Săptămâna 24 de sarcină

DE REŢINUT!

La 24 de săptămâni, un bebeluș are o înălțime de aproximativ 30 de centimetri, iar greutatea se apropie de 665 grame.

Acum, la 24 de săptămâni, ești oficial însărcinată în 6 luni. Ținând cont de acest fapt, nici nu e de mirare că uneori te simți foarte obosită. După jumătate de an plin de simptome, meriți din plin un mic răsfăț!

În această săptămână minunile continuă. Bebelușul te poate auzi și poate reacționa la sunete. În mod similar, cel mic aude melodiile pe care tu le asculți, astfel că dacă intenționezi să-l faci fan al unui gen muzical, acum e momentul potrivit pentru a începe pregătirea.

Dezvoltarea copilului la 24 săptămâni

La 24 de săptămâni, un bebeluș  are o înălțime de aproximativ 30 de centimetri, iar greutatea se apropie de 665 grame. Așa cum menționam săptămâna trecută, bebe va continua să ia rapid în greutate de acum înainte. O parte din această creștere provine din adăugarea stratului adipos. Această grăsime nu face decât să netezească ridurile. De asemenea, ajută copilul să rețină căldura corpului și să-și regleze temperatura.

Tot în această perioadă se formează plămânii fătului, precum și celulele care produc surfactant, o substanță naturală care acoperă sacii de aer din plămâni (numiți alveole pulmonare), pentru a face posibilă respirația.  Cu toate acestea, plămânii sunt încă imaturi la această vârstă.

Te întrebi cum va arăta bebelușul tău? Dacă ai avea posibilitatea să primești o imagine clară din burtică, probabil că ai putea deja să spui cu cine va semăna cel mic. Fața frumoasă, deși încă mică, este aproape perfect formată, completă cu gene, sprâncene și păr.

   Ești în trimestrul 2 de sarcină.

   Mai sunt 16 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 24

Unele dintre simptomele tipice din al doilea trimestru includ: contracții Braxton Hicks, poftă de mâncare accentuată, senzația de uitare, crampe musculare, congestie nazală, constipație. De asemenea, e posibil ca în această săptămână să te confrunti cu creșterea în greutate, modificări ale pielii, cât și cu simptomele descrise mai jos.

Modificări ale pielii. În timpul celui de-al doilea trimestru, unele mămici observă o linie întunecată pe burtă, de la osul pubian până la buric sau deasupra buricului. Această linie se numește linea nigra, este comună și deloc periculoasă. Întunecarea pielii este cauzată de modificările hormonale. Linea nigra se estompează de obicei în câteva săptămâni până la câteva luni după naștere, deși uneori poate persista mai mult timp.

Arsuri la stomac. Indigestia, refluxul și arsurile la stomac sunt frecvente în al doilea trimestru și pe tot parcursul celui de-al treilea trimestru. Uterul în creștere apasă pe stomac și ocupă din ce  în ce mai mult spațiu în abdomen. De asemenea, digestia încetinește în timpul sarcinii, ceea ce înseamnă că mâncarea rămâne mai mult timp în stomac. Rezultatul? Senzația neplăcută de arsură sau reflux.

Sindromul de tunel carpian. Ce alte simptome surpriză îți poate aduce sarcina de 24 de săptămâni? Ei bine, probabil că îți amorțesc încheieturile și degetele mâinilor, ceea ce se traduce prin sindromul tunelului carpian.

Furnicăturile și amorțeala din zona încheieturilor și a degetelor sunt de obicei asociate cu o muncă ce necesită mișcări repetitive, cum ar fi tastarea, dar tunelul carpian în cazul femeilor însărcinate se manifestă indiferent de tipul de activitate pe care acestea îl au.

Retenția de apă la nivelul extremităților inferioare pune presiune pe nervii de la nivelul încheieturii mâinii. Acest lucru provoacă amorțeală, furnicături sau durere.

Palmele roșii. Roșeața palmelor este un simptom relativ normal în timpul sarcinii și nu are legătură cu activitățile tale zilnice. Cu toate aceasta, este recomandabil să discuți cu medicul tău despre acest simptom, deoarece uneori el poate indica o complicație rară numită colestaza de sarcină.

Știai că? 💭

În această perioadă, bebelușul deprinde un nou reflex, acela de a tresări. 

Sfaturi pentru mama

Să mănânci bine, să îți iei vitaminele prenatale, să te hidratezi, să faci puțin sport și să petreci timp făcând lucruri care îți plac cu oamenii dragi sunt modalități excelente de a rămâne sănătoasă fizic și mental în timpul sarcinii. Pe lângă toate acestea, mai poți adăuga mici schimbări pentru a înlătura o parte din simptomele acestei perioade.

Tratează disconfortul gastric.

Arsurile la stomac, indigestia și refluxul sunt incomode. Iată câteva modalități prin care poți încerca să găsești o alinare:

  • Evită să dormi (sau să stai întinsă în pat) cel puțin o oră după ce ai mâncat.
  • Evită alimentele picante, grase, acide și grase.
  • Mănâncă cinci sau șase mese mici pe tot parcursul zilei, în locul a trei mese mari.
  • Nu mânca pe grabă și mestecă bine mâncarea.

Împritenește-te cu exerciții Kegel

Dacă nu ai început deja exercițiile Kegel, acum este un moment bun. Aceste exerciții întăresc și tonifică mușchii pelvieni din jurul vaginului și din zona perineală. Alte beneficii aduse de exercițiile Kegel:

  • Îmbunătățesc controlul vezicii urinare și ajută la prevenirea incontinenței urinare din perioada postpartum.
  • Ajută la creșterea circulației din zona perineului și la prevenirea hemoroizilor.
  • Pregătesc mușchii perineului pentru travaliu și naștere.
  • Ajută la vindecarea mai rapidă după naștere.

Check-list pentru săptămâna 24

🗸 Evită procedurile cosmetice care implică ultrasunete.

🗸 Stabilește următoarea programare la medic.

🗸 Începe (sau continuă) exercițiile Kegel.

🗸 Discută cu medicul tău despre simptomele pe care le ai.

Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

Tensiometre

➤  Umidificator

➤  Perne pentru gravide

➤  Aparate de masaj

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic 

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close