Săptămâna 29 de sarcină

DE REŢINUT!

Pentru multe femei, al treilea trimestru este cel mai solicitant. Este normal să începi să simți tot mai multe contracții Braxton Hicks, să te confrunți cu crampe musculare, arsuri la stomac și chiar congestie nazală, dar poți observa, de asemenea, că ești un pic mai obosită și că picioarele tale arată și se simt puțin diferit.

Poți să ghicești ce personalitate va avea copilașul tău în funcție de mișcările pe care le face în burtică?

Săptămâna 29 de sarcină este un moment bun pentru a pune cap la cap lucrurile: discuții cu medicul legat de naștere, amenajarea camerei, alegerea unor hăinuțe drăguțe, alegerea unui medic pediatru. Te sfătuim, de asemenea, să împachetezi de pe acum bagajul pentru maternitate. Știm că este devreme, dar e mai bine să fii pregătită. Pune în bagaj lucrurile de care ai nevoie pe perioada șederii în spital (pentru tine și pentru bebe) și lasă geanta lângă ușă. În cazul în care va interveni o urgență, vei avea totul pregătit.

Dezvoltarea copilului la 29 săptămâni

Din vârful capului și până la călcâie, copilașul tău măsoară 37,5 centimetri. În ceea ce privește greutatea, fără îndoială bebe s-a mai rotunjit și a ajuns la 1350 grame. În cele 11 săptămâni rămase, copilul tău își va dubla (sau chiar tripla) greutatea. Pe măsură ce stratul adipos se depune, aspectul de piele ridată dispare.

Așa cum aminteam în săptămâna 28, bebe își schimbă poziția și se întoarce cu capul în jos, pregătindu-se pentru naștere. Uneori îți poți da seama în ce poziție se află bebelușul, acordând atenție locului în care apar loviturile mari – ale piciorușelor și cele mici – ale pumnilor.

Principalele modificări:

  • bebelușul continuă să adauge grăsime și mușchi.
  • pielea bebelușului se maturizează și se îngroașă
  • cantitatea de lanugo (păr fin) care acoperă corpul bebelușului a atins punctul culminant și va începe să cadă.
  • oasele lor devin mai puternice.

   Ești în trimestrul 3 de sarcină.

   Mai sunt 11 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 29

Pentru multe femei, al treilea trimestru este cel mai solicitant. Este normal să începi să simți tot mai multe contracții Braxton Hicks, să te confrunți cu crampe musculare, arsuri la stomac și chiar congestie nazală, dar poți observa, de asemenea, că ești un pic mai obosită și că picioarele tale arată și se simt puțin diferit.

Oboseala. Îți amintești senzația de epuizare din primul trimestru? E posibil să fi avut un boost de energie pe durata trimestrului 2, însă cel de-al 3-lea trimestru aduce adesea înapoi unele dintre simptomele neplăcute ale sarcinii timpurii, inclusiv oboseala.

Schimbări ale picioarelor. Umflarea ușoară a picioarelor și gleznelor în timpul sarcinii este normală. Dar asta nu este singura modificare. Studiile arată că sarcina poate face labele picioarelor mai late și mai lungi. Din păcate, aceasta tinde să fie una dintre acele schimbări care rămân și după ce ai născut, așa că s-ar putea să ai nevoie de un număr mai mare la încălțăminte de acum înainte. Oricum, până în săptămâna 29 de sarcină, burtica ta este probabil suficient de mare încât să nu-ți mai poți vedea picioarele (prea des), astfel că te poți preocupa de acest aspect altă dată.

Varice. Aceste vase de sânge umflate se pot dezvolta sau se pot agrava pe durata sarcinii, deși rareori constituie motive de îngrijorare. Varicele apar deoarece volumul de sânge crește în timpul sarcinii, uterul pune presiune pe venele pelvine, iar hormonii fac ca venele să se relaxeze. Pentru unele femei însărcinate varicele sunt dureroase, în timp ce pentru altele nu produc niciun fel de disconfort. Înainte să te superi pentru aceste semne, amintește-ți că ele pot fi genetice, transmise din generație în generație, astfel că nu prea puteai face nimic pentru a le preveni.

Știai că? 💭

Bebelușul tău va începe să zâmbească în această săptămână, mai ales în timpul somnului.

Sfaturi pentru mama

Bănuiesc că știi deja cât de importantă este alimentația sănătoasă, hidratarea și odihna. Da, știm, cu somnul e posibil să ai probleme destul de mari. Cu toate acestea, sfatul nostru este să încerci să te relaxezi, să eviți activitățile stresante sau solicitante și să te bucuri din plin de această perioadă.

Mărește aportul de calciu.

Copilul lucrează din greu pentru a construi oase puternice, dar dacă nu are suficient calciu la îndemână, va apela la depozitele tale. Pentru a te asigura că acest lucru nu se întâmplă, e nevoie să crești aportul de calciu. Încearcă să consumi suficiente produse lactate, tofu, legume verzi și alimente fortificate.

Ai grijă de sânii tăi.

Sânii tăi probabil se simt probabil destul de ciudat în această perioadă. S-ar putea să ai o senzație de mâncărime, să îi simți grei sau tensionați, sau să observi apariția colostrului de care discutam săptămâna trecută. Nu ignora toate aceste simptome și ai grijă de sânii tăi. Hidratează pielea cu o loțiune de corp fără parabeni, poartă sutiene confortabile care oferă o bună susținere și ia în considerare utilizarea tampoanelor pentru sâni.

Ocupă-te de decorarea camerei copilului.

Nu mai e mult până când bebe va veni pe lume. Dacă nu ai făcut-o deja, e cazul să te pui pe treaba. Amenajarea camerei copilui trebuie să fie gata până la momentul nașterii. Ține cont de faptul că unele piese de mobilier sau accesorii necesita timp suplimentar de livrarea, mai ales dacă optezi pentru modele sau culori atipice.  Fă o listă cu tot ce ai nevoie, astfel încât să poți ține ușor evidența. Nu uita de pătuț, lenjerie, scoică, scaun pentru mașină, pompă de alăptat, monitor video de supraveghere, sterilizator și lista rămâne deschisă. Evident, hăinuțele pentru copil sunt esențiale și poate cea mai plăcută etapă a shoppingului pentru bebe.

Check-list pentru săptămâna 29

🗸 Evită să stai mult timp în picioare.

🗸 Mărește aportul de calciu.

🗸 Ai grijă de sânii tăi.

🗸 Organizează-ți bagajul pentru maternitate.

🗸 Ocupă-te de decorarea camerei copilului.

 Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

Tensiometre

➤  Umidificator

➤  Perne pentru gravide

➤  Aparate de masaj

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic 

 Camera copilului

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close