Săptămâna 15 de sarcină

DE REŢINUT!

Pruncul, așa mic cum e, face destul de multă mișcare: lovește cu piciorușele, curbează degetele de la picioare și mișcă brațele. La acest moment, bebe cântărește aproximativ 114 grame.

În sfârșit sarcina este vizibilă? Acest lucru se datorează faptului că la 15 săptămâni bebelușul  crește din ce în ce mai rapid, iar acum are o lungime de aproximativ 11 centimetri. Cât înseamnă asta? Cam cât o pară de dimensiuni medii.

Cu fiecare săptămână care trece, fătul seamănă tot mai mult cu bebelușul pe care ți-l imaginezi. Până acum, urechile sunt poziționate corect pe părțile laterale ale capului, iar ochișorii se pregătesc de zor pentru a ajunge la forma finală. Da, cea care îți va întâlni privirea pentru aproape 24 de săptămâni.

Dezvoltarea copilului la 15 săptămâni

Te întrebi ce face copilul cât e ziua de lungă? În cea mai mare parte din timp bebe face repetiții. Se pregătește intens pentru marele debut în lumea exterioară. Bebelușii lucrează la mișcări de respirație, supt și înghițire, astfel încât atunci când părăsesc pântecele confortabil să aibă abilitățile necesare pentru a supraviețui.

Pruncul, așa mic cum e, face destul de multă mișcare: lovește cu piciorușele, curbează degetele de la picioare și mișcă brațele. La acest moment, bebe cântărește aproximativ 114 grame.

Partea exterioară a urechilor bebelușului crește și devine din ce în ce mai proeminentă. Între timp, urechea internă continuă să se dezvolte. Deși bebelușul nu poate auzi încă, acest lucru va fi posibil în curând.

Pielea bebelușului este încă foarte subțire și translucidă, permițând o vedere clară a vaselor de sânge și a scheletului. Oasele continuă să se întărească, în special oase craniului, coloana vertebrală și umerii.

   Ești în trimestrul 2 de sarcină.

   Mai sunt 25 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 15

Pe măsură ce unele dintre simptomele primului trimestru scad în intensitate, altele ar putea începe (sau continua) în al doilea trimestru. Simptomele pe care le-ai putea întâlni în timpul săptămânii 15 includ:

  • Ameţeală
  • Dureri de cap
  • Arsuri la stomac
  • Modificări ale pielii

Creștere în greutate. S-ar putea să începi să simți modificări notabile de greutate în această săptămână. Deși fiecare persoană este diferită, majoritatea viitoarelor mămici iau în greutate de la 1 la 5 kilograme în primul trimestru și aproximativ 1 kilogram în fiecare săptămână după aceea. Dacă greutateata s-a schimbat semnificativ mai mult sau semnificativ mai puțin, discută despre acest subiect cu medicul tău.

Sângerarea gingiilor. Hormonii afectează sănătatea dentară, iar sarcina poate provoca gingivită. Când gingiile sunt sensibile, riscul de sângerare crește, mai ales în timpul periajului dentar. Gingivita tinde să progreseze prin sarcină, începând din primul trimestru și agravându-se în al doilea și al treilea. De obicei, se îmbunătățește după nașterea bebelușului.

Sângerări nazale. Am discutat deja despre faptul că în perioada sarcinii prin venele tale circulă o cantitate mai mare de sânge. Uneori, vasele de sânge cedează, se rup și sângerează. Deși este neplăcut, nu trebuie să te îngrijoreze sângerările nazale. Sigur, dacă sunt dese și însemnate cantitativ, ia legătura de urgență cu un medic.

Arsuri la stomac, gaze și/sau indigestie. Responsabilitatea pentru aceste simptome o poartă hormonii. Tot ce poți să faci este să acorzi atenție alimentelor care declanșează simptomele și să încerci să le eviți. De asemenea, discută cu medicul tău despre ce remedii pentru stomac sunt sigure.  

Sindromul „uitucului”. Nu îți amintești unde ți-ai lăsat portofelul sau când este programată următoarea întâlnire cu medicul? Este un semn distinctiv al sarcinii și este real – volumul celulelor creierului scade în timpul sarcinii.  Nu-ți fă probleme, situația e temporară!

Știai că? 💭

Cel mai simplu mod de a măsura dimensiunea unui bebeluș este de a urmări dimensiunea uterului viitoarei mame.

Sfaturi pentru mamă

Documentează-te despre preeclampsie.

Preeclampsia se dezvoltă, în general, după săptămâna 20 de sarcină și se caracterizează printr-un debut brusc al tensiunii arteriale crescute, umflarea severă a mâinilor și a feței și semne că unele organe ar putea să nu funcționeze normal.

Vorbește cu medicul tău despre hipertensiunea arterială. Deși sună puțin înfricoșător, nu este. Medicul îți poate recomanda medicamentele potrivite și totul va funcționa normal. Cu toate acestea, este important să fii la curent cu aceste modificări care pot interveni.

Stabilește-ți obiceiuri sănătoase.

Ai dificultăți în a păstra un program riguros al meselor? Știm că uneori poate fi dificil. Cu toate acestea, o faci pentru binele copilului tău. Fă o pauză de masă la prânz, chiar dacă servești doar un sandviș și un fruct. Păstrează la îndemână  gustări nutritive care îți dau un boost de energie.   De asemenea, motitorizează-ți creșterea în greutate și asigură-te că rămâi în limitele recomandate de medic.

Odihnește-te!

Oricând ai ocazia de a face o pauză, nu o rata! Un pui de somn, oricât de scurt, te va ajuta să elimini o bună parte din stările neplăcute, fie că e vorba de dureri de cap, dureri de spate și articulații și mușchi suprasolicitați, simptome destul de frecvente în săptămâna 15 de sarcină.

Dormi pe o parte.

La 15 săptămâni, bebelușul este suficient de mare pentru a pune presiune pe o vena importantă care transporta sangele din partea inferioară a corpului către inima, atunci cand dormi pe spate. Pentru a preveni problemele de circulație a sângelui, va trebui să începi să dormi pe o parte. Cea mai bună poziție de somn pentru gravide este pe partea stângă deoarece astfel este posibilă o bună circulație a sângelui. O pernă specială pentru sarcină te poate ajuta să găsești cea mai confortabilă poziție, astfel încât să ai parte de un somn odihnitor.

Check-list pentru săptămâna 15

🗸 Monitorizează-ți greutatea pentru a te asigura că ai o îngrășare controlată.

🗸 Optează pentru mese sănătoase și echilibrate pentru a obține nutrienții de care ai nevoie.

🗸 Fă mișcare în fiecare zi.

🗸 Fă-ți o programare la dentist, dacă nu ai făcut-o încă.

🗸 Dormi pe partea stângă.

Produse recomandate 

 Articole pentru îngrijire

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic

 Materiale informative

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close