De ce este important sportul în viața unui copil? Mersul pe tricicletă!

DE REŢINUT!

O tricicletă îi va impulsiona să aibă o activitate fizică regulată, acesta fiind un prim pas spre un stil de viață sănătos și activ.

Cum menținem copilul activ pentru o perioadă lungă de timp? Stilul nostru de viață tinde să devină din ce în ce mai sedentar, iar copiii preiau involuntar comportamentul părinților. Mișcarea este însă extrem de importantă pentru dezvoltarea copiilor. Așadar, cum face să-l convingem pe cel mic să facă sport?

Ei bine, tricicleta ar putea fi soluția pentru tine! Plimbările în aer liber vor aduce o serie de beneficii importante atât pentru copilul tău, dar și pentru tine.

Introducerea unor jucării precum tricicleta de la vârste fragede va aduce doar beneficii copiilor. Îi va impulsiona să aibă o activitate fizică regulată, acesta fiind un prim pas spre un stil de viață sănătos și activ. Se poate observa că, în general, copiii inactivi, sedentari, au un interes mult mai scăzut spre o viață activă în perioada adultă. Așadar, acum e un moment perfect pentru a lua tricicleta și a merge în parc pentru o tură bună de pedalat.

Alegerea unei triciclete

Atunci când alegi tricicleta pentru copilul tău este nevoie să ai în vedere mai multe aspecte. În primul rând, ține cont de vârsta copilului. Copiii de un an (sau mai mici) pot începe cu un model de tricicletă cu împingere la sol, care este echipată cu un mâner. Modelele cu mânere de împingere în spate permit părinților să-și ajute copilul să manevreze tricicleta, aceștia fiind prea mici pentru a putea pedala.

În cazul modelelor destinate copiilor mai mari (2-4 ani), caracteristicile care trebuie luate în considerare includ suportul pentru spate, scaunul reglabil, pedalele antiderapante, direcție robustă, amortizoare și mânere de siguranță. Alte aspecte cărora este nevoie să le acorzi atenție:

  • Roțile trebuie să fie construite din materiale care nu produc mult zgomot.
  • Tricicleta trebuie să fie ușor de manevrat atât prin împingere, cât și prin pedalare.
  • În mod obligatoriu, tricicleta trebuie să dispună de centuri de siguranță pentru a spori siguranța celui mic.
  • Scaunul să fie alcătuit din materiale ce oferă un grad de confort ridicat și care îi oferă o poziție corecta a corpului.

Desigur, înainte să cumperi o tricicletă, asigură-te că este în culoarea preferată a copilului și că dimensiunea este cea corectă (este nevoie ca picioarele copilului să ajungă la pedale sau la sol).

Nu uitați casca de protecție!

Poți dota tricicleta cu o serie de accesorii, însă cel mai important este să echipezi copilul cu o cască de protecție. Din fericire, avem la dispoziție modele variate, în culori atrăgătoare, astfel încât dacă cel mic este reticent la ideea de a purta o cască, alege un model cu eroii săi preferați.

Avantajele mersului pe tricicletă

Stăpânirea mersului pe bicicletă este o etapă importantă în dezvoltarea copiilor, etapă care, în majoritatea cazurilor, este bifată până la vârsta de trei ani.

Mersul pe tricicletă crește forța musculară, rezistența și abilitățile de orientare în spațiu. De asemenea, construiește abilități motorii fine și brute prin echilibru, coordonare și exersarea direcției.

Copii care pot stăpâni cu ușurință tricicleta, vor face trecerea la bicicletă cu multă ușurință.

Siguranța și stabilirea limitelor

Cum spuneam mai devreme, asigură-te că cel mic poartă întotdeauna o cască de protecție atunci când face plimbări cu tricicleta (sau bicicleta). O cască nu numai că oferă protecție în zona capului, dar îi induce în același timp copilului un bun obicei pentru siguranță.

De asemenea, este important să îi explici celui mic care sunt limitele atunci când vă plimbați cu tricicleta în aer liber. Este o ocazie bună să îi faci o mică introducere în concepte simple de siguranță rutieră, astfel încât, treptat, copilul să învețe care sunt măsurile de siguranță pe care trebuie să le ia atunci când se deplasează cu un vehicul.

Mersul pe tricicletă este o activitate excelentă pentru a dezvolta echilibrul, coordonarea, condiția fizică, tonusul muscular, reflexele și rezistența. Cu toate acestea, până când copilul își dezvoltă vederea periferică și înțelege regulile de circulație, acesta are nevoie de supraveghere completă în timpul plimbărilor.

Așadar, încurajează plimbările în siguranță. Copiii trebuie să meargă pe potecă sau pe piste de bicicliști desemnate în parcuri și trebuie să fie întotdeauna însoțiți de un adult. Încurajează copiii să depășească pe stânga și să dea întotdeauna prioritate pietonilor atunci când se află pe trotuar.

Beneficii ale sportului asupra dezvoltării copiilor

Beneficiile în ceea ce privește dezvoltarea corpului sunt evidente. Am enumerat și noi mai sus unele dintre principalele avantaje pe care mersul pe tricicletă le aduce copiilor. Știai însă că sportul este responsabil pentru anumite beneficii de ordin comportamental? Ei bine, studiile au arătat că sportul are beneficii psihologice pentru copii și adolescenți și îi învață abilități importante de viață.

Beneficii de dezvoltare

Sportul îi ajută pe copii să dezvolte modalități bune de a face față suișurilor și coborâșurilor vieții. Practicarea sportului îi ajută pe copii să învețe să-și controleze eficient emoțiile puternice. De asemenea, îi ajută pe cei mici să-și dezvolte răbdarea și să înțeleagă că poate fi nevoie de multă practică pentru a-și îmbunătăți atât abilitățile fizice, cât și cele mentale.

Beneficii emoționale

S-a demonstrat că activitatea fizică stimulează producția substanțelor chimice din creier care ne fac să ne simțim mai bine. Așadar, practicarea sportului îmbunătățește bunăstarea emoțională a copiilor. Totodată, cercetările arată că există o legătură între practicarea sportului și respectul de sine la copii.

Menținerea disciplinei

Orice sport necesită disciplină. Această poate fi mentală, fizică sau tactică. Pentru a deveni mai bun în orice sport, avem nevoie de autocontrol. Indiferent de activitatea practicată, copilul va învăța să respecte un set de reguli, să accepte sfaturi (sau critici) și să accepte atât victoriile, cât și înfrângerile. Toate aceste abilități, deprinse în copilărie, vor fi de mare ajutor în viața de adult.

Cauți o tricicletă? O găsești la BeKid! Te așteptăm în magazinul online!

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close