Bebe la 6 luni

DE REŢINUT!

A trecut o jumătate de an, iar micuțul tău poate sta singur în șezut, poate mănâncă alimente solide și chiar se pregătește pentru primul dințișor.

Îți vine să crezi că au trecut 6 luni? Deși relativ scurtă, în această perioadă perioadă bebelușul tău a trecut de la stadiul de nou-născut la cel de bebeluș. A 6-a lună de viață este una extrem de interesantă, cu o mulțime de noutăți, cum ar fi diversificarea hranei și noi activități de petrecere a timpului liber.

Dezvoltarea copilului la 6 luni

La șase luni, creșterea bebelușului este oarecum lentă. În medie, bebelușii la șase luni au mai mult decât dublul greutății de la naștere, unii bebeluși adăugând încă kilograme. Șase luni marchează, de asemenea, o mulțime de etape importante în dezvoltarea copilului.

Corpul bebelușului

  • Începe să treacă obiecte (cum ar fi jucăriile) de la o mână la alta.
  • Se rostogolește de pe spate pe burtă și de pe burtă pe spate.
  • Stă în șezut fără sprijin.
  • Încearcă să se târască.

Creierul bebelușului

  • Emite sunete influențate de emoții.
  • Răspunde când vorbești cu el prin diferite sunete.
  • Recunoaște fețele familiare.
  • Îi place să se uite în oglindă.
  • Răspunde la nume.
  • Reușește să pronunțe și consoane (cum ar fi „m” sau „b”) nu doar vocale.
  • Învață despre lume prin gust și atingere.

Motive de îngrijorare

Deși fiecare bebeluș se dezvoltă în mod diferit, dacă micuțul tău prezintă oricare dintre următoarele semne sau simptome, discută cât mai repede cu medicul pediatru.

  • Nu încearcă să atingă obiectele din jurul său.
  • Nu răspunde la afecțiunea dăruită de părinți.
  • Nu pare să reacționeze la sunete.
  • Nu poate aduce la gură obiecte (de exemplu jucării).
  •  Nu poate scoate sunete.
  • Nu poate să se rostogolească.
  • Nu râde.
  • Nu se îngrașă.

O zi din viata bebelușului de 6 luni

La vârsta de 6 luni, bebelușul va fi mult mai activ decât în lunile precedente și va necesita mai multă atenție pe măsură ce începe să devină mai mobil. O zi tipică din viața unui copil de 6 luni ar putea arăta astfel:

7 dimineața – Bebe se trezește și se pregătește pentru prima masă a zilei. De regulă, bebelușul va servi lapte sau formule din lapte, însă dacă ați început diversificarea, îi poți oferi micuțului o porție de alimente solide, cum ar fi piure de fructe sau de legume.

09:00 – Primul pui de somn al zilei, între 45 de minute și 1,5 ore.

10:00 – Bebe se trezește, urmează o masă, iar apoi timp pentru joacă.

11:30 – Un alt pui de somn care poate fi mai scurt.

12:30 – Trezirea și pregătirea pentru o altă masă. Din nou, dacă ați început diversificarea, ai putea oferi copilului o porție de piure de legume, cereale din orez sau fructe.

14:00 – Pui de somn.

16:00 – Trezire, o gustare, timp de joacă.

18:00 – Cina. Ai putea pune copilul într-un scaun înalt, astfel încât să luați masa în familie.

19:00 – Începe rutina pentru culcare:  o baie, o poveste, un masaj sau legănare, un cântecel.

19:30 – Somn.

Noțiuni de bază despre îngrijirea bebelușilor

Introducerea alimentelor solide

La vârsta de 6 luni, bebelușul este pregătit pentru noi tipuri de hrană. Deși majoritatea bebelușilor încep să mănânce alimente solide în jurul vârstei de 6 luni, diversificarea poate fi începută oricând între 4 luni și 8 luni. Cei mici se dezvoltă diferit, motiv pentru care nu este cazul să îți faci probleme cu privire la momentul în care vei introduce noi feluri de mâncare.

În loc să te ghidezi după vârsta copilului, te poți orienta în funcție de indiciile pe care cel mic ți le dă. Iată câteva semne care demonstrează că bebelușul tău este gata de diversificare?

  • Ține capul sus.
  • Deschide gura când vede mâncarea.
  • Ia mâncarea din lingură, nu doar deschide gura.
  • Cântărește cel puțin 6 kilograme sau și-a dublat greutatea de la naștere
  • Arată interes pentru alimente, de exemplu, încearcă să ajungă la lingură sau se uită la mâncare.

Chiar dacă bebelușul a început să consume alimente solide, va trebui totuși să continue cu laptele matern sau cu formulele de lapte ca principală sursă de nutriție. Laptele matern sau formulele oferă în continuare toată hidratarea de care bebe are nevoie, deci nu este nevoie să îi dai copilului încă apă. Pe măsură ce bebelușul începe să mănânce mai multe substanțe solide sau în funcție de circumstanțe (dacă locuiți într-un climat foarte cald), ai putea începe să introduci cantități mici de apă în următoarele câteva luni. Reține faptul că bebelușii sub 12 luni nu ar trebui să bea niciodată suc de fructe.

Somnul bebelușului

Până la 6 luni, mulți bebeluși dorm toată noaptea, plus însă 2-3 reprize de somn în timpul zilei. Dacă micuțul tău nu doarme toată noaptea, asta nu înseamnă neapărat că ceva este „greșit”, ar putea însemna doar că bebelușul se dezvoltă într-o cronologie diferită sau are nevoi diferite de somn.

Lucruri precum un puseu de creștere, o infecție sau apariția primilor dinți pot, de asemenea, întrerupe somnul bebelușului noaptea. Unii părinți consideră că bebelușii încep să doarmă puțin mai bine odată ce încep să mănânce solide.

La 6 luni, mulți copii încep să se rostogolească de pe spate, pe burtă, ceea ce poate da emoții părinților. Din fericire, riscul de Sindrom de moarte subită a sugarului (SIDS) este mult mai mic la 6 luni. Cu toate acestea, pediatrii recomandă ca bebelușii să fie adormiți așezați pe spate, chiar dacă cei mici se vor rostogoli pe parcursul nopții.

Rezumatul primelor 6 luni de viață

A trecut o jumătate de an, iar micuțul tău poate sta singur în șezut, poate mănâncă alimente solide și chiar se pregătește pentru primul dințișor. De acum înainte, bebe va lucra de zor la comunicarea cu părinții (în felul lui, bineînțeles) și va dori tot mai mult atenția acestora.

Din punct de vedere fizic, bebelușul de 6 luni se apropie de momentul primilor pași. Pentru început, va alege să se târască, sprijinindu-se pe mâini și genunchi și încercând să se deplaseze.

Hai pe Facebook pentru a discuta împreună cu alte mămici despre experiența din primele luni de după naștere!

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close