Săptămâna 9 de sarcină Sfârșitul perioadei embrionare

DE REŢINUT!

Inima bebelușului și sistemul arterial continuă să se dezvolte în timp ce oasele coastelor și ale sternului prind contur. Pancreasul, ficatul și căile biliare ale bebelușului se formează tot în această perioadă.

Primele două luni de sarcină s-au încheiat. La 9 săptămâni ești deja familiară cu grețurile matinale și este foarte posibil să ai de-a face cu modificări ale dispoziției, arsuri la stomac și alte simptome ale sarcinii. Între timp, bebelușul tău crește și chiar se mișcă în burtică. Îți vine să crezi că va trece de la stadiul de embrion la cel de făt? Se va întâmpla spre finalul acestei săptămâni.

Dezvoltarea copilului la 9 săptămâni

La 9 săptămâni, bebe are o lungime de aproximativ 2,5 până la 3 centimetri, adică aproximativ dimensiunea unei cireșe medii. Micuțul crește rapid, iar caracteristicile fizice, organele și sistemele corpului continuă să se dezvolte.

Corpul bebelușului continuă să se îndrepte în timp ce coada embrionară dispare. Mâinile și picioarele încep să se transforme pe măsură ce degetele devin mai vizibile. De asemenea, bebelușul are acum formați lobii urechii și chiar vârful nasului, care poate fi văzut din profil. Pleoapele continuă să se formeze și să acopere ochii.

Inima bebelușului și sistemul arterial continuă să se dezvolte în timp ce oasele coastelor și ale sternului prind contur. Pancreasul, ficatul și căile biliare ale bebelușului se formează tot în această perioadă.

   Ești în trimestrul 1 de sarcină.

   Mai sunt 31 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 9

În acest moment, hormonul HCG circulă prin corpul tău fără nicio grijă. Asta înseamnă că la 9 săptămâni unele simptome ale sarcinii pot fi severe. E important să știi că lucrurile se vor tempera, în câteva săptămâni simptomele se vor estompa iar tu te vei putea bucura de sarcină fără povara unor stări neplăcute. Iată care sunt simptomele pe care le poți experimenta în această săptămână:

Emoții puternice. Te simți ca într-un carusel al emoțiilor? Nu ești singura! În general, schimbările de dispoziție sunt cele mai accentuate între săptămâna 6 și săptămâna 10, revenind în al treilea trimestru pe măsură ce te pregătești mental și fizic pentru naștere. Aceste modificări ale dispoziției sunt stimulate, parțial, de fluctuațiile estrogenului și ale progesteronului.

Mâncărimi la nivelul sânilor. De sânii dureroși am menționat în săptămâna 8. Pe lângă durere, datorită schimbărilor hormonale, dar și din cauza creșterii sânilor în volum și a întinderii pielii, poți avea parte și de senzația de mâncărime. Acest simptom este mai frecvent în al doilea și al treilea trimestru de sarcină, însă uneori apare încă din trimestrul unu. Aplicarea de ulei sau loțiune hidratantă poate ajuta la ameliorarea disconfortului.

Congestie nazală. Sarcina poate provoca o producție mai mare de mucus în organism – un simptom neașteptat – deci este posibil să ai la îndemână șervețele.  

Urinare frecventă. Deoarece uterul se extinde și pentru că există un flux sanguin mare în zona pelviană, este posibil să faci vizite dese la toaletă. Nu lăsa acest lucru să îți influențeze consumul de apă, deoarece este extrem  de important să rămâi hidratată.

Știai că? 💭

În această săptămână, încep să se formeze mușchii, iar bebe începe să se miște, chiar dacă momentan nu poți sesiza aceste mișcări.

Sfaturi pentru mama

  • Ai grijă de sănătatea ta mintală.

Deși schimbările de dispoziție sunt normale în sarcină, acestea pot fi influențate și de oboseală, de glicemia scăzută sau de stres. E important să ai grijă de psihicul tău, iar între lucrurile pe care le poți face se numără: odihna, mesele sănătoase și evitarea zahărului procesat, exerciții fizice ușoare și plimbări în aer liber, întâlniri cu prietenii și familia.

  • Fă o schimbare în garderobă.

Ești în perioada în care pantalonii vechi sunt prea strâmți, iar rochia de maternitate este prea mare. Fă trecerea la haine lejere, din materiale cât mai naturale și apelează la modele care să nu pună presiune pe talie. Dacă întotdeauna ți-au plăcut rochiile maxi, acum ai un motiv bun să le porți!

  • Hidratează-te.

Consumul de apă ajuta la rezolvarea multora dintre problemele legate de sarcină, de la balonare la dureri de cap și constipație. Bea minim 8 pahare de apă pentru a rămâne hidratată și pentru a elimina din simptomele sarcinii.

  • Elimină disconfortul gastric.

Arsurile la stomac sunt extrem de neplăcute. Pentru a le preveni, încearcă să consumi mese mici și dese. Mănâncă încet și mestecă bine mancarea. Evită să mănânci seara târziu, înainte de somn. Evită fumatul și consumul de băuturi alcoolice, cât și mâncărurile picante. Dacă nici una din metodele de prevenție nu dă rezultate, discută cu medicul tău despre această problemă pentru a vedea ce opțiuni de tratament îți sunt potrivite.

Check-list pentru săptămâna 9

🗸 Continuați să iei vitamine prenatale.

🗸 Discută cu partenerul tău despre problemele care te preocupă.

🗸 Discută cu medicul tău despre ameliorarea simptomelor, sau despre temerile pe care le resimți în această perioadă.

🗸 Stabilește-ți un orar al meselor și alege alimente sănătoase.

🗸 Alege haine comode, din materiale naturale.

Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic

 Materiale informative

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close