Săptămâna 28 de sarcină Trimestrul 3

DE REŢINUT!

La 28 de săptămâni, bebe depășește cu puțin 36 centimetri în lungime. În schimb, greutatea sa este în continuă creștere. La acest moment cântărește aproximativ 1,189 grame.

Bine ai venit în al treilea trimestru! Care este elementul comun regăsit la majoritatea femeilor însărcinate în 28 de săptămâni (și peste)? Nu o să-ți placă răspunsul: lipsa de somn! Dacă ești trează la miezul nopții, încearcă să nu cedezi ispitei de a te apuca să faci treabă prin casă (da, se întâmplă des; este o dorință a femeii gravide de a pregăti casa pentru venirea bebelușului). În schimb, încearcă să găsești activități relaxante: citește o carte, ascultă muzică sau un audiobook. Odihna e extrem de importantă în această săptămână!

O noutate este faptul că bebelușul tău începe să clipească. Această abilitate este doar una dintr-o suită de trucuri impresionante la care lucrează de zor,  cum ar fi tusea, suptul, sughițul și, poate cel mai important, o respirație bună.

Dezvoltarea copilului la 28 săptămâni

La 28 de săptămâni, bebe depășește cu puțin 36 centimetri în lungime. În schimb, greutatea sa este în continuă creștere. La acest moment cântărește aproximativ 1,189 grame.

Însă nu doar corpul este în plin proces de dezvoltare, ci și creierul bebelușului. Țesutul cerebral dezvoltă crestele și brazdele care dau creierului aspectul său canelat și pliat.

De asemenea, puiul de om își mișcă ochii tot mai des (mișcările ochilor încep din jurul săptămânii 14, însă acum devin mult  mai frecvente). Frecvența mai mare a mișcărilor ochilor este asociată cu somnul REM și dezvoltarea sănătoasă a creierului.

   Ești în trimestrul 3 de sarcină.

   Mai sunt 12 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 28

Pe măsură ce înaintezi în al treilea trimestru, este posibil să observi o creștere a numărului de simptome noi, dar și revenirea unora din simptomele perioadei anterioare. Tendința de a uita lucruri, congestia nazală și modificările pielii posibil să persiste, iar durerile de spate tind să se înrăutățească puțin.

Dureri de spate. Uterul în creștere, întinderea mușchilor și articulațiile slăbite, toate acestea pot contribui la durerile de spate. Cercetările arată că durerile lombare apar la aproximativ 50% din sarcini. Acestea iradiază în josul piciorului deoarece sunt cauzate de presiunea asupra nervului sciatic (cunoscută sub numele de sciatică).

Probleme cu somnul. Pe măsură ce te apropii de data nașterii, cel mai probabil, vei avea tot mai multe nopți albe. De vină ar putea fi hormoni sau emoțiile – sau ambele. Tot ce poți să faci este să identifici acele activități care te relaxează suficient încât să poți să te odihnești.

Colostrul. Deși suna complicat, nu este. Colostrul este o scurgere la nivelul sânilor, mai exact, este prima formă de lapte matern. Știm, este încă devreme, însă corpul tău se pregătește din plin pentru hrănirea bebelușului. E interesant de știu că acest colostru conține mai multe proteine, dar mai puține grăsimi și zahăr decât laptele matern matur, ceea ce face mai ușor digestia bebelușului în primele câteva zile după naștere.

Masca sarcinii (melasma). Hormonii sarcinii pot provoca hiperpigmentare a pielii – mai ales dacă ai un ten mai întunecat. Acest lucru poate duce la apariția de pistrui, alunițe sau pete maronii (numite și melasmă). Nu te îngrijora, majoritatea acestor colorări se estompează la câteva luni după naștere. Deoarece lumina soarelui poate intensifica hiperpigmentarea, încercați să eviți expunerea la soare și nu uita să folosești o loțiune cu minim 30 SPF.

Știai că? 💭

S-ar putea ca bebelușul să viseze. Activitatea undelor cerebrale măsurate la un făt în curs de dezvoltare arată diferite cicluri de somn, inclusiv faza de mișcare rapidă a ochilor – etapa în care are loc visarea.

Sfaturi pentru mama

Aceleași obiceiuri sănătoase pe care le-ai avut (le-ai avut, da?) până acum ar trebui să fie în continuare o prioritate pentru tine, dar este posibil să constați că trebuie să introduci câteva modificări la rutina ta zilnică pentru a face față durerilor noi.

E timpul să începi să numeri loviturile.

Numărul de lovituri pe care ți le administrează bebe poate fi distractiv (mai ales dacă ajungi să interacționezi cu bebelușul), însă uneori poate să inducă anxietatea (de ce a trecut atât de mult timp între lovituri?). Încearcă monitorizezi loviturile bebelușului în fiecare zi la aproximativ aceeași oră. Nu te gândi că s-a întâmplat ceva grav dacă ele întârzie să apară. Amintește-ți că și bebelușul doarme, așa că uneori e nevoie să îl trezești pentru a începe joaca.

E timpul deciziilor.

Te-ai gândit oare la începutul sarcinii că vei avea de luat atatea decizii? E timpul să alegi spitalul la care vei naște, tipul de naștere, numele copilului și lista poate continua. Unele decizii pot fi mai ușoare decât altele, dar răspunsurile la întrebări îți revin ție și partenerului tău. Cu toate astea, discuțiile cu prietenii de încredere sunt utile de cele mai multe ori.

Optează pentru un medic pediatru.

Dacă nu ai făcut-o încă, este important să alegeți un medic pediatru (da, știm, încă o alegere de făcut!). Este important să anunți medicul de sosirea noului său pacient, deoarece acesta va trebui să vadă bebelușul după câteva zile de la naștere.

Crește aportul de fier.

Bebelușul absoarbe majoritatea depozitelor de fier pe parcursul celui de-al treilea trimestru, așa că e cazul să adaugi în alimentația ta cât mai multe produse bogate în fier, cum ar fi fasolea, spanacul, tofu, carne de vită și cereale.

Check-list pentru săptămâna 28

🗸 Continuă să iei vitamine prenatale.

🗸 Bea minim 12 pahare de apă zilnic.

🗸 Nu uita de exercițiile Kegel.

🗸 Discută cu medicul tău despre durerile pe care le ai în această săptămână.

🗸 Numără loviturile bebelușului.

 Produse recomandate

 Articole pentru îngrijire

Tensiometre

➤  Umidificator

➤  Perne pentru gravide

➤  Aparate de masaj

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic 

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close