Săptămâna 13 de sarcină Ultima săptămână a trimestrului 1!

DE REŢINUT!

Săptămâna aceasta marchează un moment de cotitură pentru bebelușul tău. La 12 săptămâni, procesul complex de a dezvolta noi structuri corporale se apropie de final, deoarece majoritatea sistemelor bebelușului tău sunt pe deplin formate.

Felicitări! Săptămâna 13 reprezintă finalul primului trimestru de sarcină! Retrospectiva ultimelor 2 luni ne arată că ai crescut în burtica ta un făt care acum are corzi vocale, dinți (mai exact alveole dentare) și chiar amprente. În cazul în care, tu și partenerul tău, ați ținut secretul sarcinii ascuns, acum este momentul în care puteți să anunțați pe toată lumea că vă pregătiți să deveniți părinți!  

Dezvoltarea copilului la 13 săptămâni

La 13 săptămâni un bebeluș are lungimea de aproximativ 7,5 centimetri. Iată care sunt principalele modificări care apar pe parcursul acestei săptămâni:

  • Încep să se formeze oasele brațelor și picioarelor;
  • Foliculii de păr au început deja să se dezvolte, iar părul moale și fin numit lanugo începe să apară. Până la 20 de săptămâni, acest tip de păr foarte fin va acoperi corpul bebelușului, el având rolul de a proteja fătul de lichidul amniotic.
  • Vezica urinară a bebelușului poate fi văzută în această perioadă la ecografia cu ultrasunete, iar rinichii produc urină care devine parte a lichidului amniotic.
  • Micuțele vârfuri ale degetelor încep să se dezvolte în ceea ce vor deveni amprentele copilului.
  • Placenta este în creștere. Aceasta oferă copilului oxigen și substanțe nutritive. De asemenea, filtrează deșeurile. Deși acum funcționează pe deplin, placenta continuă să se dezvolte pe tot parcursul sarcinii.
  • În această săptămână încep să se dezvolte corzile vocale ale bebelușului. Deoarece sunetul nu poate călători prin uter, nu vei putea auzi niciun sunet sau plâns deocamdată, dar e nevoie să ai doar puțină răbdare, în mai puțin de 6 luni vei avea ocazia să auzi glasul bebelușului zi și noapte.

    Ești în trimestrul 1 de sarcină.

   Mai sunt 27 de săptămâni.

Simptome comune din săptămâna 13

S-ar putea să observi că în această perioadă simptomele se schimbă puțin. E foarte posibil să scapi de greață sau de dorința de somn. Cu toate acestea, la 13 săptămâni de sarcină este probabil să te confrunți cu următoarele simptome:

Secreții vaginale. Secrețiile vaginale albe sau incolore sunt normale, chiar și atunci când nu ești gravidă. Dar, în timpul sarcinii, cantitatea lor crește. Este posibil să observi mai mult un fluid subțire, albicios, decât ai observat înainte. Este un lucru obișnuit și nu ai un motiv de îngrijorare.

Vergeturi. Între 50% și 90% dintre viitoarele mame dezvoltă vergeturi. Aceste linii purpurii sau roșii apar pe burtă, sâni sau coapse. Când se estompează, lasă linii palide pe piele. Vergeturile tind să apară atunci când pielea se întinde foarte repede. Genetica și hormonii joacă, de asemenea, un rol important în apariția vergeturilor.

Creșterea nivelului de energiei. Al doilea trimestru este cunoscut ca fiind cel mai puțin simptomatic. Pe măsură ce începi să te simțiți mai bine, vei simți un boost de energie, ceea ce nu poate fi decât îmbucurător. Dacă până acum te-ai simți copleșită de simptomele sarcinii și ai preferat să lenevești, acum e un moment propice pentru a relua rutina de fitness. Exercițiile fizice aduc beneficii nu doar pentru tine, cât și pentru bebeluș.

Aceste simptome se adaugă celor pe care le-ai avut până acum, între care: pofte alimentare, indigestie sau constipație, vene vizibile, stare de amețeală.

Știai că? 💭

Bebe e în această perioadă la fel de mare ca o lămâie.

Sfaturi pentru mama

Nutriție

Deoarece greața este pe cale să dispară, acum este un moment potrivit pentru a începe să extinzi opțiunile alimentare. Alegerile sănătoase includ:

Calciu: lactate, broccoli, alimente fortificate, cum ar fi lapte de soia, sucuri de fructe, tofu și cereale.

Magneziu: spanac, nuci, semințe, fasole, cereale integrale și avocado.

Vitamina D: gălbenușuri de ou, pește gras, sardine și lapte fortificat.

Îngrijirea pielii

Din păcate, nu ai cum să eviți vergeturile. Dar poți încerca să le stopezi la minimum prin consumul de alimente sănătoase și evitarea creșterii bruște în greutate.

E important de știut faptul că loțiunile și cremele nu pot preveni vergeturile. Vergeturile se dezvoltă în al doilea strat de piele numit derm. Loțiunile și cremele se absorb în stratul superior al pielii (epiderma).

Dacă vrei să faci ceva în legătură cu vergeturile după perioada sarcinii, poți consulta un dermatolog pentru a vedea care sunt tratamentele sau procedurile pentru a le estompa sau a le elimina.

Continuă să iei vitaminele prenatale

Sistemul nervos și măduva spinării ale bebelușului sunt printre primele lucruri care se dezvoltă, iar acidul folic este esențial pentru dezvoltarea tubului neural. Pe lângă suplimentele alimentare, încearcă să crești raportul de cerealele integrale, legumele cu frunze verzi, fasole, banane, broccoli. Cantitatea recomandată de acid folic este de 400 micrograme (mcg) înainte de sarcină și 600 mcg odată ce ești gravidă.  

Combate germenii și virușii

Ca și cum nu ai avea suficiente simptome în perioada sarcinii, ne pare rău să te anunțăm că acum ești mai predispusă la răceli, gripă și în general la diverși viruși și germeni. Cheia pentru a rămâne sănătoasă este să te angajezi într-un război germinal. Mai mult ca oricând, cea mai bună apărare este o ofensă puternică. Spală-ți mâinile des și evită să-ți atingi fața.  În linii mari, igiena este esențială atât în perioada cu burtică, dar și după.

Nu curăța fructele

Obișnuiește-te să consumi fructele cu tot cu coajă. Un măr cu coajă are 4,4 grame de fibre, cantitate care pot reduce constipația. 

Acordă atenție dimensiunii porțiilor de mâncare

Dacă te confrunți cu constipația, încearcă să eviți porțiile mari de mâncare. Consumul de porții mari va suprasolicita tractul digestiv și poate face ca digestia să fie îngreunată. În schimb, încercați să mănânci șase mese mici pe zi, mai degrabă decât trei mari, s-ar putea să te confrunți mai rar cu balonarea și constipația.

Check-list pentru săptămâna 13

🗸 Continuă să iei vitamine prenatale.

🗸 Nu uita să bei 10 până la 12 pahare de apă pe zi.

🗸 Consumă cât mai multe alimente care conțin calciu, vitamina D și magneziu.

🗸 Reia rutina de exerciții fizice.

🗸 Adoptă o alimentație sănătoasă.

Produse recomandate 

 Articole pentru îngrijire

 Saltele și perne electrice

 Produse pentru fitness și aerobic

 Materiale informative

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close