Săptămâna 32 de sarcină

DE REŢINUT!

În această perioadă, pe corpul copilului începe să se depună grăsime brună, mai exact acea grăsime necesară copilului pentru a se încălzi atunci când părăsește pântecul. Corpul bebelușului a crescut producția de proteine și enzime necesare pentru a genera căldură corporală, ceea ce înseamnă că acum își pot regla mai bine temperatura corpului.

Ești pregătită? La 32 de săptămâni de sarcină, momentul nașterii pare încă îndepărtat. Sau nu? Cu toate acestea, tu și bebe vă pregătiți din plin. Cel mai probabil te confrunți cu simptomele tipice finalului de sarcină, dar și cu responsabilitățile unui viitor părinte, cum ar fi instalarea scaunului auto sau cumpărăturile pentru nou născut.

Bebelușul, cel mai probabil, s-a poziționat cu capul în jos, sau o va face curând, pregătindu-se în acest fel pentru naștere. Nu-ți face griji pentru asta acum, mai ai la dispoziție timp suficient.

Dezvoltarea copilului la 32 săptămâni

Săptămâna aceasta voinicul tău depășește 41 de centimetri în lungime și ajunge la o greutate de 1 900 grame.

Revenind la poziția fătului, e interesant de știut că până la 32 de săptămâni, 85% dintre bebeluși se află într-o poziție cu capul în jos. Așadar, unii așteaptă mai mult înainte de a-și schimba poziția. Discută cu medicul care îți urmărește sarcina despre acest aspect.

Tot în această perioadă, pe corpul copilului începe să se depună grăsime brună, mai exact acea grăsime necesară copilului pentru a se încălzi atunci când părăsește pântecul. Corpul bebelușului a crescut producția de proteine și enzime necesare pentru a genera căldură corporală, ceea ce înseamnă că acum își pot regla mai bine temperatura corpului.

La majoritatea bebelușilor se observă în această perioadă reflexul Moro. Mai exact, un zgomot puternic sau o mișcare bruscă poate face ca bebe să fie uimit, motiv pentru care îți ridică mânuțele și depărtează picioarele de corp. este un reflex de tresărire, care dispare de regula la câteva luni după naștere.

   Ești în trimestrul 3 de sarcină.

   Mai sunt 8 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 32

Pe măsură ce bebelușul se apropie de greutatea maximă, este posibil să observi unele modificări în modul în care acesta se mișcă. Simptomele legate de mărimea burții, cum ar fi durerile și arsurile la stomac, se pot agrava în această perioadă. Hai să vedem cu ce alte simptome este posibil să te confrunți săptămâna aceasta.

Schimbarea modului în care bebelușul se mișcă. Pe măsură ce copilul crește, interiorul burții oferă tot mai puțin spațiu pentru mișcare. S-ar putea să observi că loviturile îndrăznețe din trecut au fost înlocuite cu zvâcnituri. Dacă observi o scădere a activității bebelușului în general sau o modificare a numărului zilnic de lovituri, contactează-ți medicul cât se poate de repede.

Colorarea mameloanelor. În această perioadă, mameloanele par mai întunecate datorită schimbărilor hormonale. Nimeni nu știe exact de ce, dar este posibil să aibă o nuanță mai întunecată, astfel încât bebelușul să le poată vedea mai bine. Corpul tău este destul de uimitor, nu-i așa?

Secreții mamare. Cel mai probabil sânii tăi sunt destul de mari în această perioadă și au început să producă colostru (lichidul galben gros pe care copilul îl va mânca în primele câteva zile de viață). Nu te mira dacă observi mici scurgeri în această perioadă, este absolut normal.

Senzația de mâncărime la nivelul pielii. Pe măsură ce burta crește, pielea se întinde tot mai mult, iar senzația de mâncărime este din ce în ce mai pregnantă. Dacă aplicarea cremelor sau a loțiunilor hidratante nu ajută, încearcă să utilizezi loțiuni anti-mâncărime.

Sfaturi pentru mama

În acest moment al sarcinii, probabil că îți împarți timpul între gestionarea simptomelor și pregătirile pentru sosirea bebelușului. Iată ce sfaturi avem pentru tine!

Limitează-te la mese reduse cantitativ. 

Mesele mici sunt mai ușor de gestionat pentru sistemul digestiv dacă ai de-a face cu reflux gastric. Mănâncă mai des, de aproximativ cinci sau șase ori pe zi și evită  alimentele care conțin grăsimi sau condimente picante. Nu te întinde în pat imediat după ce mănânci.

Menține-ți o postură bună. 

Gâfâitul a devenit o obișnuință? Încearcă să păstrezi o postură corectă a corpului, astfel încât aerul să poată pătrunde în plămâni. Evită să stai cocoșată, chiar dacă burta te trage în față. Acest lucru te va ajuta și pentru calmarea durerilor de spate.

Ai grijă la igiena intimă. 

Cu siguranță acest sfat este general valabil, dar mai ales în timpul sarcinii este impetuos necesar să acorzi o deosebită atenție igienei. Folosește absorbante zilnice, poartă doar lenjerie din bumbac și acordă atenție secrețiilor vaginale. În cazul în care acestea își schimbă textura sau culoarea, adresează-te unui medic.  

Învață semnele timpurii ale travaliului.

Dacă ești ca o majoritatea femeilor însărcinate, probabil te întrebi de unde vei ști care sunt adevăratele contracții ale travaliului. Documentează-te cu privire la semnele clare, cum ar fi ruperea apei, crampe asemănătoare perioadei menstruale, sângerări vaginale, dureri de spate constante, diaree și senzație de strângere la nivelul uterului.

Hidratează-te!

Te simți ca un crocodil? Ca urmare a expansiunii corpului (retenția de apă nu ajută deloc în această situație), pielea ta devine din ce în ce mai uscată. Din acest motiv este foarte important să te hidratezi corect, la interior și la exterior. Bea suficientă apă și folosește loțiuni hidratante fără coloranți sau parfumuri adăugate.

Check-list pentru săptămâna 32

🗸 Continuă să iei vitaminele prenatale, mănâncă sănătos și fă exerciții fizice ușoare.

🗸 Nu uita de exercițiile Kegel.

🗸 Pregătește bagajul pentru maternitate.

🗸 Instalează scaunul auto al bebelușului.

Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

➤  Scaune auto

 Camera copilului

Tensiometre

➤  Umidificator

➤  Perne pentru gravide

 Saltele și perne electrice

 Accesorii pentru hrana bebelușului

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close