Precauții în sarcină: întrebări frecvente

DE REŢINUT!

Este recomandat să reduci sau să eviți consumul de cofeină. Studiile arată că o cantitate de cofeină de peste 200-300 de miligrame pe zi (aproximativ 2-3 cești de cafea, în funcție de mărimea porției, metoda de preparare și marca) ar putea pune în pericol sarcina. În cantități mici însă, poți savura o ceașcă de cafea.

Vorbim des despre ce este nevoie să faci în perioada sarcinii. Să mănânci sănătos, să fii activă, să bei apă, să te bucuri de fiecare clipă și multe altele. Dar care sunt lucrurile pe care este recomandat să le eviți? Pe toată durata sarcinii, va trebui să eviți (uneori total) anumite activități. Noi îți vom da câteva recomandări, însă te încurajăm să discuți cu medicul tău despre toate aceste aspecte. Fiecare viitoare mămică este unică, ceea ce înseamnă că pentru siguranța ta și a bebelușului tău lista de lucruri interzise ar putea fi mai lungă sau mai scurtă.

Alcool

Trebuie evitat? Da! Deși poate părea inofensiv să bei un pahar de vin la cină, nimeni nu știe care este „cantitatea sigură” de alcool care poate fi consumată în timpul sarcinii. Sindromul alcoolic fetal este o tulburare gravă datorată consumului de alcool pe durata sarcinii. Cantitatea de alcool care ar putea cauza acest sindrom nu este cunoscută, iar din cauza acestei incertitudini este întotdeauna mai bine să fii precaută și să nu bei deloc alcool în timpul sarcinii.

Care sunt riscurile pentru bebeluș?

Alcoolul este una dintre cele mai frecvente cauze ale dizabilităților fizice, comportamentale și intelectuale. Poate fi chiar mai dăunător pentru un făt în curs de dezvoltare decât consumul de heroină, cocaină sau marijuana.

Asta deoarece alcoolul ajunge extrem de ușor și rapid la făt, al cărui corp nu este suficient de dezvoltat pentru a putea elimina cantitatea de alcool primită, oricât de mică ar fi aceasta. Asta înseamnă că un copil nenăscut tinde să dezvolte o concentrație ridicată de alcool, care rămâne în organismul bebelușului perioade lungi. Din acest motiv, atât consumul moderat de alcool, precum și consumul periodic de alcool pot afecta deteriorarea sistemului nervos al unui copil.

Ce pot face în acest sens?

Dacă ai servit unul sau mai multe pahare de alcool înainte de a afla că ești însărcinată, nu este cazul să îți faci prea multe griji. Cel mai bun lucru de făcut este să nu mai consumi alcool pe restul perioadei sarcinii.

Cofeină

Ar trebui să o evit sau să limitez consumul?

Da. Este recomandat să reduci sau să eviți consumul de cofeină. Studiile arată că o cantitate de cofeină de peste 200-300 de miligrame pe zi (aproximativ 2-3 cești de cafea, în funcție de mărimea porției, metoda de preparare și marca) ar putea pune în pericol sarcina. În cantități mici însă, poți savura o ceașcă de cafea.

Care sunt riscurile pentru bebeluș?

Consumul ridicat de cofeină a fost legat de un risc crescut de avort spontan, cât și de alte complicații ale sarcinii.

Ce pot face în acest sens?

Dacă îți este greu să renunți la cafea dintr-o dată, poți încerca:

  • Să reduci consumul o cană pe zi.
  • Să reduci treptat cantitatea, combinând cafeaua decofeinizată cu cafeaua obișnuită.
  • Să înlocuiești cafeaua cu o băutură fără cofeină (de exemplu cu smoothie sau un fresh de citrice).

Amintește-ți că nu doar cafeaua conține cofeină. Ceaiul verde și cel negru, cola și alte băuturi răcoritoare conțin cofeină. Încearcă să faci trecerea la produse decofeinizate (care în unele cazuri conțin cofeină, dar în cantități mult mai mici) sau alte alternative fără cofeină.

Dacă te întrebi în ce categorie intră ciocolata, care conține cofeină, avem vești bune: o poți mânca, însă cu moderație. O ceașcă de cafea are 95–135 miligrame de cofeină, iar o ciocolată medie are 5–30 miligrame. Deci, cantități mici de ciocolată sunt admise.

Anumite alimente

Există alimente pe care ar trebui să le evit?

Da. Alimentele care sunt mai susceptibile de a fi contaminate cu bacterii sau metale grele sunt cele care ar trebui evitate. Mai exact:

  • brânzeturi moi, nepasteurizate (deci cele „proaspete”), cum ar fi feta, Brie, Camembert, brânzeturi albastre și queso fresco mexican.
  • lapte nepasteurizat, sucuri și cidru de mere.
  • ouă crude sau alimente care conțin ouă crude, inclusiv mousse, tiramisu, aluat crud pentru biscuiți, ouă, înghețată de casă
  • pește crud sau insuficient gătit (sushi), crustacee sau carne roșie care nu a fost gătită suficient
  • carne procesată, cum ar fi hot dog și mezeluri crude (acestea ar trebui să fie foarte bine gătite înainte de a fi mâncate)

Cu toate acestea, trebuie să menționăm importanța alimentelor care conțin acizi grași omega-3, bogate în proteine ​​și sărace în grăsimi saturate. Astfel, încearcă să consumi pește şi fructe de mare cu cele mai mici cantităţi de mercur: scoicile, anşoa, heringul, macroul, păstrăvul, plătică, sardinele, stridiile, bibanul, scrumbia, calamarul, somonul, somnul. Nu uita să le gătești bine, preferabil la cuptor.

Care sunt riscurile pentru bebeluș?

Deși este important să ai o dietă sănătoasă și variată în timpul sarcinii, trebuie să eviți alimentele care pot cauza boli precum listerioza, toxoplasmoza și salmonela, care sunt cauzate de bacteriile care pot fi găsite în anumite alimente. Aceste infecții pot pune în pericol viața  unui copil nenăscut și pot provoca malformații congenitale sau avort spontan.

Ce pot face în acest sens?

Asigură-te că speli bine toate fructele și legumele, care pot transporta bacterii sau pot fi acoperite cu reziduuri de pesticide.  

Alege peștele obișnuit și crustaceele cu conținut scăzut de mercur: conservele de ton ușor, somnul, creveții.  

Litiera pisicii

Ar trebui să evit curățarea litierei pisicii?

Da. Sarcina este perioada în care responsabilitatea de a curăța litiera nu mai este a ta! Cu toate acestea, cu pisica nu avem probleme.

Care sunt riscurile pentru bebeluș?

O infecție numită toxoplasmoză poate fi răspândită prin intermediul litierelor. Aceasta poate provoca probleme grave bebelușului, inclusiv nașterea prematură, dezvoltarea întârziată și leziuni oculare și cerebrale severe. O femeie însărcinată care se infectează adesea nu are simptome, dar poate transmite infecția copilului din burtică.

Ce pot face în acest sens?

Roagă pe altcineva să schimbe litiera. Asigură-te că litiera este curățată temeinic și regulat. Spală-te bine pe mâini de fiecare dată când intri în contact cu litiera.

Fumat

Ar trebui să evit fumatul?

Da! Nu ai aprinde o țigară, nu ai pune-o în gura bebelușului tău și nu-l vei încuraja pe cel mic să fumeze, nu-i așa? Pe cât de ridicol pare acest lucru, femeile însărcinate care continuă să fumeze nu fac altceva decât să îi permită și fătului să fumeze. Mama fumătoare transmite nicotină, monoxid de carbon și multe alte substanțe chimice bebelușului ei în creștere. La fel, ar trebui să eviți spațiile în care se fumează.   

Care sunt riscurile pentru bebeluș?

Dacă o femeie însărcinată fumează, aceasta se supune la următoarele riscuri:

  • avort spontan
  • naștere prematură
  • greutate redusă la naștere
  • sindromul morții subite a sugarului (SIDS)
  • astm bronșic și alte probleme respiratorii la copil

Riscurile pentru făt din cauza expunerii regulate la fumatul pasiv includ greutatea redusă la naștere și creșterea încetinită.

Ce pot face în acest sens?

Dacă ești fumătoare, sarcina poate fi momentul perfect pentru a renunța la acest viciu. Discută cu medicul tău despre opțiunile pentru care le ai la îndemână pentru a te lăsa de fumat.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close