Importanța jucăriilor educative

DE REŢINUT!

Învățarea prin joacă este cel mai ușor și mai eficient mod de a îmbunătății cunoștințele copiilor și de a stimula dezvoltarea creierului încă din primele luni de viață.

În zilele noastre, jucăriile educative pentru copii sunt mai mult decât lucruri esențiale. Copiii se bucură să se joace cu ele și să le descopere funcțiile, să le deslușească. Important este că puteți ajuta și dumneavoastră în a le mai utile și mai benefice dar depinde dacă știți ce jucării să achiziționați și  unde să le căutați. Imaginația unui copil se dezvoltă încă de la începutul vieții lui, prin simplu fapt că se uită în jur și observă, descoperă, tot ceea ce îl înconjoară. Jucăriile educative îi vor ajuta pe copii în învățarea abilităților esențiale de care vor avea nevoie în viața lor. Copiii de astăzi cresc într-o lume mult mai competitivă decât generațiile anterioare. Această provocare este amplificată de faptul că tot mai mulți copii încearcă să facă față mai multor potențiale cariere și hobby-uri în același timp. Ei își doresc să aibă rezultate bune din punct de vedere academic, dar vor, de asemenea, să aibă timp să se joace și să concureze cu alți copii în activități care le sunt la îndemână.

De avut în vedere

Jucăriile educative ajută la  creșterea IQ-ului,  îmbunătățesc abilitățile motorii, retenția memoriei. Jucării precum puzzle-urile stimulează capacitatea de învățare, iar altele stimulează inteligența emoțională.

Este destul de clar că  trăim într-o eră în care se descoperă noi modalități de învățare. Vechea metodă de a învăța (cu stiloul și hârtia), a fost de mult cam uitată. În aceste zile, părinții caută diferite modalități de a face educația distractivă și interesantă. Potrivit multor studii, copiii înconjurați de diverse cărți și jucării educative în copilăria lor timpurie au avut un efect pozitiv asupra dezvoltării creierului și al organismului lor. Aceasta le stârnește în primul rând  imaginația, le îmbunătățește simțurile și îi motivează să fie activi.

În calitate de părinți sau bunici, încercăm să facem tot ce putem pentru copiii noștri iubiți, chiar să inventăm jocuri de imaginație, de comunicare sau cu unele jucării educative, pentru a motiva copiii.

Poate gândul la aceste jucării dă impresia că discutăm doar de acele jucării care conțin numere sau alfabet. Dar nu sunt doar acestea. Există multe jucării educative precum blocurile sau puzzle-urile înnoiesc și ele capacitatea de învățare înnăscută în copiii dumneavoastră.

Există o gamă largă de jucării educative, blocuri de construcție, puzzle-uri, lego, interactive, și așa mai departe, iar toate aceste jucării se încadrează în diferite categorii, în funcție de beneficiile pe care le au asupra creierului.

  • Beneficii senzoriale – Jucării educative care stimulează neuronii senzoriali care duc la dezvoltare. Jucăriile care implică cele cinci simțuri se încadrează în această categorie. Există multe jucării care sunt făcute pentru a dezvolta simțurile copiilor (văz, auz, tactil, intuitiv)
  • Motricitate fină – Jucăriile care implică activitatea și dexteritatea mâinilor, cum ar fi scrisul sau blocurile de construcție, se încadrează în categoria motricității fine.
  • Creativitate – Jucăriile care îi încurajează pe copii să gândească în afara cutiei și să facă brainstorming fac parte din această categorie.
  • Educația stem (tehnologie, știință, inginerie, matematică) –  Jucăriile prin care se stimulează în general, rezolvarea de probleme și găsirea de soluții. În această categorie, tehnologia joacă un rol esențial.
  • Beneficii asupra sănătății – Jucăriile educative prin care stimulează activitatea fizică reduc riscul de depresie și anxietate, îmbunătățesc tensiunea arterială, reduce riscul de apariție al unor boli cronice, inclusiv obezitatea.

Așadar, jucăriile educative ajută la  creșterea IQ-ului,  îmbunătățesc abilitățile motorii, retenția memoriei. Jucării precum puzzle-urile stimulează capacitatea de învățare, iar altele stimulează inteligența emoțională. Jucăriile colorate îmbunătățesc simțul vederii dar, chiar dacă evitați jucăriile muzicale pentru că sunt gălăgioase,  trebuie să știți că ele joacă un rol deosebit de important în funcția cognitivă.  Jucăriile educative care stimulează inteligența socială sau abilitatea de  rezolvare a problemelor, sunt foarte importante și ele drept urmare nu trebuie să evitați jucăriile de rol și puzzle-urile.

Învățarea prin joacă este cel mai ușor și mai eficient mod de a îmbunătății cunoștințele copiilor și de a stimula dezvoltarea creierului încă din primele luni de viață.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close