De ce sunt potrivite mașinuțele cu pedale pentru copiii cu mobilitate redusă

DE REŢINUT!

Cu o utilizare creativă și eventual unele modificări personalizate, mașinuțele de jucărie funcționează ca un "mediu de învățare generală" pentru utilizare în clinică, acasă și la școală.

Copiii cu mobilitate semnificativ redusă au oportunități destul de limitate de a explora mediul fizic și social. În ultimii ani, a apărut o varietate de tehnologii disponibile pentru acești copii pentru a crește mobilitatea, însă nu foarte multe dispozitive pot să ofere nivelul de mobilitate funcțională de care se bucură copiii cu dezvoltare normală. Unul dintre aceste dispozitive de joacă care unt potrivite pentru copiii cu mobilitate redusă sunt mașinuțele cu pedale.

De avut în vedere

Doctorii pediatrici specializați pe terapii, au la dispoziție o varietate de astfel de dispozitive pentru a crește mobilitatea, inclusiv premergătoare, umblătoare, triciclete simple sau adaptate, mașinuțe cu pedale sau mașinuțe electrice.

Fabricate din materiale sigure pentru copii, aceste mașinuțe cu pedale sunt:

– Foarte potrivite și pentru copiii cu mobilitate semnificativ redusă

– Sunt folosite ca dispozitive clinice de asistență în dezvoltarea copilului

– Dezvoltă abilități motorii

– Sunt modalități/instrumente de terapie fizică

– Durabile

– Ușor de utilizat

– Cele patru roți asigură multă stabilitate

– Au un centru de greutate scăzut

– Au mânere antiderapante, moi

– Au frână de siguranță pentru oprirea rapidă

– Maxim de greutate ridicat

– Sunt certificate European

– Au un design deosebit

– Lucrează multe grupe de mușchi

– Lucrează simultan partea superioară și inferioară a corpului.

– Oferă o oportunitate de joacă în aer liber, o oportunitate sigură și foarte distractivă.

– Copiii adoră mașinuțele cu pedale pe 4 roți

Implicații clinice

Cu o utilizare creativă și eventual unele modificări personalizate, mașinuțele de jucărie funcționează ca un “mediu de învățare generală” pentru utilizare în clinică, acasă și la școală. Ca atare, aceste mașinuțe cu pedale au devenit un instrument clinic cu utilizări multiple pentru a aborda nu numai obiectivele de mobilitate, ci și obiectivele care implică funcția și structura corpului, cum ar fi tulburările de postură și de mișcare.

Copiii cu deficiențe neuromusculare – scheletice cărora le este diminuată semnificativ mobilitatea au, în general,  ocazii limitate de explorare a mediului lor fizic și social și astfel, ei sunt expuși riscului de a suferi deficiențe cognitive majore, sociale și emoționale secundare.

Aceste tehnologii de asistență oferă ocazia de a dobândii mobilitate independentă care, la rândul său, poate îmbunătăți multe abilități cum ar fi:

  • Abilitățile de conștientizare spațială
  • Coordonarea ochi-mână
  • Vocalizările spontane
  • Abilitățile de percepție vizuală
  • Abilități sociale (inițierea contactului și interacțiunea semnificativă cu ceilalți)
  • Motivația de a explora.

Doctorii pediatrici specializați pe terapii, au la dispoziție o varietate de astfel de dispozitive pentru a crește mobilitatea, inclusiv premergătoare, umblătoare, triciclete simple sau adaptate, mașinuțe cu pedale sau mașinuțe electrice. Probabil, pentru anumiți copii cu deficiențe de mobilitate majore, mașinuțele de jucărie vor necesita unele modificări mecanice sau chiar electrice. Modificările pot fi construite pentru a fi permanente (fixe) sau temporare.

Alte patru avantaje deosebite

  • Cost redus. Costul unei astfel de mașinuțe este relativ redus (variază între 300 RON și 4000 RON)
  • Greutatea și volumul sunt reduse, adesea pot fi transportate cu multă ușurintă
  • Sunt colorate, atrăgătoare și foarte prietenoase. Majoritatea au multe funcții diverse – radio, faruri, claxon, etc.
  • Sunt dispozitive electromecanice complexe care permit modificarea lor într-un mod rapid și ușor, în funcție de capacitatea de schimbare a copilului

Unele modificări permanente ale mașinuțelor cu pedale pot include adaptarea scaunului cu paravane și/sau cotiere, o centură de siguranță, o curea pentru șolduri, o bară în formă de T construită din țevi de material PVC care poate limita abducția membrelor inferioare și mișcarea excesivă a trunchiului înainte. De asemenea, ele pot fi dotate cu perne permanente, cu suporturi pentru trunchi și pentru cap construite din foi de spumă. În mod tradițional, un sistem de scaune modificat ar trebui să sporească controlul de postură al copilului astfel încât acesta să poată funcționa eficient. Specialiștii sunt de părere că un sprijin mai strâns sau mai extins al trunchiului (după caz), poate ajuta un copil să ajungă normal și ușor la volan, având la îndemână totul în timpul mersului cu mașina, pentru a beneficia din plin de această activitate.

Având în vedere beneficiile aduse și flexibilitatea lor de utilizare, mașinuțele cu pedale pot fi considerate ca dispozitive de învățare mai ales pentru un copil cu deficiențe de mobilitate, dar și ca o  jucărie deosebită care menține în același timp un nivel ridicat de motivație și distracție prin mobilitate și joc.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close