Mămici cu burtici: cele mai frecvente întrebări despre sarcină

DE REŢINUT!

Într-o sarcină normală (fără probleme), exercițiul fizic este recomandat și oferă multe beneficii, cum ar fi o stare de spirit bună, relaxare și o calitate mai bună a somnului. Opțiunile tale includ înotul, mersul pe jos și yoga.

Sarcina implică multe întrebări – mai ales pentru femeile care trec pentru prima dată prin această minunată experiență. Te întrebi care sunt primele semne ale sarcinii, ce vitamine trebuie să iei sau dacă poftele pe care le ai sunt exagerate? Toate aceste întrebări sunt perfect normale, mai ales atunci când corpul tău trece prin atâtea schimbări. Vom încerca să răspundem la cele mai frecvente întrebări pe care viitoarele mămici le au pe parcursul sarcinii.

Ce alimente ar trebui să mănânc în timpul sarcinii?

Ai grijă să incluzi în alimentația ta multe fructe proaspete, legume și cereale integrale, unele produse lactate cu conținut scăzut de grăsimi și câteva surse de proteine, precum carne slabă, pește, ouă sau mazăre sau fasole uscate.

Ce alimente ar trebui să evit în timpul sarcinii?

Carnea, peștele și păsările de curte trebuie să fie gătite foarte bine. Evită produsele lactate și sucurile nepasteurizate. Problema cu brânzeturile moi este că acestea sunt adesea preparate cu lapte nepasteurizat, care ar putea conține listeria, care este o bacterie total neprietenoasă. De asemenea, este recomandabil să eviți mezelurile, tot din pricina posibilelor bacterii.

Evită rechinul, peștele-spadă, macroul sau peștele țiglă. Acestea pot conține niveluri ridicate de mercur. 

Mai este nevoie să îți spunem că ar fi bine să renunți la junk food și fast-food?

Pot să fac sex în timpul sarcinii?

Da. Femeile pot continua să facă sex în timpul unei sarcini normale.

Când vor apărea simptomele?

Simptome frecvente, cum ar fi greață, sensibilitate sânilor, nevoia de a urina mai frecvent, balonare și oboseală pot fi experimentate încă din prima lună de sarcină. Cu toate acestea, aceste simptome pot varia de la femeie la femeie.  

Cât de importante sunt vitaminele prenatale?

Foarte importante! Este dificil pentru majoritatea dintre noi (chiar și pentru cei cu cele mai bune obiceiuri nutriționale) să obținem tot ce ne trebuie doar din alimentație, în special cantitățile adecvate de fier, calciu și acid folic. Acidul folic este important pentru prevenirea defectelor tubului neural. Femeile gravide au nevoie, de asemenea, de cantități adecvate de vitamine A, complex B, E, C, D și zinc. Așadar, discută cu mediul tău și ia toate suplimentele recomandate.

Pot să fac sport în timpul sarcinii?

Da, într-o sarcină normală (fără probleme), exercițiul fizic este recomandat și oferă multe beneficii, cum ar fi o stare de spirit bună, relaxare și o calitate mai bună a somnului. Opțiunile tale includ înotul, mersul pe jos și yoga. Evită exercițiile care implică un risc mare de accidente sau care presupun un efort mare (cum ar fi gantere grele). De asemenea, evită exercițiile fizice în spații cu căldură sau umiditate ridicată. Evită să stați întinsă pe spate după a treia lună de sarcină.

Este normal să am mai multe secreții vaginale?

Da. Estrogenul și alți factori cresc fluxul de sânge către vulvă, vagin și colul uterin, determinând membranele mucoase să devină mai active, iar acest lucru duce la mai multe scurgeri vaginale.

Cum pot diminua senzația de greață?

Dacă simptomele tale sunt ușoare, încearcă să ai mese mici și frecvente. Mănâncă când îți este foame. Evită alimentele picante și bogate în grăsimi. Băuturile cu ghimbir pot fi utile în atenuarea senzației de greață. Evită mirosurile puternice. Dacă nimic din toate acestea nu funcționează, discută cu medicul tău pentru a găsi împreună o soluție.

Când se va observa burtica?

Fiecare femeie este diferită. Dacă ești la prima sarcină, este posibil ca burta să devină vizibilă oricând între 12 și 16 săptămâni. Dar dacă nu este primul tău copil, s-ar putea ca primele semne ale burticii să apară mai devreme.

Cât de multă cafea pot bea în timpul sarcinii?

Cel mai bine este să limitezi cofeina la aproximativ 200 până la 300 mg pe zi, ceea ce echivalează cu 1 ceașcă de cafea. Ceaiul verde are de obicei puțin mai puțină cofeină decât cafeaua, astfel că este o alegere mai bună.

Când voi simți copilul mișcându-se?

Putem observa mișcarea bebelușului la ecografia cu ultrasunete încă din săptămânile 7 sau 8. Loviturile pe care toate viitoarele mămici le așteaptă cu nerăbdare apar în jurul săptămânii 16. Cu toate acestea, nu toți bebelușii sunt atât de activi, iar unele mămici au parte de micile lovituri abia în jurul săptămânii 25.

Cât este normal să iau în greutate în timpul sarcinii?

Creșterea în greutate recomandată este de aproximativ 10 până la 15 kg. Aceste cifre variază în funcție de greutatea pre-sarcină și de indicele de masă corporală (adică subponderal, greutate normală, supraponderal) și, de asemenea, dacă ai un copil sau gemeni în burtică.

Voi avea vergeturi?

Vergeturile sunt un rezultat natural al întinderii pielii în timpul sarcinii. Ele sunt frecvente pentru majoritatea femeilor. Evită să cazi în capcana cremelor miraculoase. De asemenea, amintește-ți mereu c factorul genetic are un rol important. Tot ce poți să faci este să te hidratezi corespunzător și să folosești o loțiune de corp.

Ce medicamente sunt sigure în timpul sarcinii?

Există linii directoare foarte clare cu privire la ce medicamentele fără prescripție medicală și medicamente eliberate pe bază de rețetă care pot fi utilizate în timpul sarcinii. Discută aceste aspecte cu medicul tău. Niciun sfat de pe Internet nu va fi suficient de sigur pentru situația ta. Fiecare mămică este unică, iar pentru a preveni posibilele neplăceri, nu lua medicamente fără a avea înainte opinia medicului care îți monitorizează sarcina.

Când pot afla sexul bebelușului?

În principiu, poți afla sexul bebelușului la ecografiile din săptămânile 16-18 de sarcină.  

Pot să dorm pe spate în timpul sarcinii?

Cel mai bun mod de a dormi în a doua jumătate a sarcinii este de partea dreaptă. Când dormi pe spate, greutatea uterului poate comprima vena cavă, adică vena principală care transportă sângele înapoi în inimă din regiunea inferioară a corpului.

De unde știu dacă contracțiile mele sunt Braxton Hicks sau travaliu prematur?

Contracțiile Braxton Hicks au timpuri de pornire și oprire neregulate și, de obicei, nu devin mai intense în timp. Contracțiile Braxton Hicks dispar de obicei cu repaus și hidratare.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close