Jocul este obligatoriu să existe în viața fiecărui copil, iar jocul în aer liber încurajează dezvoltarea normală a copiilor, ei având oportunitatea de a fi creativi, de a-și antrena imaginația, de a avea conexiuni sociale și nenumărate posibilități de învățare.
Spațiile de joacă pot fi naturale sau construite asemeni celor naturale.
Spațiile de joacă construite pot fi de culoarea verde sau chiar cu gazon artificial pentru a simula cele naturale dar, cel mai indicat lucru ar fi să le combinăm. De exemplu, cu un complex sau un ansamblu de joacă chiar în grădina din spate, copii pot avea parte de multă activitate în aer liber care ar putea avea un efect extrem de pozitiv asupra dezvoltării sociale a copiilor, a abilităților motorii, dezvoltarea atenției, imaginației și a dezvoltării fizice într-un mod activ.
De asemenea, le poate oferi copiilor experiența peisajelor naturale minunate, cu tot ce implică ele, iar asta ar putea avea pune amprenta asupra valorilor personale, asupra educației și a acțiunilor lor, dezvoltând totodată și simțul moralității. Aparte de tot, aceste spații de joacă pot fi un refugiu sigur pentru mulți copii, refugiu în care ei pot fi departe de cei din jur, lucru care nu ar pune limite jocului și i-ar ajuta să se simtă mult mai stăpâni și încrezători în ei însuși.
Înțelegerea relațiilor dintre joc, experiențe în natură, identitatea de mediu, beneficiile pentru sănătate, învățare, atenție și dezvoltare ale activităților în aer liber jocului în aer liber și evoluția amenajării peisajului de joacă, pot fi create o serie de orientări pentru a oferi peisaje de joacă mai bune pentru copilărie.
Mulți specialiști sociologi și psihologi pentru copii cred că jocul poate fi un o terapie deosebit de importantă pentru copiii care suferă de anxietate, depresie sau care au foarte mult stres, cum ar fi copii puțin mai săraci unde “stresul ridicat” face parte din viața de zi cu zi pentru că nu au mereu jucăriile pe care le văd la alți copii, nu au experiențe de a testa fel și fel de mâncăruri sau dulciuri, n-au sentimentul de siguranță datorită conflictelor din familie, etc.
Toate cercetările cu privire la designul și planificarea jocului au concluzionat că mediul utilizat pentru joacă este extrem de important, nu numai pentru dezvoltarea lor psihică în condiții bune dar, ci și pentru siguranța lor fizică. Ca exemplu, cu un spațiu de joacă nu o sa fie tentat și/sau nevoit să se joace la colțul străzii unde trec mașini. Dacă nu aveți posibilitatea de a achiziționa un spațiu de joacă nici acasă nici la bunici în curte, atunci considerați spațiile de joacă amenajate de primării. Copiii își petrec o mare parte din timp la școală și de aceea este o idee bună să alegeți o scoală care are amenajat un astfel de spațiu de joacă pentru cei mici. În ultimii ani, foarte multe școli au amenajat astfel de spații de joacă în aer liber iar copiii le experimentează zilnic.
În primii ani din viată, copiii învață prin propriile lor simțuri și experiențe – prin miros, prin văz, prin atingere și gust. În calitate de ființe umane, noi ne dezvoltăm având anumite nevoie dar în același timp, învățăm să iubim ceea ce este frumos și ce ne este familiar, cum ar fi relația cu natura. Natura este unul din lucrurile cu care creștem și care ajunge să ne fie familiar datorită interacțiunilor repetate. Este important ca orice părinte să recunoască importanța jocului în genera pentru dezvoltarea normală a fiecărui copil dar totodată cu acest lucru, trebuie să fie conștienți că jocul și experiențele în natură aduc multe beneficii asupra sănătății lor mintale.