Săptămâna 33 de sarcină

DE REŢINUT!

Vești bune în această săptămână! Bebelușul tău a atins o etapă importantă: are propriul său sistem imunitar. Anticorpii sunt trimiși de la tine către micuțul tău, pe măsură ce el continuă să-și dezvolte sistemul imunitar fetal.

Nu îți vom spune să te relaxezi și să respiri adânc. Cel mai probabil ambele ți se pare greu de realizat în săptămâna 33 de sarcină. De fapt, este destul de dificil să te simți confortabil  cu atâtea simptome. La toate acestea se adaugă emoțiile. Nu uităm nici de furtunile hormonale. La 33 de săptămâni de sarcină, bebelușul își arată abilitățile de supt și de înghițire și continuă să-și exerseze mișcările de respirație. Pare că toată lumea e nerăbdătoare!

Dezvoltarea copilului la 33 săptămâni

Yuhuu! Bebe a depășit 2 kilograme. Mai exact, cântărește aproximativ 2.103 grame în această săptămână și măsoară 42,9 centimetri în lungime. Nu uite, aceste cifre sunt aproximative, fiecare copilaș este unic și este perfect normal să ai dimensiuni mai mici sau mai mari.

Oasele bebelușului sunt acum complet dezvoltate, dar sunt încă puțin moi și maleabile, în special oasele craniului. Acestea trebuie să rămână flexibile pentru a trece prin canalul îngust de naștere. De fapt, unele zone vor rămâne moi chiar și o perioadă după nașterea bebelușului. Aceste zone, numite fontanele, sunt lacune normale care lasă creierului spațiu suficient pentru a se dezvolta în continuare.

Vești bune în această săptămână! Bebelușul tău a atins o etapă importantă: are propriul său sistem imunitar. Anticorpii sunt trimiși de la tine către micuțul tău, pe măsură ce el continuă să-și dezvolte sistemul imunitar fetal.

   Ești în trimestrul 3 de sarcină.

   Mai sunt 7 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 33

Durerile de coaste. În timpul sarcinii, coastele se extind, uterul exercită presiune pe piept și bebelușul tău ar putea să împingă sau să te lovească în zona oasele coastelor. Această combinație poate duce la orice, de la dureri  ocazionale la umflarea cartilajului din peretele toracic.

Respirație îngreunată. Aproximativ 62% dintre gravide raportează dispnee sau dificultăți de respirație. Sarcina și hormonii provoacă modificări în întregul corp – inclusiv la nivelul sistemului respirator. În al treilea trimestru, uterul în creștere ocupă atât de mult spațiu în abdomen încât îți presează diafragma și plămânii, ceea ce îți poate afecta respirația.

Insomnie. Odată cu schimbările hormonale, plimbările la toaletă în miez de noapte, crampele musculare, arsurile la stomac și burta de mari dimensiuni, nu e de mirare că somnul este întrerupt. Insomnia din al treilea trimestru afectează aproximativ 3 din 4 femei însărcinate – care, de asemenea, s-ar putea confrunta cu o stare de anxietate.  

Corpul tău are nevoie de multă odihnă, așa că își recomandăm să faci tot ce e posibil pentru a te simți confortabil. Încearcă să te relaxezi cu o baie caldă sau poate o cană cu lapte înainte de ora somnului. Evită exercițiile fizice seara, cât și mesele foarte târzii.

Știai că?

Bebelușul tău a atins o etapă importantă: are propriul său sistem imunitar. Anticorpii sunt trimiși de la tine către micuțul tău, pe măsură ce el continuă să-și dezvolte sistemul imunitar fetal.

Sfaturi pentru mama

Pentru majoritatea simptomelor din această perioadă există o singură soluție: să încerci să ai răbdare. Majoritatea simptomelor se vor estompa și vor trece complet la scurt timp după naștere. Acestea fiind spuse, există câteva lucruri pe care le poți face pentru gestionarea disconfortului de acum.

Folosește comprese reci.

Atunci când te confrunți cu dureri de cap acute, încearcă să aplici o compresă rece pe ceafă. Ca bonus, aceasta te va ajuta și să te răcorești puțin, în cazul în care suferit de bufeuri.

Crește aportul de calciu.

Dacă laptele nu îți priește deloc, găsește o sursă de calciu în alte alimente. Poți amesteca laptele în piureuri sau supe, sau poți crește cantitatea de alte produse lactate, cum ar fi iaurtul, branza sau cașcavalul. De asemenea, anumite fructe au o cantitate importantă de calciu, cum ar fi portocalele, grapefruitul, merele, afinele.

Pregătirea postpartum.

În acest moment, majoritatea viitoarelor mame se concentrează preponderent pe momentul nașterii. Noi îți recomandăm să te gândești și la momentele de după și la cum poți avea grijă de tine. Indiferent de tipul de naștere (naturală sau cezariană), pentru perioada din maternitate și nu numai, vei avea nevoie de:

  • Haine confortabile. Asigură-te că ai pantaloni confortabili pentru perioada de după naștere. S-ar putea să îi preferi pe cei cu talia lejeră sau reglabilă.
  • Absorbante maxi. Fie că vei naște natural sau prin cezariană, vei avea parte de sângerări vaginale postpartum până la șase săptămâni. Fă-ți rezerve de absorbante și păstrează în geantă mereu câteva bucăți de rezervă.
  • Cremă pentru mameloane. Masarea sânilor cu o cantitate mică de unguent poate ajuta la prevenirea și vindecarea durerilor mameloanelor. Cere sfatul medicului cu privire la tipul de alifie pe care să o achiziționezi.
  • Tampoane pentru alăptare. Aceste tampoane sunt disponibile în materiale de unică folosință sau reutilizabile și au scopul de a absorbi scurgerile de lapte matern atunci când nu alăptezi.
  • Sutien pentru alăptare. Sutienul permite accesul ușor la sâni pentru momentul în care îți vei alăpta bebelușul.

Check-list pentru săptămâna 33

🗸 Documentează-te despre recuperarea postpartum.

🗸 Menține o postură bună.

🗸 Fă exerciții ușoare de stretching.

🗸 Lucrează la exercițiile Kegel.

Produse recomandate

 Camera copilului

➤  Perne pentru gravide

➤  Coșulet auto

➤  Pătuț bebeluș

➤  Cărucioare copii

 Articole pentru îngrijire

 Accesorii pentru hrana bebelușului

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close