• Pret
    lei
     – 
    lei
    • 0lei
    • 4290lei
  • Producator
  • Transport Gratuit

Nu exista produse in aceasta sectiune

Ghid de achizitie Scaune Auto Copii

Reglementarile rutiere in vigoare prevad obligativitatea folosirii scaunelor auto pentru copii care au o inaltime mai mica de 135 cm. Copiii cu inaltimea peste 135 cm pot fi transportati in autovehicule doar daca poarta centuri de siguranta pentru adulti sau daca sunt fixati sau prinsi in scaune auto pentru copii. Legea prevede ca scaunele auto trebuie sa fie omologate, motiv pentru care facem precizarea ca toate scaunele auto prezentate pe site-ul Bekid.ro sunt omologate. Pentru nerespectarea prevederilor de mai sus, soferul va fi sanctionat cu 4-5 puncte amenda ( 390 - 487,5 lei ) si 3 puncte de penalizare.

Clasificare a scaunele auto de copii, conform cu legislatia europeana:
• grupa 0: nou nascut – 9 luni (sub 10 Kg)
• grupa 0+: nou nascut – 12 luni (sub 13 Kg)
• grupa I: 6 luni – 4 ani (9-18 Kg)
• grupa II: 3 – 8 ani (15-25 kg)
• grupa III: 6 – 12 ani (22-36 Kg)

Modificarile referitoare la transportarea copiilor cu varsta de pana in trei ani sunt incluse in Hotararea Guvernului nr. 11/2015 pentru modificarea si completarea Regulamentului de aplicare a Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 195/2002 privind circulatia pe drumurile publice, aprobat prin Hotararea Guvernului nr. 1391/2006, care a fost publicata in Monitorul Oficial nr. 35 din 15 ianuarie 2015 . Legea prevede ca:

„Art. 97.

(1) Copiii cu o înălţime de până la 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă pentru conducător şi pasageri, denumite în continuare sisteme de siguranţă, doar dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.”

3. La articolul 97, după alineatul (1) se introduc zece noi alineate, alineatele (11)-(110), cu următorul cuprins:

(11) Dispoziţiile alin. (1) nu se aplică în cazul transportului în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi în taxi, dacă în acesta din urmă copilul ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă. Transportul copilului în vârstă de până la 3 ani, în acest caz, se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

(12) Copiii cu o înălţime de peste 135 cm pot fi transportaţi în autovehicule echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă poartă centuri de siguranţă pentru adulţi, reglate astfel încât să nu treacă peste zona gâtului sau feţei, ori dacă sunt fixaţi sau prinşi cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii instalat în autovehicul.

(13) Prin dispozitiv de fixare în scaun pentru copii, în sensul prezentului articol, se înţelege un ansamblu de componente capabil să fixeze un copil în poziţia şezut sau culcat, care poate cuprinde o combinaţie de chingi ori elemente flexibile cu o cataramă de fixare, dispozitive de reglare, elemente de prindere şi, în unele cazuri, un scaun suplimentar şi/sau un scut pentru impact, ce poate fi ancorat la un autovehicul, ori un sistem constituit dintr-un dispozitiv parţial de fixare în scaun utilizat împreună cu centura de siguranţă cu rol de prindere a copilului sau de fixare a dispozitivului, cum ar fi, fără a se limita la acestea, scaun de siguranţă pentru copii, pernă de înălţare, care poate fi folosită împreună cu o centură de siguranţă pentru adulţi, portbebe-coşuleţ pentru sugari, scaun pentru sugari, chingă de ghidare, precum şi centură şi sisteme de centuri pentru copii.

(14) Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii prevăzut la alin. (1) şi (12) trebuie să fie omologat şi adecvat pentru caracteristicile fizice ale copiilor. Clasificarea, reglementările privind standardele de omologare şi utilizarea acestor dispozitive în funcţie de grupele de masă şi componenţa sistemelor sunt prevăzute în anexa nr. 1F.

(15) Dispozitivul de fixare în scaun pentru copii se instalează pe locurile din spate ale autovehiculului, în conformitate cu instrucţiunile de montare furnizate de către producătorul acestuia, cum ar fi manual, prospect sau publicaţia electronică cu instrucţiuni care indică în ce mod şi în care tipuri de autovehicule poate fi folosit sistemul în condiţii de siguranţă.

(16) Prin excepţie de la prevederile alin. (15), tipurile de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucţiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor prin orientarea cu faţa spre direcţia opusă direcţiei normale de deplasare a autovehiculului se instalează pe acest loc doar în situaţia în care conducătorul dezactivează airbagul frontal corespunzător locului, chiar şi în cazul autovehiculului prevăzut cu un mecanism care detectează în mod automat prezenţa dispozitivului instalat şi blochează declanşarea airbagului frontal corespunzător locului, sau dacă autovehiculul nu este echipat cu airbag frontal corespunzător locului.

(17) Dispoziţiile prevăzute la alin. (16) se aplică în mod corespunzător şi în cazul tipurilor de dispozitiv de fixare în scaun pentru copii care, potrivit instrucţiunilor producătorului, pot fi montate inclusiv pe locul din faţă destinat pasagerilor prin orientarea cu faţa spre direcţia normală de deplasare a autovehiculului.

(18) Se exceptează de la obligaţia de a fi fixat sau prins cu ajutorul unui dispozitiv de fixare în scaun pentru copii ori de a purta centura de siguranţă pe timpul transportului copilul pentru care este eliberat un certificat medical de scutire pe motiv medical grav în care să fie menţionată afecţiunea care contraindică purtarea acestor sisteme de siguranţă.

(19) Transportul copilului în condiţiile prevăzute la alin. (18) se realizează pe locurile din spate ale autovehiculului. În cazul copilului în vârstă de până la 3 ani, transportul se realizează sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul.

(110) Conducătorul de autovehicul care transportă un copil în condiţiile prevăzute la alin. (18) are obligaţia să aibă asupra sa certificatul medical, în conţinutul căruia trebuie să fie menţionată durata de valabilitate a acestuia. Dispoziţiile prevăzute la alin. (6) se aplică în mod corespunzător.”

5. La articolul 97, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alineatele (21)-(23), cu următorul cuprins:

(21) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), copiii în vârstă de până la 3 ani pot fi transportaţi sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul, în autovehicule destinate transportului public de persoane, precum şi în taxi dacă în acesta din urmă ocupă orice alt loc decât cel de pe scaunul din faţă.

(22) Prin excepţie de la prevederile alin. (2), copiii în vârstă de până la 3 ani pentru care este eliberat certificatul medical prevăzut la alin. (18) sunt transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă pe locurile din spate ale acestuia, sub supravegherea unei persoane, alta decât conducătorul de autovehicul. Dispoziţiile prevăzute la alin. (110) se aplică în mod corespunzător.

(23) Copiii cu vârsta de peste 3 ani, având o înălţime de până la 150 cm, pot fi transportaţi în autovehicule care nu sunt echipate cu sisteme de siguranţă doar dacă ocupă, pe timpul transportului, orice alt loc decât cel de pe scaunele din faţă.”

Ce reprezinta elementele de pe sticker-ul lipit pe un scaun auto pentru copii ?

scaun auto
Care sunt cele mai importante criterii de selectie ale unui scaun auto pentru copii?

Alegerea scaunelor pentru copii trebuie sa se faca in functie de criterii foarte stricte avand in vedere importanta pe care o are acest produs in vederea transportului in siguranta a copiilor cu masina. Printre cele mai importante criterii de selectie se numara: conformarea scaunului cu normele de siguranta europene: ECE R44.03 sau R44.04 (apare inscrisa pe eticheta litera “E”), se potriveste greutatii si inaltimii copulului, este usor de montat si este montat corect. La acestea se mai pot adauga desigur culoarea sau genul bebelusului.

Cate tipuri de scaune auto pentru copii exista?

Pe piata se regasesc in prezent 3 tipuri de scaune auto pentru copii si anume: scaun cu spatele la directia de mers, scaun cu fata la directia de mers si scaun inaltator. Fiecare dintre aceste tipuri de scaune auto este destinate unor categorii de varsta si inaltimi diferite, astfel ca este esential sa se tina cont de aceste lucruri atunci cand se doreste alegerea scaunului auto pentru copii.

Sistem de prindere clasic sau Isofix?

In ceea ce priveste siguranta oferita, putem spune ca nu exista diferenta intre cele doua sisteme de prindere, acest aspect are mai degraba legatura cu usurinta prinderii si fixarii scaunului la bancheta masinii decat cu siguranta. Sistemele isofix asigura o prindere usoara, insa inainte de a achizitiona un astfel de scaun auto, este necesar sa te asiguri ca autovehiculul tau dispune de acest lucru.

Cat trebuie sa ma coste un scaun auto pentru a fi potrivit?

Compatibilitatea unui scaun auto cu nevoile celui mic nu este un lucru care poate fi masurat in pret, de aceea recomandarea este sa iti indrepti atentia inspre un scaun auto de calitate, chiar daca acest lucru presupune un pret ceva mai mare. Siguranta este prioritara, astfel ca pretul nu trebuie sa se transforme niciodata intr-un factor decisiv.