Săptămâna 3 de sarcină Concepţia!

DE REŢINUT!

Săptămânile 3 și 4 de sarcină sunt în mare parte o perioadă de așteptare. Continuă să ai grijă de tine, mănâncă sănătos, adoptă un stil de viață activ și păstrează-ți pozitivismul.

Bebe la bord!

Ai ovulat săptămâna aceasta, iar momentul pe care l-ai așteptat a sosit în sfârșit: bebe a fost conceput! Adică viitorul tău copil a început transformarea sa miraculoasă de la o celulă solitară la un mandru băiețel sau o simpatică fetiță.

Chiar dacă începutul călătoriei a început în urmă cu două săptămâni, săptămâna aceasta este un pic mai specială decât precedentele deoarece acum marcăm începutul procesului de dezvoltare a bebelușului. Deși oficial nu vei putea declara că ești însărcinată până la sfârșitul săptămânii 4 sau în săptămâna 5, totuși, acum, în săptămâna 3, o nouă viață începe să prindă cont. Felicitări!

        🔛 Ești în trimestrul 1 de sarcină.

           🔜 Mai sunt 37 de săptămâni.

Dezvoltarea copilului la 3 săptămâni

Fertilizarea este primul pas în conceperea bebelușului, iar în această săptămână procesul de dezvoltare este semnificativ: de la o singură celulă, la un grup de celule (numit blastocist). Acum, bebelușul tău mic măsoară 0,1 mm – 0,2 mm (100–200 microni), deci aproximativ dimensiunea capului unui ac de gămălie.

După ce spermatozoidul cel mai voinic își face drum prin stratul exterior al ovulului, ovulul fertilizat cu o singură celulă – numit zigot – formează imediat o barieră pentru a ține alți spermatozoizi în afară. Dar zigotul tău nu rămâne singur pentru mult timp. În câteva ore, se împarte în două celule, apoi patru, și așa mai departe, până când grupul în creștere cuprinde aproximativ 100 de celule la doar câteva zile după prima întâlnire crucială dintre spermatozoid și ovul. Unii vor forma embrionul, alții placenta, dar deocamdată totul este doar o bilă microscopică de celule.

Odată cu săptămâna 4, această formațiune se va implanta în peretele uterin și va crește în următoarele nouă luni. 

Cu alte cuvinte, felicitări! Veți avea un copil!

Sau doi copii?

În timpul dezvoltării ce are loc pe parcursul săptămânii 3, sarcina poate aduce surpriza dublă. Adică gemeni! 

Gemenii identici provin din același material genetic (deci același ovul și același spermatozoid). Ovulul fertilizat se poate împărți în două grupuri identice de celule în stadii diferite. Și uite așa bucuria se dublează!

Gemenii fraternali sunt o altă posibilitate care poate lua naștere tot în această săptămână. Aceștia nu provin din același ovul și același spermatozoid. Este nevoie de două ovule și doi spermatozoizi pentru a avea gemeni fraternali. Deci, dacă sunt eliberate două ovule în timpul ovulației și fiecare ovul este fertilizat de spermatozoizi diferiți, atunci vei avea doi zigoți separați, deci doi gemeni fraternali.

Simptome comune din săptămâna 3

Chiar dacă se întâmplă multe în corpul tău acum, nu vei resimți prea multe schimbări. De altfel, în săptămâna 3, nu poți spune încă că ești gravidă și nu ai neapărat simptome fizice. Este totuși posibil să identific următoarele simptome:

Spotting, adică mici sângerări. Când bebelușul extrem de mic tău ajunge la uter, acesta va găsi un loc de atașat sau de implantat în peretele uterin. Pe măsură ce se cufundă, uneori provoacă o mică sângerare.

Emotivitate crescută. Sarcina poate fi un roller coaster emoțional datorită modificărilor hormonale. Pe de altă parte, emoțiile gândului că vei deveni mamă sunt absolut normale. Tot ce poți să faci este să te bucuri de ele!

Un gust metalic. Dacă ai o senzație de gust metalic, nu te îngrijora. Acel gust este adesea un “efect secundar” al sarcinii. Senzația poate să dureze până în trimestrul al 2-lea, iar soluția pentru a scăpa de acest gust este să bei limonadă și alte sucuri de citrice sau să consumi bomboane acrișoare. Un alt lucru de încercat? Periază limba de fiecare dată când te speli pe dinți sau poți să faci gargară cu puțină apă sărată.

Un simț al mirosului mult mai sensibil. Modificările aduse simțului mirosului sunt un efect secundar al estrogenului. Dacă simți fiecare parfum din jurul tău, posibil ca acesta să fie un semn timpuriu al faptului că vei avea un bebe. Mirosul accentuat poate provoca grețuri, astfel încât e o idee bună să renunți la articolele foarte parfumate.

Presiunea abdominală inferioară. Nu-ți face griji! Senzații de presiune abdominală sau chiar crampe ușoare fără sângerare sunt foarte frecvent și sunt de obicei un semn că totul merge bine. Aceste senzații vin datorită procesului de implantare a embrionului, a creșterii fluxului sanguin, îngroșarea mucoasei uterine sau chiar creșterea uterului.

Știai că? 💭

Bebelușul tău este la fel de mare ca vârful unui ac.

Sfaturi pentru mama

Săptămânile 3 și 4 de sarcină sunt în mare parte o perioadă de așteptare. Continuă să ai grijă de tine, mănâncă sănătos, adoptă un stil de viață activ și păstrează-ți pozitivismul. 

  • Ai grijă la dietă.

Începe (sau continuă) să adaugi alimente sănătoase în dieta zilnică pentru a obține toți nutrienții de care ai nevoie – în special fier și acid folic.

  • Pune accentul pe vitamine.

Nu este întotdeauna ușor să obținem spectrul complet de vitamine și minerale doar prin intermediul alimentației, oricât de mult ne-am strădui. Așa că, împrietenește-te cu vitaminele prenatale.

  •  Fă mișcare în fiecare zi.

E important să fii activă. Te va menține în formă și suntem convinși că îți dorești să fii o mămică sexy. În plus, mișcarea îți va da un tonus mental bun care te va ajuta să treci peste stresul zilnic. Specialiștii recomandă recomandă 150 de minute (adică 2 ore și jumătate) de activitate fizică pe săptămână. Așadar, nu este cazul să exagerezi.

Check-list pentru săptămâna 3

🗸 Plimbări sau exerciții fizice ușoare afară.

🗸 Continuă să iei vitamine prenatale.

🗸 Poți începe căutările pentru furnizori de servicii medicale.

🗸 Încearcă să reziști tentației de a face un test de sarcină, mai așteaptă un pic pentru a avea rezultate exacte.

Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic Materiale informative

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close