Cum pedalăm în siguranță? Distracție pe 2 sau 3 roți!

DE REŢINUT!

Utilizarea tricicletei este o activitate premergătoare mersului pe bicicletă.

Mersul pe bicicletă este una dintre activitățile preferate ale copiilor. Cu puțin timp liber și chef de mișcare, plimbările pot fi făcute în familie. În definitiv și părinții au nevoie de mișcare în aer liber. În cazul copiilor micuți, bicicleta este înlocuită cu succes de tricicletă, la fel de utilă și practică. Indiferent de tipul de vehicul ales sau de combinația în care faceți plimbarea în familie, pentru a evita accidentările, ia în considerare următoarele măsuri de siguranță pentru a protecția copiilor. 

Ciclismul și folosirea suporturilor și remorcilor pentru biciclete

Un bebeluș sau un copil mic așezat într-un purtător atașat (de tip remorcă) la bicicleta unui adult este expus riscului de rănire gravă, chiar și atunci când utilizezi cele mai noi echipamente de siguranță. Suprafețele de drum neuniforme, mașinile și alte vehicule sau problemele neprevăzute pot pune în pericol copilul. Cel mai bine este să aștepți să mergi cu bicicleta cu copiii atunci când aceștia vor avea echilibrul și coordonarea necesare pentru a merge singuri pe propria bicicletă sau tricicletă.

În anumite circumstanțe, mersul cu bicicleta cu o remorcă pentru copii are mai puține riscuri, ca de exemplu dacă vă deplasați într-o zonă pietonală, slab populată. Dacă sunteți cu adevărat pregătiți să mergeți cu bicicleta cu un bebeluș sau un copil mic, următoarele sugestii vă pot ajuta să minimizați riscul de rănire.

Copiii cu vârsta mai mică de 1 an nu trebuie să meargă sub nicio formă pe un scaun montat pe bicicletă. Înainte de a sta pe un scaun montat în spate, copilul trebuie să dobândească abilitatea de a sta în șezut fără sprijin și fără a avea probleme de echilibru. De asemenea, pentru a putea sta pe scaunul bicicletei, copilul trebuie să poată purta o cască de protecție.

În cazul scaunelor plasate în partea din spate a bicicletei, este nevoie să te asiguri că:

  • Scaunul este bine fixat pe roata din spate;
  • Bicicleta este dotată cu apărătoare, astfel încât mâinile și picioarele copilului să nu fie rănite de roată.
  • Scaunul copilului este dotat cu un ham sigur, o centură și un spătar înalt.
  • Nu mergeți pe străzi aglomerate, chiar dacă există o pistă pentru bicicliști. Încercați să călătoriți în zone destinate exclusiv bicicletelor, cum ar fi trasee de agrement.
  • Evită plimbările cu copilul pe vreme rea.
  • Nu transporta niciodată sugari în rucsacuri sau pachete frontale pe bicicletă.

Tricicletele

Tricicletele și jucăriile similare cu trei roți oferă multă satisfacție copiilor. Încearcă să păstrezi această activitate distractivă și sigură urmând aceste sfaturi:

  • Alege întotdeauna triciclete corespunzătoare vârstei și nivelului de dezvoltare al copilului. O tricicletă prea mare nu numai că îl va intimida pe copil, dar va reprezenta și multiple riscuri de accidentare.
  • Asigură-te că tricicleta pe care o cumperi este solidă și este fabricată din materiale de bună calitate. Ai grijă ca în construcția ei să nu fie implicate elemente ascuțite sau care se pot desprinde ușor.
  • Asigură-te că tricicleta are dimensiunea potrivită pentru copilul tău (copilul poate pedala în timp ce stă drept pe scaun).
  • Nu lăsa niciodată copilul nesupravegheat atunci când folosește tricicleta afară. Urmărește-l cu atenție și nu îi permite să circule în proximitatea mașinilor, piscinelor sau a altor zone periculoase.
  • Asigură-te că cel mic poartă o cască de protecție.

De ce ar trebui copiii să poarte o cască de protecție?

Ai putea spune că mersul pe tricicletă este o activitate lipsită de pericole. În principiu, acest lucru depinde de tipul de tricicletă folosit, de locul în care cel mic își face plimbările (în casă, în curtea casei, în parc, pe stradă), dar și de vârsta și temperamentul copilului.

Sigur, în cazul bebelușilor care folosesc tricicleta în casă, o cască de protecție nu este necesară, bazându-ne pe ideea că părinți au luat deja toate măsurile de protecție. În schimb, pentru copilașii mai mari, care utilizează tricicleta afară (de exemplu, în parc), casca de protecție ar trebui să fie un accesoriu indispensabil. Purtarea unei căști protejează fața și capul copilului în cazul în care acesta se dezechilibrează și cade, sau dacă se ciocnește de alți copii sau de diverse obiecte.

Este important să-l obișnuiești pe cel mic să poarte casca la orice plimbare pe care o face cu tricicleta sau bicicleta, indiferent dacă este vorba doar de o plimbare scurtă. Atunci când alegi o cască, asigură-te că:

  • Dimensiunea căștii este cea potrivită.
  • Casca este purtată corect, astfel încât să protejeze fruntea și capul copilului.
  • Folosește întotdeauna curelele pentru a fixa casca.
  • În cazul în care casca este deteriorată, aceasta nu îl va mai proteja eficient pe copil, motiv pentru care cel mai bine este să achiziționezi un produs nou.
  • Nu ar strica dacă ai lipi autocolant reflectorizant pe casca micuțului, astfel încât, în cazul în care vă prinde noaptea în oraș, ceilalți participanți la trafic să vă poată observa din timp.

Utilizarea tricicletei este o activitate premergătoare mersului pe bicicletă. Deși riscul de accidente este relativ mic în această etapă, este extrem de important să explici copilului care sunt regulile de siguranță pe care trebuie să ale urmeze atunci când se deplasează pe 3 sau 2 roți.

În cazul în care ești în căutarea unei triciclete pentru mezinul familiei, te aștetăm la www.bekid.ro cu o gamă generoasă de modele.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close