Importanța jocului în dezvoltarea copiilor

DE REŢINUT!

Jocul este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil deoarece contribuie la starea cognitivă, fizică, socială și emoțională a acestora.

De mii de ani, jocul a fost o tradiție a copilăriei. Neregulat și nestructurat, a trecut din generație în generație și s-a adaptat permanent la mediu. Cu toate acestea, este important să acordăm atenție la modul în care copiii noștri își petrec timpul liber. Trăim o perioadă nemaiîntâlnită, o eră a digitalizării, a izolării și a confortului dus la extrem.

Jocul este esențial pentru dezvoltarea armonioasă a unui copil deoarece contribuie la starea cognitivă, fizică, socială și emoțională a acestora. Jocul oferă, de asemenea, o oportunitate ideală pentru părinți de a se implica pe deplin cu copiii lor. De altfel, jocul este atât de important încât a fost recunoscut ca drept fundamental al copilului.

Când ne referim la joc în cazul copiilor putem remarca 2 mari direcții: jocul structurat (organizat deci de părinți, școală etc) și cel nestructurat, în care copilul are libertatea de a-și alege singur activitățile. Datoria noastră este să îi ghidăm pe copii spre activități care să le stimuleze cât mai multe simțuri, care să-i pună în mișcare și care să faciliteze dezvoltarea creativității.

Șase lucruri pe care fiecare părinte trebuie să le știe despre joc

1. Jocul este o modalitate de descoperi lucruri noi.

Nu subestimați valoarea jocului. Copiii învață și, în același timp, își dezvoltă:

  • abilitățile cognitive – cifre, culori, forme geometrice
  • abilitățile fizice – alergarea, săriturile, echilibrul mersului pe bicicletă
  • vocabular nou
  • abilitățile sociale

2. Jocul încurajează activitate fizică.

Jocul ajută copiii să crească puternici și sănătoși. De asemenea, combate problemele de obezitate cu care se confruntă din ce în ce mai mulți copii. Activitatea fizică realizată prin joc contribuie semnificativ la dezvolta abilităților motorii, la acumularea de masă musculară, îmbunătățirea densității osoase.

3. Jocul reduce stresul.

Chiar dacă uneori pare greu de imaginat, copii sunt supuși constant unei doze de stres. Chiar dacă motivele sunt diferite de cele ale unui adult, efectele pe termen lung pot fi la fel de periculoase. Din fericire, jocul îi ajută pe cei mici să scape de anxietate și stres.

În plus, îmbunătățește flexibilitatea emoțională și oferă o capacitate crescută de a face față schimbărilor. Prin intermediul jocului, copiii se pot confrunta cu provocările vieții într-un mod în care îl pot înțelege și prelucra.

4. Jocul ajută la dezvoltarea imaginație și a creativității

În timpul jocului, copiii imită adulții și creează jocuri inspirate din situații reale (jocul de-a medicul, de-a profesoara etc). Când un copil face acest lucru, acesta apelează involuntar la imaginație, creează narațiuni complexe în jurul acestor roluri și învață să gândească în moduri abstracte. Această gândire este baza pentru învățarea avansată și pentru rezolvarea problemelor.

5. Jocul încurajează independența copiilor

Jocul solitar poate fi la fel de valoros ca jocul de grup. Îi ajută pe copii să se pregătească pentru situații sociale, oferindu-le un sentiment puternic de independență și promovând creativitatea. Aflați într-un grup de copii necunoscuți (spre exemplu la locul de joacă din parc), copii vor socializa, vor învăța să interacționeze unii cu alții și să își exprime personalitatea.

6. Jocul facilitează interacțiunea de grup

Prin jocul în grup copiii sunt introduși în rolurile sociale și în normele culturale. Astfel, piticii dezvoltă abilitățile necesare pentru a se juca (și a funcționa eficient) în cadrul structurilor de grup. De asemenea, jocul în grup le oferă celor mici ocazia să învețe despre autocontrol, să testeze relațiile și să înțeleagă comportamentul acceptabil într-un grup.Pentru a îmbina utilul cu plăcutul, alege pentru copilul tău acele jucării care îl ajută să-și dezvolte cunoștințele și abilitățile: jucării educativeartă și îndemânarejucării interactivejucării creativejucării matematice.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close