul se va forma de la zero. Iar primul sistem care funcționează este sistemul circulator (cardiovascular), împreună cu organul său însoțitor, inima.

   Ești în trimestrul 1 de sarcină.

   Mai sunt 35 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 5

Absența menstruației este adesea unul dintre primele semne ale sarcinii, în urma căruia de obicei femeile fac un prim test de sarcină.  

Tensiune la nivelul sânilor. Greața de dimineață primește toată atenția, dar sânii dureroși sunt de fapt cel mai frecvent simptom la 5 săptămâni de sarcină.

Oboseala. Corpul tău lucrează din greu și treci prin multe schimbări fizice și emoționale. Este perfect normal să te simți obosită și să ai nevoie de mai mult somn. Oboseala este considerată un simptom universal la începutul sarcinii.

Greața de dimineață, cu sau fără vărsături, este unul dintre cele mai frecvente neplăceri ale sarcinii. Cauza exactă nu este cunoscută, dar experții consideră că este datorată creșterii rapide a nivelului hormonilor. În ciuda faptului că este numită “boala de dimineață”, starea neplăcută poate apărea în orice moment al zilei.

Urinare frecventă. S-ar putea să observi că ai tendința de a face pipi mai des la începutul sarcinii. Acest simptom este cauzat de faptul că rinichii tăi se extind.  

Crampe abdominale. Aproximativ 4 sau 5 săptămâni, crampele ar putea fi un semn că embrionul s-a implantat în căptușeala uterului. Sau ar putea fi un semn că uterul tău se extinde și îți întinde ligamentele. Dacă durerile sunt puternice, cere părerea unui medic specialist.

Pofte alimentare. Dulciuri, murături, tocănițe sau fast food? Ravagiile hormonale joacă un rol important în poftele nebune cu care se confruntă destuld e multe gravide. Ce poți să faci? În principiu să te relaxezi și să încerci să-ți faci poftele cu rațiune (porții mici).

Un carusel emoțional. Nu există un sentiment universal al femeilor însărcinate, iar emoțiile tale se pot  schimba de la o săptămână la alta sau chiar de la o oră la alta. Poți simți teamă, fericire, stres, griji, entuziasm sau orice alte trăiri. Amintește-ți permanent că toate emoțiile sunt normale.

Știai că? 💭

Bebelușul tău este la fel de mare ca o sămânță portocală. În săptămâna 5 bătăile inimii pot fi detectate la ecografie.

Sfaturi pentru mama

  • Ia acid folic

Continuă să iei un supliment de acid folic sau vitamine prenatale. Pe măsură ce sistemul nervos al bebelușului se formează, acidul folic este un nutrient esențial care ajută la prevenirea defectelor tubului neural.

  • Redu cantitatea de cafea. 

Efectele unei cantități mari de cofeină asupra copilului sunt necunoscute, așa că cel mai bine ar fi să reduci cantitatea de cafea. Oricât de epuizată ai fi, încearcă să limitezi consumul la mai puțin de 200 de miligrame de cofeină pe zi (adică aproximativ două căni mici de cafea sau mai puțin).  

  • Ai o pisică? 

Dacă aveți o pisică, este timpul să predai alcuiva sarcina de curățare a litierei pentru următoarele opt luni. Deșeurile pentru pisici sunt periculoase deoarece pot provoca o infecție numită toxoplasmoză, care poate dăuna copilului nenăscut.

  • Atenție la igiena orală. 

Nu omite utilizarea aței dentare, mai ales seara. Multe femei însărcinate suferă de probleme cu gingiile în timpul sarcinii. Este important să ai grijă de dinți, așa că periază-i în mod regulat și folosește ață dentară după fiecare masă. O vizită la stomatolog este, de asemenea, indicată.

Check-list pentru săptămâna 5

🗸 Fă un test de sarcină (dacă nu l-ai făcut deja)

🗸 Programează-ți o vizită la medicul ginecolog.

🗸 Continuă să iei acid folic sau vitamine prenatale.

🗸 Programează o consultație la dentist.

🗸 Evitați alimentele, substanțele și activitățile dăunătoare.

Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic

 Materiale informative

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close