Săptămâna 26 de sarcină

DE REŢINUT!

Aceasta este perioada în care copilul dezvoltă reflexul Moro. Aceste reflex este o reacție involuntară a bebelușului de a ridica brațele brusc ca și cum ar fi speriat. Nu te alarma, este un reflex absolut normal și reprezintă un indiciu ca bebelusul este sănătos.

Deși încă nu ți-ai întâlnit bebelușul (oficial), acesta este foarte prezent în viața ta! Activitatea celui mic îți influențează somnul, capacitatea de concentrare și chiar activitățile zilnice. Am putea spune că încearcă să te obișnuiască cu lunile care vor urma. Cele 40 de săptămâni de sarcină sunt perioada în care te pregătești de sosirea copilului nu doar achiziționând cele necesare, ci sunt și o pregătire mentală pentru tot ceea ce va urma.

La 26 de sarcină, ochii bebelușului s-au dezvoltat pe deplin. Pe de altă parte, nivelul avansat de creștere al copilului este vizibil și prin schimbările corpului tău, drept urmare abdomenul tău este din ce în ce mai bombat, pielea este mai întinsă, iar vergeturile sunt mai vizibile.

Dezvoltarea copilului la 26 săptămâni

În această săptămână, bebe măsoară puțin peste 33 de centimetri și cântărește aproximativ 900 de grame.

Aceasta este perioada în care copilul dezvoltă reflexul Moro. Aceste reflex este o reacție involuntară a bebelușului de a ridica brațele brusc ca și cum ar fi speriat. Nu te alarma, este un reflex absolut normal și reprezintă un indiciu ca bebelusul este sănătos.

Tot acum, activitatea undelor cerebrale ale bebelușului trece în ultima etapă a dezvoltării fetale, ceea ce înseamnă că micuțul nu numai că poate auzi zgomote, dar poate răspunde la acestea. Nu în atâtea cuvinte, desigur, ci prin o creștere a pulsului sau a mișcărilor.

Te întrebi de ce copilul este atât de activ noaptea? Ei bine, în această fază de dezvoltare, majoritatea bebelușilor sunt mai activi seara, deci nu trebuie să te gândești că al tău este mai năzdrăvan. Deși nu este clar de ce se întâmplă acest lucru, oamenii de știință cred că fetușii lucrează la dezvoltarea ritmului circadian (adică toate procesele biochimice, fiziologice sau comportamentale), chiar și în uter.  

   Ești în trimestrul 2 de sarcină.

   Mai sunt 14 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 26

Acum, în ultima etapă a trimestrului 2, simptomele cu care deja te-ai obișnuit vor persista încă o perioadă. Astfel, cel mai probabil, te vei confrunta în continuare cu fi contracțiile Braxton Hicks, congestia nazală, crampe musculare sau dureri de spate. Alte simptome care pot apară pe măsură ce burtica și bebelușul continuă să crească. Iată câteva dintre  acestea!

Dureri de coaste. Bebelușul devine mai mare și ocupă mai mult spațiu în cavitatea abdominală. În funcție de poziția acestuia, este posibil să simți presiune, precum și lovituri în diferite zone, inclusiv în zona coastelor. Hormonii, creșterea în greutate, creșterea sânilor, precum și alte simptome, cum ar fi arsurile la stomac, ar putea contribui, de asemenea, la durerea de coaste.

Tensiune arterială mai mare. O ușoară creștere a tensiunii arteriale este normală în această perioadă a sarcinii. Cu toate acestea, în cazul în care constați o creștere semnificativ mai mare, adresează-te medicului.

Neîndemânare. Ligamentele slăbite, centrul de greutate deplasat și greutatea adăugată sunt doar câțiva dintre factorii care îți provoacă o anumită stângăcie în mișcări. Este o stare temporară, dar e nevoie să fii precaută, pentru a evita alunecările, lovirile sau căderile.

Migrene. În cazul femeilor care suferă în mod regulat de migrene, acestea s-ar putea accentua pe durata sarcinii. Deoarece analgezicele puternice nu sunt recomandate, poți apela la diverse terapii holistice, cum ar fi acupunctura, masajul, meditația și yoga, care pot contribui, de asemenea, la reducerea stresului, un bine-cunoscut factor declanșator al durerilor de cap.

Vedere încețoșată. Dacă-ți simți ochii iritați, de vină ar putea fi tot hormonii care scad producția de lacrimi, ceea ce duce la uscarea ochilor. Încearcă picăturile pentru ochi pentru a ușura disconfortul și discută cu medicul specialist în cazul în care ai probleme grave de vedere.

Știai că? 💭

În această perioadă apare reflexul Moro. Acesta este o reacție involuntară a bebelușului  de a ridica brațele brusc ca și cum ar fi speriat. 

Sfaturi pentru mama

Discută cu cei dragi despre vaccinare.

Orice persoană care va fi în contact apropiat cu bebelușul trebuie să fie sănătoasă, mai exact să nu prezinte riscul de a fi purtător al unui virus. Experiența ultimei perioade ne-a arătat ca virușii pot fi realmente periculoși, fie că vorbim de gripă sau de alt tip de virus. Bebelușul este foarte sensibil în prima etapă a vieții, astfel încât e nevoie ca toți adulții din jurul lui să îl protejeze de eventualele pericole.

Povestește cu copilul tău.

Dacă nu ai început încă să vorbești cu bebelușul, acum este momentul să începi. Îi poți citi povești, îi poți cânta sau pur și simplu puteți povesti în fiecare zi, astfel încât cel mic să se poată bucura de vocea ta. Același lucru este valabil și pentru tătic, deoarece este important ca bebelușul să se obișnuiască și cu vocea lui.

Nu renunța la mișcare.

Știm, exercițiile fizice devin din ce în ce mai greoaie pe măsură ce burta ia proporții tot mai mari. Deocamdată, cel mai probabil încă ai resurse de energie, așa că cel mai bun sfat este să profiți și să te pui în mișcare. Nu uita, plimbările în aer liber sunt o formă excelentă de sport.

Evită ouăle crude

Alege ouă de la găini crescute la sol dacă e posibil și fă-ți cumpărăturile doar din surse sigure. Aruncă ouăle crăpate și asigură-te că păstrezi întotdeauna alimente la frigider.

Atunci când faci mâncare, gătește oul până în punctul în care gălbenușul se îngroașă. Evită sosurile care folosesc ouă crude, deoarece acestea pot fi periculoase datorită potențialului de salmonela.

Check-list pentru săptămâna 26

🗸 Asigură-te că ai mese echilibrate.

🗸 Continuă exercițiile prenatale și exercițiile Kegel.

🗸 Hidratează-ți pielea.

🗸 Povestește cu bebelușul tău.

Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

Tensiometre

➤  Umidificator

➤  Perne pentru gravide

➤  Aparate de masaj

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic 

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close