Săptămâna 34 de sarcină

DE REŢINUT!

La 34 de săptămâni de sarcină, bebelușul se bucură de timpul petrecut în lichidul amniotic, lichid care a atins apogeul în această săptămână în ceea ce privește volumul.

Fii atentă la tot ce spui! Sau mai bine spus, la tonul pe care o spui! Asta pentru că bebelușul tău e tare curios și acum îți ascultă toate conversațiile. Știm, nu va pricepe el prea multe momentan, însă cu siguranță ar prefera să audă un cântec de leagăn. Unii experți spun că, după naștere, bebelușii pot recunoaște melodiile pe care mama le cânta în timpul sarcinii; ba mai mult, pot fi chiar mai ușor de liniștit de acele sunete familiare.

La 34 de săptămâni de sarcină, bebelușul se bucură de timpul petrecut în lichidul amniotic, lichid care a atins apogeul în această săptămână în ceea ce privește volumul.

Dezvoltarea copilului la 34 săptămâni

În această perioadă, copilul tău măsoară aproximativ 44 de centimetri și are o greutate 2.312 grame. Cu toate acestea, ai cumva senzația că burta ta e mai mică decât acum câteva săptămâni? Acest lucru se datorează faptului că bebelușul a coborât mai jos, în zona pelvisul tău. Un lucru îmbucurător, deoarece, cel puțin teoretic, acum poți respira mai bine, plămânii având mai mult spațiu la dispoziție.

Însă aceasta nu este o regulă general valabilă. Unii bebeluși fac această mutare doar în ziua nașterii, așa că nu putem acorda nicio garanție. Capcana acestei coborâri, desigur, este și mai multă presiune asupra vezicii urinare, așa că vei fi nevoită să faci mai multe drumuri la baie.

La 34 de săptămâni de sarcină, burtica ar trebui să măsoare între 32 până la 36 de centimetri de la vârful uterului până la osul pubian. Dacă măsoară un pic mai mult sau mai puțin, acest lucru ar putea însemna că bebelușul are o greutate diferită față de medie sau că stă într-o poziție laterală. Nu e cazul să te alarmezi, cauzele pot fi multiple și pot fi aflate cu ușurință prin intermediul unei ecografii.

Vernixul, acea mantie de protecție a bebelușului, care acoperă pielea, începe să se desprindă în lichidul amniotic. Oamenii de știință cred că atunci când bebelușii înghit vernixul din lichidul amniotic, acesta poate ajuta la dezvoltarea stomacului și a intestinelor.

Că tot am amintit de lichidul amniotic, acesta a atins volumul maxim în săptămâna 34. Acum ai în burtică aproximativ, 800 mililitri de lichid în jurul bebelușului. Acesta contribuie la dezvoltarea mușchilor și oaselor bebelușului, la dezvoltarea sistemului digestiv și a plămânilor.

   Ești în trimestrul 3 de sarcină.

   Mai sunt 6 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 34

Săptămâna aceasta nu aduce simptome noi, ci mai degrabă o accentuare a celor cu care deja te-ai familiarizat.

Urinare frecventă. Urinarea frecventă se întoarce spre sfârșitul sarcinii, atunci când bebelușul și burtica sunt la dimensiuni maxime și pun presiune asupra vezicii urinare. S-ar putea să mergi la toaletă tot mai des, inclusiv pe timpul nopții.

Incontinență urinară. Presiunea exercitată asupra vezicii poate provoca nu doar urinări frecvente, ci și incontinență urinară. Se întâmplă atunci când tușești, strănuți, când râzi sau când faci o activitate fizică. Incontinența afectează aproximativ 41% din sarcini.

Vedere încețoșată. O combinație de hormoni, acumularea de lichide și lipsa somnului pot face ca vederea ta să pară puțin încețoșată. De cele mai multe ori acesta este un simptom normal, temporar, dar dacă vederea încețoșată este însoțită de umflături, cefalee, creștere rapidă în greutate, atunci ar putea fi un semn de preeclampsie, așa că e cazul să te adresezi de urgență unui medic.

Contracții Braxton Hicks. La 34 de săptămâni de sarcină senzațiile de crampe abdominale sunt absolut normale. Cel mai probabil, organismul tău se pregătește pentru momentul nașterii. Cu toate acestea, trebuie să ai în vedere faptul că durerea pelviană ar putea fi semnul unei probleme. Contracțiile regulate care nu se opresc după aproximativ o oră, sângerările vaginale și durerile de spate sunt toate semne ale travaliului prematur. Dacă ai oricare dintre aceste simptome îngrijorătoare la 34 de săptămâni, cere de urgență ajutorul unui medic.

Sfaturi pentru mama

Renunță la sarea din alimentație.

Edemul, respectiv umflarea picioarelor este un simptom deranjant, iar una din cauzele retenției de apă este consumul de sare. Fii cu ochii pe alimentele preparate pe care le consumi și alege și versiunile cu un conținut scăzut de sodiu atunci când este posibil.

Crește consumul de apă.

Dacă ai contracții Braxton Hicks, acesta ar putea fi un semn că trebuie să bei mai multă apă – deshidratarea este un factor important care contribuie la aceste contracții. În plus, apa ajută la ameliorarea și prevenirea constipației.

Alături de partenerul tău, instalați scaunul auto.

 Ați cumpărat scaunul auto? L-ați instalat? Indiferent de modelul vehiculului sau al scaunului auto, întotdeauna trebuie respectate 3 reguli importante în ceea ce privește instalarea scaunului:

1) Cel mai sigur loc pentru bebeluș este întotdeauna pe bancheta din spate, de preferință în locul din mijloc, departe de airbagurile din partea pasagerului.

 2) Bebeluşii se transportă în scaune care se fixează cu spatele la direcţia de mers a maşinii. Când copilul atinge greutatea de 9 kilograme, părinții pot poziția scaunul cu fața la direcția de mers.

3) Asigurați-vă că baza este bine fixată. Un scaun auto nu trebuie să se clatine, să pivoteze, să alunece sau să se răstoarne.

Check-list pentru săptămâna 34

🗸 Continuă să iei vitaminele prenatale.

🗸 Mănâncă mese sănătoase și bea multe lichide.

🗸 Continuă rutina zilnică de exerciții Kegel.

🗸 Asigură-te că partenerul tău instalează corect scaunul auto.

🗸 Amenajează camera copilului.

Produse recomandate

 Camera copilului

➤  Perne pentru gravide

➤  Coșulet auto

➤  Pătuț bebeluș

➤  Cărucioare copii

 Articole pentru îngrijire

 Accesorii pentru hrana bebelușului 

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close