De la pătuț la pat junior: la ce vârstă facem trecerea?

DE REŢINUT!

Schimbarea patului este un prim pas spre independență. În funcție de personalitatea fiecărui copil, reacțiile pot fi diferite.

Știai că bebelușul crește în timpul somnului? Atunci când bebe doarme, corpul secretă un hormon de creștere care are un rol foarte important în dezvoltarea sa, în perfecționarea sistemului nervos și în întărirea imunității. Prin urmare, somnul este esențial pentru bebeluș. Acesta este motivul pentru care alegerea patului potrivit este atât de importantă.

Trecerea de la un pătuțul de bebeluș la un pat junior este un pas important pentru orice copil. Nu este întotdeauna ușor pentru un părinte să stabilească momentul potrivit pentru a începe această tranziție. Poate fi dificil uneori și pentru copii. Dar nu există un scenariu general valabil, drept urmare am pregătit câteva idei care să te ajute să faci tranziția cât mai ușor.

De la coșuleț la pătuț

În primele luni de după naștere, unii părinți preferă ca bebelușul să doarmă într-un coșuleț sau leagăn de tip bassinet, considerându-l o soluție foarte practică pentru micul pui de om. Deși ușor de manevrat, dimensiunea redusă a coșului îl face potrivit doar în primele câteva luni de viață. În general, începând cu vârsta de 3 luni, copiii au nevoie de un pat mai mare, nu doar datorită creșterii în greutate și înălțime, dar și datorită dorinței lor de a se mișca în voie.

Așadar, acesta este momentul ideal pentru a face trecerea de la coș la pătuț. În general, această tranziție are loc în condiții bune, deoarece copilul este încă mic, se obișnuiește cu ușurință cu noul său pat mai spațios și confortabil.

De la pătuț la pat junior

Cu siguranță o tranziție mai complicată decât cea prezentată anterior, trecerea de la pătuțul de bebeluș la un pat junior poate pune probleme în unele cazuri. Această schimbare vine de regulă din necesitatea de spațiu suplimentar. De la vârsta de 1 an, bebelușul începe să se ridice în pat, agățându-se de gratii. Apoi vine momentul primilor pași, când este capabil să se ridice în pat. La 2 – 3 de ani copilul stăpânește bine mersul pe jos și cel mai probabil va încerca să iasă din pat urcându-se pe gratii, activitate destul de periculoasă. Din această perspectivă, acesta este momentul în care copilul este pregătit pentru un pat mai mare.

Însă după câțiva ani în care pătuțul a reprezentat centrul universului copilului, este posibil ca despărțirea să fie una nu tocmai plăcută. În definitiv, cui îi plac schimbările?

Vorbește, explică, anunță.

Cel mai important, evită cu orice preț situația în care faci această schimbare pe cont propriu, fără a discuta cu copilul tău. Este recomandabil ca pregătirea să înceapă cu câteva săptămâni înainte. Vorbește cu micuțul tău despre nevoia unui pat mai mare, laudă-i evoluția și explică-i că aceasta este o etapă normală, de care trebuie să fie mândru. De-a lungul zilelor, pregătește-l pentru ideea de a avea un pat mare prin enumerarea avantajelor pe care le va avea.

Implică-l pe copil în procesul de tranziție

Întreabă-l pe cel mic cu își imaginează noul pat, uitați-vă împreună la diverse modele. Din fericire, avem la dispoziție o mulțime de opțiuni în materie de paturi pentru copii. Puteți opta pentru un pat cu super-eroi, pentru o formă inedită (de exemplu o mașină), diverse culori și dimensiuni. Fă-l pe copil curios și încearcă să creezi o poveste în jurul acestei situații.

Păstrează elemente din vechiul pătuț

Evident, nu vei putea folosi aceleași așternut pentru saltea, însă pentru o perioadă, utilizează aceeași pătură, aceeași pernă sau aceleași jucării. Recrează un mediul care să fie familiar copilului, astfel încât tranziția să fie cât mai lină.

Păstrează rutina de seară

Patul este pregătit, copilul este anunțat că a venit seara marii schimbări. Încearcă să nu schimbi nimic din obiceiurile de seară, fie că este vorba de programul de joacă sau de cititul unei povești. Asigură-l pe cel mic că mami și tati sunt alături de el.

Ce îți recomandăm să eviți

Evită modificările simultane

Evită situația în care faci mai multe modificări simultan. Deși încă mic, bebelușul are propriile tabieturi cu care este obișnuit. Dacă îi schimbi patul, evită să faci și alte modificări în cameră (fie să schimbi restul mobilierului sau să modifici decorul). Prea multe modificări îl vor debusola pe cel mic.

Păstrează un ton blând, dar ferm

Cum spuneam, unii copilași fac această trecere fără prea multe dificultăți, uneori chiar cu entuziasm. În cazul în care aceasta nu este și situația în familia voastră, iar copilul refuză să doarmă în noul lui pătuț, nu renunța. Explică-i cu blândețe că este momentul să aibă propriul său pat. Vei observa că în timp, cel mic se va obișnui. Această situație este des întâlnită și în cazul copilașilor care sunt obișnuiți să doarmă în patul părinților. Nu de puține ori, în miez de noapte, copiii își părăsesc pătuțul pentru a se alătura părinților în patul matrimonial.

Ascultă-ți copilul

Schimbarea patului este un prim pas spre independență. În funcție de personalitatea fiecărui copil, reacțiile pot fi diferite. Este important să acorzi atenție sentimentelor micuțului tău pentru a semnala eventuale semnale ale anxietății.

Dacă descoperi că schimbarea este prea bruscă pentru copil, poți să amâni puțin momentul. De exemplu, sugerează-i să doarmă o noapte pe săptămână în noul pat. Apoi crește treptat numărul de nopți. Reține că răbdarea și comunicarea sunt doi factori esențiali pentru succesul unei astfel de schimbări.

Toate acestea fiind spuse, întrebarea care rămâne este când anume se poate face tranziția de la pătuțul de bebeluș a patul junior? Din păcate, nu te putem ajuta cu o dată exactă deoarece fiecare copil este unic. După ce piticul împlinește vârsta de 2 ani, poți să începi să te gândești la această schimbare. Observă biceiurile de seară ale copilului și raporteaza-te la nivelul de independență pe care acesta l-a atins. Dacă observi că bebe încă nu este pregătit, așteaptă până când acesta împlinește 3 ani.

Cauți un pat pentru copilul tău? Îl găsești la BeKid

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close