Diversificarea: Cum se introduc solide?

DE REŢINUT!

De îndată ce bebelușul este capabil să mestece și să înghită corect și eficient, poți începe să încorporezi alimente cu o textură mai pronunțată, cum ar fi iaurtul, brânza de vaci, piure de banane și piure de cartofi dulci.

Introducerea alimentelor solide la un bebeluș este o etapă interesantă. Când se poate face diversificarea și care sunt primele alimente? Vom discuta despre toate aceste aspecte extrem de importante pentru orice părinte.

Când începe diversificarea?

Specialiștii în pediatrie recomandă începerea diversificării alimentației bebelușului în jurul vârstei de 6 luni (limita nu este foarte strictă), însă răspunsul cu privire la momentul potrivit pentru introducerea alimentelor solide ți-l va da chiar bebelușul tău. Iată câteva semne că micuțul tău este pregătit pentru schimbarea meniului:

  •  Bebelușul se poate așeza în poziție verticală și își poate ridica capul.
  • Este curios, se uită la tot ce îl înconjoară – mai ales la ceea ce mănânci!
  • Are reflexul de a mesteca și de a înghiți.
  • Pare încă înfometat, chiar dacă a servit toate mesele din ziua aceea.

Ține cont de faptul că nu este nevoie să grăbești această etapă. Majoritatea copiilor sunt pregătiți să înceapă diversificarea în jurul vârstei de 5-6 luni.

Cum să introduci alimentele solide?

Medicii recomandă ca în primele 6 luni, bebelușul să fie hrănit exclusiv la sân, iar în a 2 a jumătate din primul an, alăptarea este considerată importantă ca hrană complementară. Formulele de lapte sunt, de asemenea, o opțiune excelentă pentru mămicile care nu pot sau nu vor să alăpteze. Introducerea alimentelor solide este, în primă fază, mai importantă pentru crearea reflexului de a mesteca și înghiți alimentele, decât pentru furnizarea de beneficii nutriționale semnificative.

Stabilește un orar de masă în care bebelușul este alăptat (sau hrănit cu biberonul) dimineața, seara și înainte sau după fiecare masă cu alimente solide. La început, va trebui să experimentezi pentru a vedea ce funcționează cel mai bine. Dacă este mare băutor de lapte, hrănește copilul mai întâi cu mâncare, iar apoi cu lapte.

  • Până la 9 luni, hrănește-ți bebelușul zilnic cu 600 – 800 ml de lapte (matern sau formule) la fiecare 3 până la 4 ore.
  • Între 9-12 luni, hrănește-l zilnic cu 450 – 700 ml la fiecare 4 până la 5 ore.

De îndată ce bebelușul înțelege conceptul de mâncare și își arată interesul pentru hrană (acest lucru se întâmplă de obicei între 6 și 9 luni), încearcă să stabilești o rutină pentru fiecare masă a zilei. Chiar dacă uneori nu îi este foame, se va obișnui cu ideea de a mânca ținând cont de un program. Acestea fiind spuse, nu forța niciodată copilul să mănânce. Dacă nu este interesat de mâncare, continuați ziua cu alte activități.

Pe măsură ce bebelușul se adaptează la consumul de alimente solide, preferințele lor se vor schimba constant. Uneori vor prefera laptele matern, alteori piureurile de legume. Acest lucru este normal, deoarece bebelușul începe să devină mai independent, dar deocamdată au nevoie în continuare de lapte matern.

Primele alimente în funcție de vârstă

Nu există reguli foarte stricte în ceea ce privește primele alimente oferite unui bebeluș, atâta timp cât este vorba de fructe, legume, carne sau cereale sub formă de piure. Iată câteva sugestii.

De la 4 până la 6 luni: cereale cu un singur bob

Cantitatea de fier stocat pe vremea când locuia în uter scade după naștere, iar un bebeluș atinge un minim al acestui nivel la aproximativ 9 luni. De aceea, cerealele îmbogățite cu fier sunt o opțiune ideală. Combină o linguriță de cereale cu un singur bob cu patru până la cinci linguri de lapte matern sau formulă de lapte și îi vei oferi astfel o masă foarte hrănitoare micuțului tău.

La început, cea mai mare parte a cerealelor va ajunge pe bărbia bebelușului. Nu are nicio importanță, deoarece în primă fază este important să obișnuiești copilul cu un alt tip de alimentație.

Nu forța copilul să continue să mănânce dacă scutură din cap sau dacă refuză să deschidă gura. Dacă pare total dezinteresat să încerce cerealele, așteaptă o săptămână și încearcă din nou.

Odată ce bebelușul se obișnuiește să înghită cerealele, îngroșă-le folosind mai puțină apă sau lapte matern și o cantitate mai mare de cereale.

De la 4 până la 8 luni: legume, fructe și carne sub formă de piure

Se spune că dacă un bebeluș gustă mai întâi fructele și apoi legumele, preferințele pentru alimente dulci vor rămâne pentru tot restul vieții, dar nu există cercetări care să susțină acest lucru. Așadar, depinde de tine să stabilești dacă începeți cu banane sau morcovi sub formă de piure.

Pediatrii consideră că introducerea timpurie a alimentelor alergenice poate reduce riscul de a dezvolta o alergie alimentară, mai ales dacă bebelușul este expus acestui risc. Alimentele alergenice obișnuite includ arahide, ouă și lactate. Discută cu medicul tău înainte de a introduce aceste alimente.

De la 6 la 8 luni: mâncăruri cu un singur ingredient

Fie că ai început cu piureuri, fie că treci direct la alimentele solide cu alimente, mulți copii se bucură să experimenteze hrana încă de la o vârstă fragedă. Nu oferi alimente crude, tari (cum ar fi felii de mere sau bastoane de morcov) în acest moment. Asigură-te că fructele și legumele sunt suficient de moi pentru a putea fi zdrobite cu o presiune ușoară între degetul mare și arătătorul.

Nu adăuga sare sau zahăr în mâncarea bebelușului. Cel mai bine este dacă copilul învață gustul mâncării fără condimente adăugate.

De la 9 la 12 luni: alimente tocate, măcinate sau piure

De îndată ce bebelușul este capabil să mestece și să înghită corect și eficient, poți începe să încorporezi alimente cu o textură mai pronunțată, cum ar fi iaurtul, brânza de vaci, piure de banane și piure de cartofi dulci. De asemenea, adăuga carne mărunțită, cum ar fi cea de vită, pui sau curcan.

Alimente solide pe care să le eviți

În primul an de viață este recomandat să eviți anumite alimente care pot provoca disconfort bebelușului. Între acestea se numără:

Mierea: poate provoca botulism, o boală gravă, dacă este introdusă prea devreme.

Laptele de vacă: optează doar pentru lapte matern și formule de lapte ca băutură principală până când copilul are un an. Poți să folosești laptele de vacă pentru preparerea alimentelor.

Alimentele mici, care prezintă pericol de sufocare: nuci, semințe, stafide, bomboane tari, struguri, legume crude tari, popcorn, unt de arahide și hot dog.

Tu ai început diversificarea hranei bebelușului tău? Hai pe Facebook pentru a te consulta cu alte mămici care au trecut prin aceleași etape.

Dacă ești în căutarea celor necesare pentru pregătirea mesei bebelușului, te așteptăm la bekid.ro cu toate produsele de care ai nevoie pentru micuțul tău.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close