„Dependența digitală”- o amenințare reală pentru copii?

DE REŢINUT!

Ești primul idol al copilului tău. Involuntar, cel mic îți va urma modelul și va prelua de la tine cele mai frecvente obiceiuri.

Televizor, telefon, tableta, laptop – gadgeturi pe care le avem și le folosim zilnic. Relația copii – tehnologie este un punct nevralgic pentru majoritatea părinților. Știm că timpul dedicat ecranelor trebuie limitat, însă uneori tentația de a da drumul la TV pentru a câștiga câteva momente de liniște este prea mare.

Generațiile actuale de copii au crescut cu o gamă vastă de dispozitive electronice la îndemână. Nu își pot imagina o lume fără smartphone-uri și Internet. În ceea ce îi privește pe părinți, aceștia fac parte din prima generație care trebuie să-și dea seama care sunt modalitățile de limitare a timpului petrecut în fața unui ecran.

Departe de noi faptul că tehnologia este distructivă. Avantajele unui copil tech-savvy sunt evidente, atât pentru dezvoltarea sa, cât și pentru viitoarea sa viață de adult. Ce facem însă pentru a controla și limita cantitatea de timp pe care copilul o petrece în fața ecranului? Iată câteva idei.

Fii tu un model

Ești primul idol al copilului tău. Involuntar, cel mic îți va urma modelul și va prelua de la tine cele mai frecvente obiceiuri. Televizorul deschis în fundal sau folosirea telefonului de fiecare dată când ai un minut liber nu va face altceva decât să îi transmită copilui un obicei nesănătos.

Stabilește „zone fără tehnologie”

Stabiliți împreună zone din casă în care nu sunt permise electronicele, de exemplu, bucătăria sau camera de joacă. Dacă locuința nu permite acest lucru, poți încerca să impui un set de reguli cu privire la momentul în care nimeni nu utilizează smartphone-ul sau televizorul. Câteva exemple sunt: în timpul mesei, în orele dedicate lecțiilor sau atunci când aveți musafiri. Pune accent pe respectarea regulilor de toți membrii familiei și evită pe cât posibil excepțiile.

Folosește funcția de control parental

Majoritatea device-urilor permit setarea de limite menite să restricționeze accesul celor mici la anumite tipuri de conținut. Setează filtrele conform vârstei copilului, monitorizează-i activitatea și, dacă e cazul, blochează acele aplicații care pot fi nocive.

Vorbește-i despre pericolele asociate excesului

Copii care înțeleg că nu este sănătos să petreacă prea mult timp în fața televizorului vor fi mai puțin tentați să încalce regulile față de cei care cred că pur și simplu nu au voie la TV pentru că părinții le interzic acest lucru.

Explică-i copilului într-o manieră în care să înțeleagă în ce mod jocurile violente, filmele sau anumite imagini pot fi dăunătoare pentru cei mici. Stabiliți împreună ce este permis și ce nu, astfel încât toată lumea să fie mulțumită.

Monitorizează activitatea pe rețelele de socializare

În special în cazul copiilor mai măricei, social media poate prezenta un număr mare de riscuri. Dacă este posibil, stabiliți împreună parolele, explică-i că nu dorești să îi invadezi intimitatea ci doar că este necesar să îl protejezi de eventualele riscuri asociate fenomenului de cyberbullying.

Propune-i permanent activități atractive care să nu implice device-uri

În majoritatea cazurilor cei mici devin dependenți de tehnologie din dorința de entertainment. Fie ca sunt desene animate pe YouTube sau diverse jocuri, toți își doresc să se distreze. Încurajează-l să-și petreacă timpul afară, practicând un sport sau propune-i diverse activități care să ii capteze atenția.

Stabiliți diferența dintre un privilegiu și un drept

Jocurile pe tabletă, clipurile pe YouTube sau desenele animate la TV sunt un privilegiu. Este nevoie ca cel mic să înțeleagă acest lucru. Iar privilegiile pot fi ridicate în cazul unui comportament necorespunzător.

Fără ecrane în dormitor

Este imposibil să ai control asupra activității copilului în cazul în care cel mic are în dormitor un TV, laptop sau un telefon. În plus, studiile au demonstrat că utilizarea electronicelor înainte de culcare va afecta calitatea somnului, putând avea efecte negative pe termen lung și asupra dezvoltării celui mic.

Riscurile asociate cu utilizarea excesivă a device-urilor (fie că vorbim de TV, tabletă, laptop sau telefon) sunt numeroase și pot afecta dezvoltarea copiilor pe termen lung. Între cele mai frecvente se numără:

  • Întârzieri în dezvoltare
  • Obezitate și supraponderalitate
  • Probleme de vedere
  • Probleme cu somnul
  • Comportament agresiv
  • Dificultăți în socializare

Ca alternative pentru timpul petrecut în fața micilor ecrane, noi îți recomandăm: mersul pe bicicletă, plimbări cu trotineta sau tricicleta, jocuri în piscină sau amenajarea spațiilor de joacă afară.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close