Săptămâna 25 de sarcină

DE REŢINUT!

Indiferent de culoarea finală a tenului bebelușului tău, la acest moment pielea are un aspect roz, iar această culoare nu se datorează unei temperaturi crescute. Pielea își schimbă culoarea deoarece vasele de sânge mici, numite capilare, se formează sub piele și se umplu cu sânge.

Chiar dacă majoritatea dintre noi exprimă sarcina în luni, medicii urmăresc evoluția ta și a bebelușului din burtică ghidându-se după numărul de săptămâni. Pentru că poate fi uneori confuzant, precizăm că la 25 de săptămâni ești în luna a 6-a, trimestrul 2. Noi îți recomandăm să te bucuri din plin de timpul rămas din trimestrul 2, deoarece a 3-a parte a sarcinii readuce epuizarea din primul trimestru.

Dezvoltarea copilului la 25 săptămâni

Înalt de aproximativ 31 de centimetri, bebe cântărește acum puțin peste 770 grame. Ce alte modificări apar în această săptămână?

Ei bine, părul copilului continuă să crească. Este vorba de același languo (de care am mai vorbit în săptămânile precedente), un păr moale și fin care acoperă corpul bebelușului.

Tot acum, intră în activitate acea parte a nasului care poate simți mirosul. Momentan, cel mic simte doar mirosul lichidului amniotic, însă la momentul venirii pe lume va fi pregătit să simtă și alte miresme.

Alte noutăți din săptămâna aceasta? Indiferent de culoarea finală a tenului bebelușului tău, la acest moment pielea are un aspect roz, iar această culoare nu se datorează unei temperaturi crescute. Pielea își schimbă culoarea deoarece vasele de sânge mici, numite capilare, se formează sub piele și se umplu cu sânge.

Peste puțin timp, vasele de sânge se vor dezvolta și în plămânii bebelușului, aducându-i cu un pas mai aproape de maturitatea deplină – și cu un pas mai aproape de prima gură de aer proaspăt.

Plămânii nu sunt singurul sistem care se pregătește pentru recepția de aer. Nările și nasul bebelușului încep să funcționeze în această săptămână, acest lucru permițând respirația.

   Ești în trimestrul 2 de sarcină.

   Mai sunt 15 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 25

Palpitații. În timpul sarcinii, inima pompează cu până la 50% mai mult sânge decât înainte de a rămâne gravidă. De asemenea, sângele circulă cu o viteză mai mare cu aproximativ 15%. Unele femei însărcinate nu observă nicio modificare, altele însă pot simți diferența.

Palpitațiile cardiace sunt o problemă frecventă în timpul sarcinii. Deși pot părea înfricoșătoare, acestea nu sunt de obicei periculoase. Totuși, discută cu medicul tău în cazul în care și tu ai palpitații.

Mâncărime la nivelul abdomenului și sânilor. Mâncărimea este un simptom prezent la 20% până la 40% femei însărcinate. Cel mai adesea, această mâncărime apare pe abdomen și pe sâni, dar poate fi localizată și pe alte părți ale corpului. Cauza nu este complet înțeleasă, dar schimbările hormonale, împreună cu întinderea și deshidratarea pielii, pot juca un rol important.

Probleme cu somnul. Poate că nu poți să dormi din pricina emoțiilor legate de sarcină, sau poate că de vină sunt hormonii, sau, de ce nu, burta din ce în ce mai mare care îți limitează pozițiile de somn. Cert este că un număr semnificativ de viitoare mămici au probleme cu somnul.

Urinare frecventa. Bebelușul pune presiune vezica, motiv pentru care trebuie să faci pipi destul de des.

Sforăitul. Sforaitul este destul de frecvent în timpul sarcinii, deoarece fluxul crescut de sânge către membranele mucoase din nas poate provoca congestie. Dar dacă descoperi că sforăitul interferează grav cu somnul, acesta ar putea fi un semn de apnee, care te poate priva de o cantitate normală de oxigen. Discută cu medicul tău despre acest simptom.

Hemoroizii. Hemoroizii sunt frecvenți în a doua jumătate a sarcinii, deoarece bebelușul exercită o presiune mare asupra tractului digestiv. Iar constipația cu siguranță accentuează această problemă. Controlul constipației te va ajuta la prevenirea multor probleme, între care și cea a hemoroizilor.

Știai că? 💭

Bebelușul este acum capabil să simtă mirosul. 

Sfaturi pentru mama

Estompează senzația de mâncărime. 

Mâncărimea pielii este incomodă, enervantă și poate interfera cu multe activități, inclusiv cu somnul. Pentru a face față mâncărimilor ușoare ale burții și sânilor, poți încerca:

  • Aplicarea unei creme hidratante sau a unui ulei de corp hidratant pe piele.
  • Evitarea detergenților agresivi atunci când speli îmbrăcămintea.
  • Consumul unei cantități suficient de lichide pentru a rămâne hidratată.
  • Stai departe de săpunurile dure care îți usucă pielea
  • Evită dușurile fierbinți.

Dacă mâncărimea devine severă sau e însoțită de o erupție cutanată, ia legătura cu medicul tău. Unele erupții cutanate și afecțiuni ale pielii necesită tratament.

Documentează-te despre depresia postpartum.

Un studiu arată că mamele sunt expuse riscului de depresie postpartum, o complicație frecventă pe care unele femei o experimentează după naștere. Citește despre această situație, iar dacă este cazul, ia legătura cu un psiholog care să te ghideze în perioada care urmează.

Alege dulciuri sănătoase.

Am tot discutat despre importanța unei alimentații sănătoase. Dacă dulciurile sunt plăcerea ta (mai mult sau mai puțin nevinovată), în această perioadă este recomandabil să te orientezi spre variantele sănătoase și cât mai naturale. Ai nevoie de idei? Poți încerca diverse deserturi pe baza de fructe confiate, brioșele de morcov sau tărâțe de ovăz pot înlocui gogoșile și tortul, iar smoothie-urile pot lua locul dulciurilor procesate.

Check-list pentru săptămâna 25

🗸 Continuă să mănânci bine, să iei vitaminele prenatale și să faci mișcare.

🗸 Nu uita de exercițiile Kegel.

🗸 Stai la soare, dar folosește neapărat o loțiune cu factor UV.

Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

Tensiometre

➤  Umidificator

➤  Perne pentru gravide

➤  Aparate de masaj

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic 

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close