Săptămâna 4 de sarcină

DE REŢINUT!

Vitamina D este esențială pentru menținerea sănătății dinților și a structurii osoase, plus că ajută la absorbția de calciu (foarte important și el). Crește aportul de vitamina D prin consumul de conservele de sardine, laptele fortificat, suc de portocale și gălbenușuri de ou.

Felicitări! Dacă știi că ești însărcinată în 4 săptămâni, înseamnă ai aflat vestea bună mai devreme decât o fac multe femei (cel mai probabil pentru că nu ai rezistat tentației și ai făcut un test rapid). Așadar, acum trăiești clipe de maxim entuziasm, sau poate deja te-ai obișnuit cu ideea de a avea un copil în burtică. Fizic, este foarte posibil să nu simți diferențe notabile (cel puțin deocamdată), deoarece simptomele sarcinii nu apar chiar atât de rapid.

În timpul săptămânii 4, viața pe care tu și partenerul tău ați creat-o se implantează și se instalează în noua sa casă, mai exact în uter, unde va crește și se va dezvolta în următoarele 36 de săptămâni.  

Dezvoltarea copilului la 4 săptămâni

Te întrebi cu ce își ocupă timpul pruncul tău la 4 săptămâni? Hai să vedem!

Viitorul tău copil și-a găsit așadar o casă nouă. A finalizat călătoria de la trompa uterină la uter și s-a inserat în căptușeala uterului. Unele femei spun că pot simți acest proces întâmplându-se printr-o senzație de crampe abdominale, în timp ce altele spun că au avut sângerări ușoare ușoare.

De îndată ce prețioasa minge de celule s-a așezat în noua sa casă, va începe să se împartă în două. O jumătate se numește de acum embrion și va deveni copilul tău, cealaltă jumătate va deveni placenta, care va acționa ca o plăpumică salvare a copilului tău pentru următoarele opt luni.

În această săptămână, în jurul embrionului se va forma un sac amniotic cu straturi distincte de celule care se vor dezvolta ca diferite părți ale corpului bebelușului.

Endodermul (stratul interior) – va forma sistemul digestiv, ficatul și plămânii.

Mezodermul (stratul mijlociu) – va forma inima, organele sexuale, oasele, rinichii și mușchii bebelușului.

Ectodermul (stratul exterior) – va forma pielea, părul și ochii bebelușului.

Așadar, embrionul este micuț, dar extrem de ocupat în această perioadă!

   Ești în trimestrul 1 de sarcină.

   Mai sunt 36 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 4

Este greu de spus dacă vei avea simptome specifice sarcinii în timpul săptămânii 4. Multe dintre primele semnale de sarcină sunt aceleași cu simptomele premenstruale. Fiecare organism este diferit, iar cele mai frecvente simptome pot fi următoarele.

Stări asemănătoare perioadei premenstruale. Schimbările hormonale din corpul tău pot provoca simptome similare cu cele dinaintea menstruației: balonare, oboseală, modificări ale dispoziției, tensiune la nivelul sânilor și chiar crampele ușoare.

Posibile mici sângerări (Spotting). În perioada în care bebelușul se implantează în uter, este posibil să observi sângerări ușoare. Deși există riscul ca acestea să fie confundate cu o menstruație cu un flux mai redus decât normal, spottingul poate fi primul semn al sarcină. Nu-ți face griji dacă nu observi nicio mică sângerare, nu toate femeile prezintă acest simptom.

Modificări ale dispoziției. Nu este imaginația ta. Starea ta de spirit se schimbă atât de des mai ales din cauza hormonilor. Schimbările de dispoziție legate din timpul sarcinii sunt cele mai des întâlnite în primele 12 săptămâni. După aceea, hormonii se vor potoli puțin.

Senzație de greață dimineața. Experții spun că între 50% și 90% dintre femeile însărcinate resimt o formă de disconfort dimineața (fie că e vorba de greață sau de vărsături). Aceste simptome sunt prezente în special în sarcina de până la 9 săptămâni și dispar aproape complet în al doilea trimestru de sarcină.

Oboseala. Unul dintre cele mai frecvente simptome în această perioadă este senzația de epuizare totală, deoarece corpul tău lucrează din greu pentru a transforma acea bilă mică de celule într-un embrion.

Știai că? 💭

Începând cu săptămâna 4, bebelușul este numit embrion. La doar 0,2 mm, micuțul are dimensiunea unei semințe de mac.

Sfaturi pentru mama

  • Ai grijă de tine

Mâncând bine, făcând puțin exercițiu fizic și luându-ți timp suplimentar pentru odihnă vei putem combate cu mai mult succes simptome precum oboseala sau modificări ale dispoziției.

  • Nu uita de vitamina D

Cea mai mare cantitate de vitamina D provine de la soare și de la lapte. De soare nu avem parte chiar tot timpul, iar dacă nu-ți plac lactatele, va trebui să procuri vitamina D din alte surse. Vitamina D este esențială pentru menținerea sănătății dinților și a structurii osoase, plus că ajută la absorbția de calciu (foarte important și el). Crește aportul de vitamina D prin consumul de conservele de sardine, laptele fortificat, suc de portocale și gălbenușuri de ou.

  • Evită fumatul pasiv. 

Fumatul pasiv înseamnă că tu nu fumezi, însă cei din jurul tău o fac, expunându-te la inhalarea fumului de țigară. Cercetări recente au descoperit că expunerea la fumatul pasiv poate crește riscul de avort spontan, greutate redusă la naștere, sarcină ectopică și alte complicații.

  • Crește aportul de grăsimi sănătoase

Bebelușul are nevoie de grăsimi, în special grăsimi esențiale, cum ar fi acizii grași omega-3. DHA, unul dintre acei omega-3, este o componentă majoră a creierului și retinei umane, foarte importantă pentru dezvoltarea creierului și a ochilor bebelușului. Găsim grăsimi bune în pește, ouă, semințe de in.

  • Programează o vizită la medicul ginecolog. 

Dacă nu ai deja un medic ginecolog la care mergi constant, e momentul să alegi unul. Acesta va avea un rol important pe toată durata sarcinii. Fă o programare și adresează-i toate întrebările care te preocupă.

Check-list pentru săptămâna 4

Mănâncă bine.

Rămâi activă.

Odihneste-te.

Fă un test de sarcină rapid.

Programează vizita la medicul ginecolog.

Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic Materiale informative

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close