Săptămâna 38 de sarcină

DE REŢINUT!

Acum, la 38 de săptămâni, bebelușul măsoară aproximativ 49,3 centimetri și cântărește puțin peste 3 kilograme, mai exact 3,186 grame.

La 38 de săptămâni de sarcină, bebelușul se apropie de maturitate completă. Este posibil ca tu, mămico, să respiri puțin mai ușor, pe măsură ce bebelușul se mută mai jos în zona pelvisului, reducând presiunea abdominală superioară. Acestea fiind spuse, înțelegem perfect că orice activitate mică poate părea o corvoadă în această situație.

Dezvoltarea copilului la 38 săptămâni

Încă puțin și îți vei cunoaște puiul. Acum, la 38 de săptămâni, bebelușul măsoară aproximativ 49,3 centimetri și cântărește puțin peste 3 kilograme, mai exact 3,186 grame.

Până în săptămâna 38 bebelușul scapă de părul moale și fin (cunoscut sub numele de lanugo) care i-a acoperit corpul în uter. Cea mai mare parte a acestui păr dispare de obicei înainte de nașterea, deși unii copilași pot rămâne cu păr pe umeri și brațe. În cele din urmă și acesta va cădea.

Culoarea ochilor bebelușului poate fi albastru-gri închis chiar acum (și la naștere), dar asta nu înseamnă că va rămâne așa. Culoarea finală va depinde de cantitatea de melanină pe care o produce organismul copilului. Întreg procesul de stabilire a culorii finale a ochilor poate dura până la un an pentru ca irisul (sau partea ochiului care are culoare) să ajungă la culori finale precum căprui, albastru, verde, diverse combinații ale acestor nuanțe.

Plămânii bebelușului încă se maturizează și produc din ce în ce mai mult surfactant, o substanță care împiedică sacii de aer din plămâni să se lipească unul de celălalt odată ce începe să respire.

Majoritatea celorlalte schimbări din această săptămână sunt mici, dar importante: bebe continuă să adauge grăsime și să-și regleze creierul și sistemul nervos – în acest fel, poate face față tuturor situațiilor cu care se va întâlni imediat după naștere.

    Ești în trimestrul 3 de sarcină.

   Mai sunt 2 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 38

Simptomele obișnuite din această săptămână nu te vor surprinde prea tare. Pe majoritatea le cunoști deja. Iată cum este afectat corpul tău:

Contracții Braxton Hicks. În săptămâna 38 (și de acum înainte), sunt de așteptat multe contracții. Dacă contracțiile nu sunt dureroase și dispar când schimbi poziția, acestea sunt în continuare contracții Braxton Hicks (cunoscute și sub numele de „practică”).

Neîndemânare. Probabil că nu ești la fel de grațioasă ca acum câteva luni. Nu numai că ai o burtă mare și o greutate suplimentară care îți modifică centrul de greutate, dar, în pregătirea pentru naștere, ligamentele și articulațiile se relaxează. Aceste modificări îți pot crea senzația de instabilitate. Ferește-te de zone alunecoase sau de spații nesigure.

Secreții vaginale. S-ar putea să observi creșterea cantității de secreții vaginale în această perioadă. Aceste dopuri de mucus sunt perfect normale. Ele se eliberează pe măsură ce colul uterin se dilată pentru a pregăti travaliul.

Mâncărimi la nivelul burții. Pielea de pe burtica de 38 de săptămâni este întinsă la maxim, așa că este normal să fie mai sensibilă. Cu toate acestea, erupțiile cutanate nu sunt deloc normale, așa că dacă observi una, ia legătura cu medicul tău.

Picioare și glezne umflate. Ești însărcinată în 38 de săptămâni, așa că ai o scuză foarte bună să te așezi și să ridici picioarele oricând simți nevoia să o faci.

Sfaturi pentru mama

Folosește loțiuni hidratante.

Știi deja cât de important este să bei suficiente lichide. Cu toate acestea, pielea ta ar putea fi deshidratată. Folosește creme și loțiuni de corp intens hidratante pentru a preveni mâncărimile. Nu uita de loțiunile cu acid hialuronic, acestea având proprietatea de a stopa vergeturile.

Optează pentru lavandă.

Mirosul lavandei este cunoscut pentru calitățile sale calmante și relaxante, fiind de ajutor mai ales atunci când nu reușești să adormi din cauza stresului. Parfumează-ți dormitorul cu ulei esențial de lavandă sau folosește lumânări parfumate.

Fă provizii de mâncare.

Cum probabil îți imaginezi, gătitul va fi ultimul lucru pe care îl vei avea în minte în primele săptămâni (sau poate chiar luni) după naștere. Pentru a evita înfometarea, poți începe chiar de acum planificarea meselor. Stochează în congelator diverse tipuri de alimente care pot fi ușor încălzite și servite, ambalate individual. Candidații buni pentru congelator includ supe consistente, tocănițe, produse de patiserie, legume și fructe.

Poartă haine largi și răcoroase.

Îți este cald tot timpul? Hormonii sunt de vină! Pentru a diminua bufeurile, poartă îmbrăcăminte lejeră, ușoară, consumă multă apă și deschide larg ferestrele. Pentru absorbția umezelii sau a transpirației, dar și pentru prevenirea unor erupții cauzate de căldură, poți apela cu încredere la pudra de talc.

Check-list pentru săptămâna 38

🗸 Continuă să iei vitamine prenatale.

🗸 Nu renunța la exercițiile zilnice Kegel și la masajele perineale.

🗸 Verifică bagajul pentru maternitate.

Produse recomandate

 Camera copilului

➤  Perne pentru gravide

➤  Coșulet auto

➤  Pătuț bebeluș

➤  Cărucioare copii

 Articole pentru îngrijire

 Accesorii pentru hrana bebelușului

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close