Săptămâna 39 de sarcină

DE REŢINUT!

Până în săptămâna 39, organele bebelușului sunt complet formate și capabile să funcționeze normal în afara uterului. Dar asta nu face ca aceste ultime zile de sarcină să fie mai puțin importante.

Yuhuu! Mai e atât de puțin până la marea zi. Probabil că aștepți cu nerăbdare, dar cu multe emoții, marele moment. Te înțelegem perfect! Au fost 39 de săptămâni pline de bucurii și…simptome. Cel mai probabil până acum ai făcut tot ce era necesar pentru primirea bebelușului și te simți pregătită pentru a da naștere unui pui de om.

Dezvoltarea copilului la 39 săptămâni

Cu atât de puțin timp înainte de naștere, bebelușul tău măsoară puțin peste 50 de centimetri în lungime și cântărește aproximativ 3.403 grame. Așa cum am mai menționat, aceste coordonate sunt pur orientative, fătul poate să fie mai mare sau mai mic. Lungimea (înălțimea) la naștere unui nou-născut sănătos poate varia de la 45 cm până la aproape 55 cm, iar greutatea la naștere  poate varia de la 2.500 grame la 4.500 grame. Cel mai important este, evident, să fie sănătos!

Până în săptămâna 39, organele bebelușului sunt complet formate și capabile să funcționeze normal în afara uterului. Dar asta nu face ca aceste ultime zile de sarcină să fie mai puțin importante. În această perioadă:

  • Creierul și plămânii bebelușului continuă să crească și să se dezvolte.
  • Bebelușul câștigă încă în greutate.
  • Sistemul imunitar al copilului devine din ce în ce mai puternic. Pe parcursul sarcinii, i-ai transmis celui mic anticorpilor pentru ca acesta să își construiască sistemul imunitar.   
  • Pielea bebelușului și-a schimbat în cele din urmă culoarea de la roz la alb. Pigmentarea va avea loc curând după naștere. Acest lucru se datorează faptului că peste vasele de sânge s-a depus un strat de grăsime mai gros.

   Ești în trimestrul 3 de sarcină.

   Mai ai o săptămână de sarcină.

Simptome comune din săptămâna 39

Simptomele tipice din săptămâna 39 sunt similare cu ceea ce ai experimentat în ultimele săptămâni. Majoritatea sunt semne că travaliul se va întâmpla în curând.

Contracțiile Braxton Hicks. La 39 de săptămâni, contracțiile pot apărea destul de des, indiferent de ceea ce faci. De obicei, aceste contracții încep în partea din frontală a corpului și se diminuează atunci când schimbi poziția. Vei ști că este vorba de contracții ale travaliului atunci când încep din partea superioară a uterului și devin frecvente și regulate.

Dilatarea colului uterin. Pentru a naște copilul, colul uterin trebuie să se pregătească și să se deschidă (sau să se dilate). Pentru unele femei, dilatarea are loc lent și constant în decurs de săptămâni. Pentru alții, totul se întâmplă destul de repede în timpul travaliului

Dureri de spate. Durerile de spate ar putea fi mai puternice acum, pe măsură ce sarcina se apropie de final. Poți încerca diminuarea durerilor făcând dușuri calde.

Arsuri la stomac sau indigestie. Disconfortul gastric ar putea atinge apogeul în această perioadă. Nu îți face probleme, e o chestiune de zile până ce vei scăpa de acest simptom neplăcut. Deocamdată e important să bei lichide înainte sau după mese și nu în timp ce mănânci.

Sfaturi pentru mama

Dormi cât de mult poți.

Aceasta poate fi ultima săptămână în care ai posibilitatea să dormi toată noaptea, așa că profită de ea! Culcă-te devreme și profită de orice pui de somn din timpul zilei. Vei avea nevoie de forță pentru ziua cea mare!

Instalați scaunul auto.

Dacă nu ați făcut-o deja, aceasta este o sarcină pe care tu (sau partenerul tău) ar trebui să o bifezi înainte de a pleca la spital. Foarte important, asigură-te că scaunul este instalat corect, cu spatele la direcția de mers a mașinii!

Răsfață-te!

Dacă tenul tău are nevoie de o împrospătare sau dacă doar încerci să îți ocupi timpul în timp ce aștepți cu nerăbdare sosirea bebelușului, răsfață-te cu o mască facială la domiciliu.

O metodă simplă este să iei o ceașcă de iaurt simplu și să adaugi câteva ingrediente cheie, în funcție de tipul de piele: avocado și miere pentru tenul uscat, căpșuni pentru tenul gras. Pentru un beneficiu maxim, fă o baie de abur înainte de a aplica masca și lasă amestecul să acționeze timp de 20 de minute.  

Fă provizii de mâncare.

Unul dintre cele mai productive lucruri pe care le poți face în această perioadă este să faci provizii de mâncare. Cumpără alimente greu perisabile, de care știi că ai nevoie și pregătește tipuri de mâncare ce pot fi congelate, pe care le poți reîncălzi rapid. Ai încredere în noi, ultimul lucru pe care vei dori să-l faci în timp ce te familiarizezi cu noul statut de mămică este să te ocupi de bucătărie.

Check-list pentru săptămâna 39

🗸 Continuă să vă iei vitaminele prenatale și să bei multă apă.

🗸 Nu sări peste exercițiile Kegel și masajul perineal zilnic.

🗸 Fă o plimbare.

🗸 Încearcă să te relaxezi.

🗸 Documentează-te cu privire la semnele travaliului.

Produse recomandate

 Camera copilului

➤  Perne pentru gravide

➤  Coșulet auto

➤  Pătuț bebeluș

➤  Cărucioare copii

 Articole pentru îngrijire

 Accesorii pentru hrana bebelușului

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close