Săptămâna 16 de sarcină

DE REŢINUT!

În această săptămână își încep activitatea papilele gustative. Așadar, bebelușul poate gusta lichidul amniotic. Deoarece acest lichid preia diverse arome din dieta ta zilnică, bebelușul poate începe acum să dezvolte preferințe alimentare.

La 16 săptămâni, cel mai probabil burtica ta începe să fie vizibilă. Ai putea, de asemenea, să începi să simți primele mișcări ale bebelușului.

Pe măsură ce al doilea trimestru continuă, cu siguranță vei avea mai multă energie. Multe viitoare mamici se bucură de o piele strălucitoare, datorită unei combinații fericite între un flux sanguin accentuat și hormonii care cresc producția de ulei la nivelul pielii. Pe de altă parte, simptome precum sângerarea gingiilor, crampele musculare, diverse durerile ar putea să persiste pentru încă o perioadă de timp.

Dezvoltarea copilului la 16 săptămâni

La 16 săptămâni, bebelușul măsoară puțin sub 13 centimetri. Inima acestuia bate de aproximativ 150 până la 180 de ori pe minut și pompează aproximativ 24 litri de sânge pe zi.

În această săptămână își încep activitatea papilele gustative. Așadar,  bebelușul poate gusta lichidul amniotic. Deoarece acest lichid preia diverse arome din dieta ta zilnică, bebelușul poate începe acum să dezvolte preferințe alimentare.

Mușchii și oasele continuă să crească și să completeze scheletul fătului. Prind contur și sprâncenele, buza superioară și bărbia. Primele mișcări ale ochilor au loc sub pleoape între 16 și 18 săptămâni, iar odată ce încep mișcările ochilor, bebelușii încep să-și atingă pleoapele.

Copilul îți poate auzi vocea începând cu săptămâna 16. Micile urechi ale fătului sunt la locul lor, ceea ce face posibil ca bebelușul să îți audă vocea atunci când vorbești. De fapt, studiile au descoperit că bebelușii care aud un cântec în timp ce sunt în pântec recunosc melodia atunci când o aud după naștere.

   Ești în trimestrul 2 de sarcină.

   Mai sunt 24 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 16

La 16 săptămâni de sarcină, uterul crește cam în același ritm cu cel al bebelușului, ceea ce înseamnă că îți va fi imposibil să ascunzi sarcina, chiar dacă ai intenționa acest lucru.

În timp ce bebe continuă să crească, este posibil ca tu să te bucuri în continuare de o creștere a nivelului de energie, dar și de o stare generală bună. Cu toate acestea, unele simptome pot să apară ocazional. Între acestea se numără:

  • Sângerări gingivale
  • Ameţeală
  • Balonare frecventă
  • Dureri de cap
  • Arsuri la stomac
  • Sângerări nazale

 La acestea se adaugă lista de mai jos. 

Creșterea în greutate. Poate fi dificil să asiști la acumularea de kilograme în timpul sarcinii, chiar și atunci când știi că există un motiv minunat pentru această schimbare, dar încearcă să îmbrățișezi noua formă a corpului tău și să te gândești la fiecare kilogram pe care l-ai pus ca un semn de sănătate pentru tine și copilul tău .

Atâta timp cât mănânci corect, renunți la junk food și crești aportul de alimentele bogate în nutrienți, nu este cazul să îți faci probleme. Amintește-ți permanent faptul că fiecare femeie este diferită. Nu este eficient să te compari cu alte mămici și cu experiențele pe care acestea le au.

Creșterea sânilor. Te simți copleșit de sânii mereu în creștere? Nu-ți fă griji, după naștere și alăptare (dacă alegi să alăptezi, bineînțeles), sânii vor reveni la dimensiunea lor normală.

Secreții vaginale. Deși secrețiile vaginală sunt de fapt benefice pentru corpul tău (protejează corpul de infecții), cu siguranță ele nu sunt foarte plăcute. Încearcă totuși să eviți utilizarea de șervețele intime sau produse parfumate, deoarece acestea pot irita tractul genital și pot duce la infecții.

Dureri de spate. Pe măsură ce burta se mărește, partea inferioară a spatelui se curbează mai mult decât de obicei pentru a oferi suport burții, ceea ce ar putea duce la încordarea muschilor spatelui. Apelează la un masaj ușor sau la dușuri cu apă călduță pentru a calma aceste dureri.

Știai că? 💭

Dacă pe perioada sarcinii copii aud o melodie, vor fi capabili să o recunoască după naștere?

Sfaturi pentru mama

Asigură-te că ai un somn odihnitor.

Deși încă nu este mare, burtica poate pune ceva probleme pe timpul nopții. Încearcă să te obișnuiești să dormi pe partea stângă, această fiind cea mai sănătoasă poziție pe care poți să o adopți pe toată durata sarcinii. Asigură-te că temperatura din dormitor este una potrivită, nici prea ridicată, nici prea scăzută.

De asemenea, înarmează-te cu perne: perne de pat, pernă pentru sarcină sau perne pentru ameliorare punctele de presiune.

Prevenirea varicelor

Varicele în timpul sarcinii sunt destul de frecvente și, de obicei, nedureroase și inofensive. În cazul în care apar, nu-ți face griji, după naștere își vor pierde din proeminență. Evită să stai în picioare pentru perioade îndelungate de timp, iar atunci când obosești obișnuiește-te să stai întinsă, cu picioarele ridicate deasupra nivelului corpului.

Apelează la un umidificator.

Nasul înfundat sau sângerările nazale pot debuta în jurul săptămânii 16 (sau mai devreme). Încearcă să păstrezi umiditatea din încăpere la un nivel rezonabil. Pentru acest lucru un umidificator poate face minuni.

Alege supele.

Indiferent de anotimp, supele sunt o masă grozavă atât pentru prânz, cât și pentru cină. Mănâncă-le reci sau fierbinți și profită de toate fibrele și nutrienții pe care ți le furnizează. În plus, supele te vor ajuta și în combaterea constipației.

Check-list pentru săptămâna 16

🗸 Fă-ți poftele, însă cu moderație.

🗸 Alege gustări sănătoase și asigură-te că bei suficientă apă.

🗸 Adăugă perne suplimentare în pat sau investește într-o pernă pentru gravide.

🗸 Dormi pe partea stângă.

🗸 Începe brainstorming-ul pentru posibile nume pentru copil.

Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

➤  Umidificator

➤  Perne pentru gravide

➤  Aparate de masaj

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close