Săptămâna 40 de sarcină

DE REŢINUT!

Acesta este momentul pe care tu și bebelușul tău l-ați așteptat! Acum, bebe cântărește aproximativ 3617 grame și are o înălțime de 51-52 centimetri - deși foarte mulți bebeluși perfect sănătoși se nasc mai mici sau mai mari.

Ai ajuns la marele finish! Poate cel mai important din viața unei mame! Felicitări!

Întrucât sarcina de 40 de săptămâni este termenul limită oficial, suntem convinși că deja ai pregătit hăinuțele, scutecele, ai instalat scaunul auto, ai împachetat geanta pentru spital și ai lăsat-o în așteptare lângă ușă.

Acum, ai grijă de câteva lucruri mici dar importante, cum ar fi să vă asigurați (tu și partenerul tău) că telefoanele mobile sunt complet încărcat înainte de a merge la culcare și că rezervorul mașinii este plin, astfel încât să ajungeți rapid la spital atunci când marele moment sosește.

Săptămâna 40 poate fi dură din punct de vedere psihic, deoarece te vei întreba în permanență când se va declanșa travaliul. Asta, bineînțeles, dacă ai optat pentru nașterea naturală, deși suntem convinși că emoțiile sunt la fel de mari și în cazul nașterii prin cezariană.

Indiferent de modul în care ai planificat nașterea, e important să acorzi o atenție deosebită mișcării fetale. Dacă observi o scădere a numărului de mișcări, contactează de urgență medicul care îți supraveghează sarcina. Încearcă totuși să nu te stresezi, bebelușul va sosi când va fi gata, iar corpul tău va da semnalele corecte că când va veni momentul. Fie că se întâmplă acest lucru săptămâna aceasta, fie că bebe va mai zăbovi un pic în uter, momentul nașterii este aproape.

Dezvoltarea copilului la 40 săptămâni

Acesta este momentul pe care tu și bebelușul tău l-ați așteptat! Acum, bebe cântărește aproximativ 3617 grame și are o înălțime de 51-52 centimetri – deși foarte mulți bebeluși perfect sănătoși se nasc mai mici sau mai mari.

Tu (mai exact placenta), furnizezi în continuare anticorpii de care copilul va avea nevoie pentru a combate infecțiile în primele șase luni de viață. Dar dacă intenționezi să alăptezi, laptele va furniza chiar mai mulți anticorpi pentru a stimula sistemul imunitar. În special colostrul, un precursor subțire și gălbui al laptelui matern, care este foarte bogat în anticorpi și vă hrănește bebelușul în primele câteva zile post-partum.

Nou-născutul la naștere

Din perspectiva bebelușului tău, vei arăta puțin neclară imediat după naștere, asta deoarece văzul este încă în curs de dezvoltare. Dar acesta nu va fi un impediment pentru copilul tău, deoarece, foarte curând, te va recunoaște după sunetul vocii tale.

După luni întregi în care i-ai simțit mișcările și ai obținut doar o imagine nu foarte clară la ecografie, iată că în curând vei avea șansa de a-ți cunoaște micuțul.

Este posibil ca nou-născutul să nu arate chiar așa cum te aștepți. Acei bebeluși perfecți, rotofei și veseli din reviste au de obicei câteva săptămâni. Imediat după naștere, nou-născuții sunt umezi și prezintă adesea semnele nașterii pe care tocmai au experimentat-o.

Craniul bebelușului va fi moale și flexibil, ceea ce permite o tranziție mai lină prin canalul de naștere, dar îi poate lăsa și cu un cap temporar în formă de con, dacă nașterea a fost naturală.

Imediat după naștere, bebe poate avea un vernix persistent (substanța albă cerată care le acoperă pielea în uter) și urme de lanugo (părul subțire și moale care le acoperă pielea în uter).

Ochii bebelușului pot fi destul de umflați, iar mîinile și picioarele ar putea avea o nuanță albăstruie. De asemenea, tenul copilului poate prezenta puncte albe, acnee sau o erupție roșiatică.

Toate aceste aspecte nu trebuie să te sperie, ele sunt așteptări perfect normale la nou-născuții sănătoși. Pe măsură ce orele și zilele trec, bebelușul va arăta din ce în ce mai bine.

Simptome comune din săptămâna 37

În ultimele săptămâni de sarcină te vei confrunta cu simptomele obișnuite. Ai rezistat 39 de săptămâni, a mai rămas doar una!

Crampe musculare. Stai cât mai mult timp întinsă și apelează la masaj de fiecare dată când ai nevoie de relaxare pentru mușchii picioarelor. În cazul în care ai acasă un aparat de masaj, folosește-l din plin.

Presiune în zona pelviană. Copilul poate să coboare și mai jos în pelvis, ceea ce face ca disconfortul pelvian să se agraveze.

Probleme cu somnul. Dacă nu reușești să dormi, încearcă să găsești o activitate relaxantă, cum ar fi cititul. Important e să nu te ridici din pat și să profiți cât mai mult de aceste momente destinate odihnei.

Oboseală accentuată. Faptul că nu poți dormi va accentua starea de oboseală generală. Oricând ai ocazia, indiferent de oră, strecoară un pui de somn în programul zilei. Dacă nu reușești să dormi, stai întinsă în pat și încearcă să te relaxezi.

Contracții. Acele contracții Braxton Hicks se pot transforma în cele din urmă într-un semn de travaliu. Dacă numărul lor crește semnificativ și dacă devin dureroase, este cazul să fii atentă și la alte semnale ale nașterii, cum ar fi ruperea apei.

Sfaturi pentru mama

Pregătește patul.

Și pentru bebe, dar și pentru tine. Nu poți să știi când ți se va rupe apa, motiv pentru care ar fi util să echipezi patul cu o saltea impermeabilă. Acum nu este deloc un moment potrivit pentru a te apuca de curățat în cazul unor incident. Poți menține salteaua și după venirea bebelușului, pentru a proteja patul de murdărie.

Relaxează-te!

Dacă simți că nivelul de anxietate crește constant, încearcă să găsești variante prin care să te relaxezi. Poate te va ajuta o meditația, sau poate o carte captivantă va reuși să îți distragă atenția. Exercițiile de respirație sunt întotdeauna o alegere bună pentru a te relaxa.

Check-list pentru săptămâna 37

🗸 Continuă să iei vitamine prenatale (chiar și după naștere, mai ales dacă alăptezi).

🗸 Nu uita de apă! Continuă să bei între 8 și 12 pahare de apă pe zi.

🗸 Continuă să faci exercițiile Kegel zilnic (sunt utile pentru naștere și recuperare).

🗸 La fel, nu uita de masajele perineale zilnice.

🗸 Pregătește-te pentru ziua cea mare și pentru acele prime săptămâni postpartum.

Produse recomandate

 Camera copilului

➤  Perne pentru gravide

➤  Coșulet auto

➤  Pătuț bebeluș

➤  Cărucioare copii

 Articole pentru îngrijire

 Accesorii pentru hrana bebelușului

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close