Săptămâna 20 de sarcină Jumătatea drumului

DE REŢINUT!

Noutatea acestei săptămâni în ceea ce privește dezvoltarea fătului e reprezentată de apariția vernixului. Vernixul este un strat gros, alb, asemănător ca textură cu ceara, care se formează pe pielea bebelușului. formarea mielinei. Mielina este un amestec de grăsimi și proteine care izolează și protejează celulele sistemului nervos, inclusiv creierul și măduva spinării.

Felicitări! Acum, în săptămâna 20 de sarcină, ești la jumătatea drumului. Dacă ai aflat deja sexul bebelușului, putem considera că ai o nouă temă. Alegerea numelui! Atunci când ești la cumpărături (includem aici și shoppingul online), poți începe să-ți răsfeți privirea cu adorabilele hăinuțe pentru bebeluși. Sigur, poți deja să începi să cumperi diverse produse, fie pentru bebe, fie pentru camera lui.

Dezvoltarea copilului la 20 săptămâni

La 20 de săptămâni, bebe măsoară aproximativ 24 de centimetri (de la vârful capului până la călcâie) și cântărește puțin peste 330 de grame.

Fie că ai aflat sau nu sexul copilului, e important să știi că la 20 de săptămâni începe procesul de dezvoltare a ovulelor. Numărul acestora, în jurul celei de-a 20-a săptămâni de sarcină, este de aproximativ 6  milioane (de altfel, cel mai înalt nivel). Începând cu săptămânile care vor urma, numărul ovulelor va începe să scadă, tendință care se va menține pe toată durata vieții. Ne referim aici la fetițe, evident.

În cazul în care urmează să ai un băiat, îți putem spune că în această perioadă testiculele sunt încă în abdomen, pregătindu-se să se deplaseze în zona inghinală. Cu toate acestea, testiculele nu coboară de obicei în scrot până în al treilea trimestru.

   Ești în trimestrul 2 de sarcină.

   Mai sunt 20 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 20

Cum ar trebui să te simți la 20 de săptămâni de sarcină? Mi-nu-nat! Cel puțin așa sperăm noi! Cert este faptul că nivelul crescut de estrogen și progesteron îți va crește apetitul sexual. Așa că, pe lângă simptome, uite că te poți bucura și de beneficii.

În prezent, simptome includ probabil umflarea mâinilor și a picioarelor, arsuri la stomac, crampe musculare și câteva alte lucruri. Iată câteva dintre simptomele tipice ale sarcinii în săptămâna 20:

Schimbarea formei buricului. Pe măsură ce uterul crește și se extinde în abdomen, acesta pune presiune pe peretele abdominal. Această presiune poate schimba aspectul buricului. Nu se întâmplă tuturor viitoarelor mame, dar dacă observi schimbări, e bine să știi că nu e cazul să te îngrijorezi. Deși nu puteți face nimic pentru a preveni acest pop-out, e util de știut că această schimbare este, în general, temporară și inofensivă.

Crampe musculare. Până la 45% dintre viitoarele mame suferă crampe musculare. Acestea apar cel mai frecvent la nivelul mușchilor gambei. Sunt dureroase, bruște și se întâmplă de obicei noaptea.

Secreții vaginale. Te poți aștepta să ai aceste secreții până la naștere, deoarecele ele sunt un rezultat direct al nivelurilor crescute de hormoni. E cazul să te alarmezi doar dacă secrețiile sunt colorate sau dacă au un miros neplăcut.

Creșterea părului și a unghiilor. S-ar putea să observi, de asemenea, că unghiile sunt mai puternice, iar părul crește mai repede decât de obicei. Poți mulțumi din nou hormonilor, care declanșează intensificarea circulației care aduce nutrienți suplimentari celulelor părului și unghiilor.

Știai că? 💭

La fetițe, săptămâna 20 marchează cel mai mare număr de ovule: 6 milioane! Începând de săptămâna viitoare numărul acestora va începe să scadă, tendință care se va păstra pe toată durata vieții!

Sfaturi pentru mama

Continuă să mănânci alimente nutritive, să te hidratezi corespunzător, să faci plimbări și să iei vitaminele prenatale. Iată ce alte sfaturi avem pentru tine!

Folosește-ți energia.

Acum e momentul perfect pentru a folosi energia într-un scop constructiv. În trimestrul 3 e posibil să te simți mai greoaie, sau unele din simptomele trimestrului 1 pot să revină. Așa că, ia o agendă și începe elaborarea planului pentru naștere. Planifică bagajul pentru maternitate! Ocupă-te de amenajarea camerei micuțului. Uite cât de multe ai de făcut!

Tratează crampele musculare.

Crampele musculare sunt adesea dureroase și îți pot afecta calitatea somnului. Care e soluția?

  • Fă zilnic câteva exerciții ușoare.
  • Întinde ușor mușchii gambei.
  • Încearcă tehnici de relaxare.
  • Tratează-ți gambele cu masaj sau căldură.
  • Discută cu medicul tău despre suplimente precum calciu, magneziu sau vitamina B.
  • Flexează piciorul înainte (îndreptând în același timp degetele) în timpul unei crampe.

Evită să stai pe spate.

Am discutat deja de faptul că trebuie să renunți la somnul pe spate. Aceeași regulă se aplică și în cazul în care stai în pat și te uiți la TV. Uterul tău (din ce în ce mai mare) pune presiune pe organele abdominale, pe coloana vertebrală și pe vase de sânge importante.

Alege alimente sănătoase.

Bineînțeles, ar trebui te raportezi la kilogramele pe care le aduni ca la un semn minunat al miracolului care crește în interior. Totuși, asta nu înseamnă că ar trebui să exagerezi cu mâncarea. Excesul de kilograme va pune presiune pe coloana vertebrală, deja încărcată cu greutatea bebelușului. Alege alimente cât mai hrănitoare și evită prăjelile sau produsele procesate.

Check-list pentru săptămâna 20

🗸  Nu renunța la rutina de exerciții ușoare.

🗸  Evită să stai pe spate.

🗸  Discută cu medicul tău despre orice fel de temeri pe care le ai în acestă perioadă.

🗸  Gândește-te la cum veți amenaja camera copilului.

  Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

Tensiometre

➤  Umidificator

➤  Perne pentru gravide

➤  Aparate de masaj

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close