Cum descoperim corpul uman?

DE REŢINUT!

Copilăria timpurie este momentul oportun pentru a pune bazele sentimentelor pozitive și sănătoase în relație cu corpul copiilor.

Mai ții minte subiectele tabu ale copilăriei noastre? Dacă te numeri printre norocoșii care au avut parte de o comunicare deschisă și sinceră cu părinții lor în perioadele de maximă curiozitate ale copilăriei timpurii și adolescenței, probabil că e cazul să te oprești din citit aici.

Nu vreau să încep cu stereotipuri de tipul “pe vremea mea”, dar generații întregi de copii au fost private de accesul la informații esențiale legate de singura posesiune totalmente personală: corpul lor. Și nu este vorba neapărat de discuții tangente cu sfera sexualității, deși nici acesta nu ar trebui să fie un subiect tabu. Cunoașterea corpului, înțelegerea lui, acceptarea și respectarea lui, sunt elemente fundamentale în viața de adult. Bazele acestor cunoștințe se vor consolida în copilărie.

Cum?

Comunicând corect, eficient, pe limba micuțului, adaptându-te la vârsta copilului și la capacitatea acestuia de înțelegere. Folosește cuvintele corecte pentru părțile corpului. Limbajul poate ajuta copiii sau pot stopa capacitatea lor de a înțelege și comunica. În primă fază cel mic va învăța principalele părți ale corpului. Va putea să arate unde sunt ochii, mâna, piciorul sau urechile. Este recomandat să eviți asocierea diminutivelor sau argoului cu părți ale corpului. Ulterior, vei trece poate la organe vitale sau la părți mai ascunse ale trupului.

Gândește-te cum ai vrea să se raporteze copilul tău la corpul său când acesta va fi adult. Copiii mici au de obicei puține limite legate de intimitate, motiv pentru care nu sunt rușinați de lipsa hainelor. Pe măsura înaintării în vârstă, asigură-te că fetița sau băiețelul tău va dezvolta o relație sănătoasă și armonioasă cu propria persoană.

Pe măsură ce micuțul tău vorbește din ce în ce mai mult și mai bine, va vrea să știe numele tuturor părților corpului lor – inclusiv ale organele genitale. Pune-ți la punct cunoștințele de anatomie de bază. Timpul dedicat spălatului, sau schimbarea pijamalei cu hainele de casă sunt momente bune pentru scurte explicații despre părțile corpului. Discuția nu trebuie să fie rigidă, te poți gândi la un joc distractiv prin care să-i oferi copilului inclusiv aceste informații.

Copilăria timpurie este momentul oportun pentru a pune bazele sentimentelor pozitive și sănătoase în relație cu corpul copiilor. Acest lucru poate contribui la diminuarea impactului negativ din partea unor factori externi familiei, cum ar fi bullying-ul, mass-media și a așteptărilor nerealiste promovate de aceasta, factori care le poate influența felul în care își văd corpul.

E dificil?

Simplu cu siguranță nu este. Ce poți să faci pentru a-ți ușura munca este să te înarmezi cu materiale explicative adaptate vârstei copilului. Va fi mult mai ușor de explicat pe baza unui suport grafic, iar copilul va putea să facă asocieri corecte între denumiri și părți ale corpului.

Poți să te pregătești cu:

Cel puțin o carte ilustrată pe care să o folosești ca bază a procesului de învățare.

Poți să alegi de AICI.

Un set de planșe care să facă posibilă aranjarea membrelor corpului.

Poți să alegi de AICI.

Câteva puzzle-uri de dificultăți diferite.

Poți să alegi de AICI.

Un joc interactiv pentru recunoașterea identității emoționale și fizice ale copiilor.

Poți să alegi de AICI.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close