Săptămâna 8 de sarcină Ești însărcinată în două luni!

DE REŢINUT!

Organele genitale ale bebelușului se formează în ovare sau testicule, dar încă nu sunt vizibile. Va mai dura puțin până acestea vor fi văzute la ecografie, însă este important de știut ca acum micuțul decide dacă va fi fetiță sau băiețel.

Felicitări! Ai trecut de primele două luni de sarcină! La 8 săptămâni, brațele și picioarele bebelușului continuă să se dezvolte, pe măsură ce trăsăturile feței încep să prindă contur. Deși burtica încă nu este vizibilă, este posibil să observi că hainele încep să-ți vină puțin mai strânse în talie.

Dezvoltarea copilului la 8 săptămâni

Bebelușul crește într-un ritm uimitor. Ce evoluție are în săptămâna aceasta? Micuțul măsoară acum între 1,5 și 2 centimetri. Adică tocmai a trecut de la dimensiunea unei afine la cea a zmeurii. Mărimea exactă a bebelușului este acum destul de dificil de estimat. Deși creșterea are loc cu aproximativ un milimetru pe zi, nu este neapărat doar o creștere în înălțime. Dezvoltarea se referă și la brațe, picioare, spate și alte părți ale corpului minuscul al copilașului.

În această săptămână, caracteristicile fizice ale bebelușului devin mai vizibile, sistemele și organele corpului continuă să se dezvolte, iar bebelușul începe să semene din ce în ce mai mult cu un om mic.

 Schimbări ale corpului copilului

  • Mugurii brațelor și picioarelor sunt din ce în ce mai lungi, în timp ce degetele încep să se formeze.
  • Sistemul digestiv al bebelușului, inclusiv intestinele, se dezvoltă în această săptămână. Pentru că nu există suficient spațiu în interiorul embrionului pentru intestine, acestea se deplasează în cordonul ombilical. Intestinele vor reveni în abdomenul bebelușului de îndată ce acesta va crește astfel încât să ofere suficient spațiu în burtică.

Trasăturile faciale

  • Nasul și buza superioară devin vizibile.
  • Mici falduri ale pleoapelor se dezvoltă în această săptămână.
  • Urechile externe încep să se formeze, în paralel cu urechile interne care își continuă evoluția.  

Organele reproductive

  • Organele genitale ale bebelușului se formează în ovare sau testicule, dar încă nu sunt vizibile. Va mai dura puțin până acestea vor fi văzute la ecografie, însă este important de știut ca acum micuțul decide dacă va fi fetiță sau băiețel.

   Ești în trimestrul 1 de sarcină.

   Mai sunt 32 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 2

Te întrebi ce miroase așa? Hormonii tăi își fac de cap în a 8 a săptămână de sarcină, oferindu-ți un simț al mirosului supraomenesc. Ceea ce nu este neapărat o super putere deoarece stomacul tău nu va fi foarte încântat. În această perioadă există o serie de simptome pe care este posibil să le experimentezi, între care:

Sânii dureroși. Acest lucru se datorează faptului că lobii care produc lapte încep să se extindă. Totul este pentru un motiv întemeiat: se pregătesc pentru alăptare.

Oboseală. Pe măsură ce hormonii fluctuează, corpul tău produce mai mult sânge, iar tensiunea arterială și nivelul zahărului din sânge pot fi mai mici decât înainte de sarcină. De asemenea, corpul tău folosește energie pentru a creșterea bebelușului. Cea mai bună soluție? Dormi mai mult.

Crampe abdominale. Acestea se datorează faptului că ligamentele din abdomen se întind pe măsură ce uterul se extinde. În cazul în care crampele sunt severe sau te îngrijorează în vreun fel, ia legătura cât mai rapid cu medicul tău.

Pofte și aversiuni alimentare. Ai pofte ciudate? Umblă vorba că unele femei poftesc la substanțe nealimentare (cretă, argilă, detergent). În cazul în care poftești la ce ceva mai puțin obișnuit, vorbește cu medicul tău. Uneori aceste simptome ar putea fi un semn al unei deficiențe nutriționale, în special a fierului.

Știai că? 💭

Deși nu vei putea încă observa ochii bebelușui tău la ecografie, este important să știi că pe parcursul acestei săptămâni începe formarea retinei. Să fie căprui, verzi sau albaștri ochii micuțului?

Sfaturi pentru mama

  • Acordă atenție alimentației

În următoarele câteva săptămâni, s-ar putea să oscilezi între starea de greață, dar și dorința de a devasta frigiderul. Profită de momentele în care ai poftă de mâncare, însă alege alimente sănătoase. În primul trimestru de sarcină este posibil să acumulezi câteva kilograme, ceea ce este normal. Cu toate acestea, fiecare organism este diferit și nu este absolut necesar ca simptomele tale să se încadreze în anumite standarde.

  • Estompează durerile de cap

Deoarece volumul de sânge a crescut, este posibil să ai dureri de cap. Încearcă să te odihnești și să consumi cât mai multă apă. Dacă nu poți controla durerile de cap fără medicamente, discută cu medicul tău despre administrarea de analgezice.

  •  Folosește protecție solară

Plimbările în aer liber sunt o modalitate excelentă pentru gestionarea unora din simptomele sarcinii. Din nefericire, este posibil să te confrunți cu unele modificări ale pielii, iar expunerea la soare poate accentua petele pigmentare. Folosește o loțiune de protecție solară în fiecare zi. În plus, îți poți accesoriza ținuta cu o pălărie care îți va aduce protecție suplimentară.

  • Fă terapie prin shopping

Cui nu-i place shoppingul? Deși sarcina încă nu este vizibilă, este posibil să simți că hainele îți vin mai strâmte. Chiar dacă este devreme pentru a vizita departamentul pentru maternitate, poți apela la haine mai lejere, cum ar fi pantalonii cu talie înaltă.

De asemenea, este posibil să observi că sutienele nu mai sunt atât de confortabile, astfel că este recomandat să te orientezi spre mărimi mai mari și modele mai confortabile.

Check-list pentru săptămâna 8

Continuă să iei vitamine prenatale.

Acordă atenție consumului de apă.

Fă-ți provizii de gustări sănătoase.

Alege haine confortabile.

Odihnește-te suficient și fă plimbări în aer liber.

Discută cu medicul tău despre administrarea de medicamente.

✓  Programează-te pentru analizele și testările necesare.

Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic

 Materiale informative

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close