Ciclismul și copiii: beneficii ale mersului pe bicicletă

DE REŢINUT!

Activitatea fizică este esențială pentru o bună dezvoltare fizică și psihică a copiilor.

Ai observat vreodată un copil căruia nu îi place să se plimbe cu bicicleta? Probabil că există și excepții care, de ce nu, întăresc regula. Însă celor mici le place în mod instinctual să se plimbe pe 2 roți. Cu cât este introdus mai devreme în viața unui copil, cu atât cresc șansele ca ciclismul să devină un hobby.

Știm cu toții cât de important este să avem un stil de viață activ. Pentru copii, activitatea fizică este poate chiar mai necesară, ajutând la dezvoltarea lor armonioasă. Așadar, mersul pe bicicletă aduce o serie importantă de alte beneficii pentru copii. Vom vedea în continuare care sunt acestea.

1. Mersul pe bicicletă ajută la dezvoltarea corpului copilului

Atunci când se deplasează pe o bicicletă, copilul își pune în mișcare majoritatea grupelor de mușchi. Mai mult decât atât, ciclismul este legat de sănătatea și forța sistemului osos.

Este dovedit faptul că ciclismul ajută la dezvoltarea mușchilor inimii. Fără îndoială, pe măsură ce copiii împing pedalele pentru a-și stimula rezistența corporală, ritmul cardiac crește. În mod automat, acest lucru excelent pentru controlul greutății. Foarte important, mersul pe bicicletă sprijină dezvoltarea sănătoasă a plămânilor și a inimii.

2. Echilibru emoțional

Mersul pe bicicletă este echivalent cu noțiunea de echilibru. Acum ne referim însă la echilibrul emoțional.

Nefiind un sport de echipă, ciclismul presupune ca sportivul să pună în mișcare bicicleta pe cont propriu. Deși ar putea părea un aspect insignifiant, e nevoie să privim situația din perspectiva unui copil de doar câțiva ani, obișnuit să facă orice activitate alături de părinți.

Așadar, mânuind de unul singur bicicleta, copilul are ocazia de a deveni mai independent și, prin urmare, va face pași importanți în direcția dezvoltării încrederii în sine și în propriile forțe. De asemenea, mersul cu bicicleta îi ajută pe copii să fie conștienți de corpul lor și de împrejurimile lor.

În plus, activitatea fizică este responsabilă pentru detensionarea fizică și mentală, ajută la eliminarea stresului și induce o stare de bine.

3. Dezvoltarea abilităților sociale

Cine se aseamănă, se adună! Vechiul proverb se aplică și în cazul copiilor și adolescenților cu preocupări și pasiuni similare. Evoluția tehnologiei (și a societății în general), a făcut ca interacțiunea socială să se orientezi mai mult spre mediul online. Din fericire, încă nu s-a inventat pedalarea virtuală.

Un copil care este pasionat de ciclism va căuta mereu compania celor care îi împărtășesc pasiunea. Socializarea este implicită, mai mult, ea este combinată cu activitatea fizică, motiv pentru care copilul va beneficia de avantaje duble.

Când merg cu bicicleta, copiii își împărtășesc ideile, aspirațiile, ambițiile, punctele de vedere, secretele și discută despre probleme. Este valabil atât în cazul copiilor mici, cât mai ales în cazul adolescenților.

Însă, cum putem crește adolescenți pasionați de sport? Răspunsul este simplu și totuși dificil: le inoculăm pasiunea pentru sport încă de când sunt mici.

4. Consolidarea masei musculare

Chiar dacă ciclismul se concentrează în cea mai mare parte pe mușchii picioarelor, nici mușchii corpului superior nu stau în repaus. Ca urmare, o plimbare cu bicicleta poate ajuta la întărirea întregului sistem muscular al copilului. Iar față de alte sporturi, ciclismul ajută la dezvoltarea uniformă a mușchilor întregului corp.

5. Respectul față de mediului înconjurător

Încă de mici, copiii pot înțelege concepte importante, precum poluarea și protecția mediului. Este datoria noastră, a adulților, să le explicăm care este impactul poluării asupra mediului și asupra sănătății noastre și cum utilizarea bicicletelor ca mijloc de transport este un pas important în diminuarea poluării.

Pe de altă parte, mersu cu bicicleta se desfășoară de cele mai multe ori în aer liber (parcuri, păduri), iar copilul are ocazia să descopere și să învețe să aprecieze frumusețea naturii.

6. Menținerea unei greutăți optime

Cum spuneam mai devreme, mersul cu bicicleta poate fi terapeutic și ajută la diminuarea stresului. Mai mult, fiind ocupat cu pedalatul, copilul nu se va orienta spre activități mai puțin sănătoase, ca de exemplu statul în fața televizorului cu o pungă de junk food în față.

Datorită activității fizice susținute, copilul va reuși fără efort prea mare să își mențină o greutate normală. În plus, ciclismul ajută la creșterea ratei metabolice la copii, ceea ce înseamnă că organismul copilului va învăța să ardă cât mai multe calorii, ceea ce va preveni riscul de obezitate.

7. O pauză de la ecrane

Dacă ai copii care se luptă pentru telecomanda televizorului sau care tânjesc după timp suplimentar petrecut în fața laptopului sau a telefonului, atunci cu siguranță cauți soluții salvatoare. Nu suntem împotriva tehnologiei, însă considerăm că moderația este cheia succesului, astfel că aceste activități ar trebui îmbinate cu un pic de sport.

De regulă, când un copil pleacă într-o expediție cu bicicleta, aceasta uită de tehnologie. Mersul pe bicicletă implică utilizarea mâinilor și a picioarelor, dar necesită și atenția totală a ciclistului, astfel încât copilul va fi decuplat total de la alte gânduri sau activități.

8. Beneficii pentru sănătatea mintală

Mersul cu bicicleta implică abilități de coordonare, pedalare și control. Studiile de specialitate au identificat o corelație directă între ciclism și sănătatea și puterea creierului. Pe măsură ce copiii pedalează, fluxul de sânge către creier crește. În consecință, creierul rămâne sănătos.

Rezultatele indirecte pe termen scurt, mediu și lung se vor vedea atât în atitudinea copilului, dar și în ceea ce privește activitățile școlare, copilul având o mai mare putere de concentrare.

9. Nu necesită abilități speciale

Mersul pe bicicletă este una dintre activitățile care necesită abilități reduse. Avem acum la dispoziție biciclete pentru toate vârstele și nivelurile de experiență. De la bicicletele de echilibru la cele cu roți ajutătoare sau biciclete Mountain Bike, fiecare ciclist poate alege modelul potrivit. Spre deosebire de alte sporturi, ciclismul necesită doar o bicicletă și echipamente de siguranță, cum ar fi căștile și genunchiere sau cotierele.Plimbările cu bicicleta nu se limitează însă doar la beneficiile menționate mai sus. Activitatea fizică este esențială pentru o bună dezvoltare fizică și psihică a copiilor. Dacă ai decis să-i faci un cadou copilului tău, hai în magazinul online BeKid și alege din sutele de modele de biciclete.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close