Lucruri pe care sigur nu le știai despre jucării celebre

DE REŢINUT!

Păpușile Troll
Când nu-și putea permite o păpușă pentru fiica sa, danezul Thomas Dam i-a sculptat un troll de lemn cu ochi de sticlă și păr de lână. După ce copiii din oraș și-au arătat entuziasmul față de această păpușă, Dam a început să producă versiuni din plastic care au devenit rapid populare mai întâi în Europa, pentru ca la începutul anilor '60 să devină extrem de populare și pe piața din America.

Cei mai mulți dintre noi am avut norocul să avem o copilărie fericită, cu mai multe sau mai puține jucării, de la caz la caz. Cel mai bun camarad al oricărui copil, jucăriile au capacitatea de a ne transpune într-o lume a poveștilor. Dar, te-ai gândit vreodată că și jucăriile au propriile povești de viață? Iată câteva lucruri pe care sigur nu le știai despre…jucării!

Cea mai veche cutie de jucării din lume

Istoric vorbind, cele mai vechi jucării sunt păpușile. O colecție de sculpturi din piatră găsite îngropate alături de un copil la cimitirul Itkol II din sudul Siberiei sunt considerate cele mai vechi jucării din lume. Sculpturile înfățișează oameni și animale și datează aproximativ la 2.500 î.Hr.

Yo-Yo

Se crede că yo-yo este a doua cea mai veche jucărie din lume, după păpușile de mai devreme. Deși nu se cunoaște originea exactă, se spune că jucăria că a fost inventată în China antică și, mai surprinzător, a fost folosită ca armă în Filipine. De asemenea, se crede că numele „yo-yo” derivă dintr-un cuvânt tagalog care înseamnă „a veni”.

Hula Hoop

Hula Hoop a devenit una dintre cele mai apreciate jucării din Statele Unite în anii 1950, însă popularitatea sa nu a fost aceeași peste tot. Medicii britanici au observat o creștere a problemelor de spate și gât corelate de utilizarea jucăriei hula hoop, în timp ce în Indonezia a fost interzisă folosirea cercului, considerându-se că acestea îndeamnă la un comportament licențios. 

Teddy Bear

Ursuletul a fost realizat pentru prima dată de Ideal Novelty and Toy Co. și este numit în cinstea fostului președinte Theodore „Teddy” Roosevelt. Președintele Roosevelt a fost subiectul știrilor atunci când, într-o excursie de vânătoare, a refuzat să împuște un urs care a fost prins în timpul unei partidei. Morris Michtom, inspirat de bunătatea lui Roosevelt, i-a trimis președintelui un prototip al ursului său împăiat, care și-a dat binecuvântarea asupra numelui.

LEGO

Din 1958, LEGO a urmat un drum precis, pe care se află chiar și astăzi. Ceea ce înseamnă că un bloc Lego fabricat în 1960 se va potrivi fără probleme cu un bloc Lego fabricat astăzi.  

De la apariția pieselor LEGO până la acest moment, au fost realizate peste patru miliarde de minifigurine LEGO, adică mai mult decât primele trei cele mai populare națiuni la un loc.

Barbie

Numele complet al păpușii Barbie este Barbara Millicent Roberts. Ea și omologul ei masculin, Ken, au fost numiți după cei doi copii ai creatorului Ruth Handler.

Deși ar putea să pară cuplul perfect, Barbie și Ken au trecut și prin momente mai dificile. De exemplu, în anul 2004 s-a anunțat o despărțire a celor doi. Cu toate acestea, dragostea adevărată a triumfat cu ocazia Zilei Îndrăgostiților, 2011, când Mattel a declarat că Barbie și Ken s-au împăcat.

Orașul natal al Barbie este Willows, Wisconsin (oraș fictiv). Barbie ea provine dintr-o familie numeroasă. Din 1964, linia de producție a păpușilor s-a extins pentru a include șapte frați: Skipper, gemenii Todd și Tutti, Stacey, Kelly, Chelsea și Krissy.

Cubul Rubik

Cea mai vândută jucărie din toate timpurile este cubul Rubik: peste 350 de milioane de cuburi colorate au fost vândute de la apariția sa în 1980.

Inventat de arhitectul Erno Rubik ca o modalitate pentru a-și învăța studenții despre geometria 3d, Cubul Rubik a dezvoltat o cultură proprie, cu competiții internaționale de rezolvare a puzzle-urilor. Recordul mondial pentru rezolvarea unui cub Rubik aparține australianului Feliks Zemdeg, care, în 2018, a rezolvat un cub în doar 4,22 secunde. Totuși, acest record este discutabil deoarece Feliks a deținut deja recordul mondial de trei ori înainte.

Twister

Când a fost inventat de Milton Bradley în 1966, Twister a fost primul joc care a folosit corpul uman ca piese de joc. Contactul fizic dintre participanții la joc a adus extrem de multe controverse în jurul Twisterului. Popularitatea jocului a crescut fulminant abia după ce Eva Gabor a încercat jocul împreună cu Johnny Carson în cadrul emisiunii The Tonight Show.

Frisbee

În anii 1920, o gașcă de studenți puși pe șotii și-a găsit distracția în aruncatul cutiilor de la plăcintele produse de Frisbie Baking Company. Tâmplarul Fred Morrison a aflat despre distracție și a creat primul disc zburător din plastic în 1948. Compania WHAM-O a modificat designul lui Fred și a marcat numele „Frisbee” zece ani mai târziu.

Păpușile Troll

Când nu-și putea permite o păpușă pentru fiica sa, danezul Thomas Dam i-a sculptat un troll de lemn cu ochi de sticlă și păr de lână. După ce copiii din oraș și-au arătat entuziasmul față de această păpușă, Dam a început să producă versiuni din plastic care au devenit rapid populare mai întâi în Europa, pentru ca la  începutul anilor ’60 să devină extrem de populare și pe piața din America.

Scrabble

Scrabble a fost inventat de arhitectul american Alfred Butts în 1933, în timp ce se delecta cu un joc de cuvinte. Scrabble a fost cunoscut sub mai multe nume, precum Lexico, New Anagrams, Alph și Criss-Crosswords.

Monopoly

Jocul Monopoly a fost inventat în 1934 de Charles Darrow, un tânăr șomer din Pennsylvania. Acestuia i-a plăcut atât de mult invenția sa, încât, în ciuda crizei financiare, a produs singur jocul și a vândut unui magazin de jucării din Philadelphia peste 5.000 de seturi realizate manual. Așa cum Darrow anticipase, jocul a devenit rapid un mare succes atât în rândul copiilor, cât și al adulților.

Cauți jucării? Te așteptăm în magazinul online BeKid cu o ofertă generoasă de jucării pentru copii de toate vârstele!

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close