Jocul este o parte esențială a copilăriei. De la dezvoltarea fizică armonioasă și reducerea stresului, la deprinderea conceptelor de independență și dezvoltarea abilităților sociale, jocul este modul în care copiii învață să descopere lumea. Potrivit experților, copiii ar trebui să petreacă cel puțin 60 de minute pe zi practicând diferite activități recreative.
De ce copiii nu se mai joacă?
Mai ții minte cum arăta o zi din copilăria ta? O vacanță de vară la bunici sau după-amiezele din spatele blocului? Sigur, e normal ca lucrurile să evolueze, iar copiii sunt nevoiți să țină pasul cu o societate mereu în mișcare. Este o certitudine faptul că timpul petrecut de copii afară, la joacă, s-a redus considerabil în favoarea timpului petrecut în fața ecranelor.
Motivele? Sunt multe, poate mediul din ce în ce mai concurențial, poate programul de muncă al părinților, lipsa locurilor de joacă sigure în proximitatea casei ar putea fi doar câteva motive.
Știai că, în medie, copiii cu vârsta cuprinsă între 8-18 ani petrec aproximativ 7,5 ore pe zi în fața unui ecran? E mult? Această lipsă de activitate fizică a dus la o epidemie de obezitate infantilă și la alte probleme de sănătate precum diabetul, bolile de inimă și hipertensiunea arterială.
Hai să încurajăm copiii să iasă afară și să se joace
Dacă generațiile trecute aveau nevoie de foarte puțin pentru a se distra (cine nu a jucat șotron?), este absolut firesc ca generațiile actuale să ceară mai mult. În definitiv, nu putem să pretindem unui copil care înțelege sistemul de funcționare a unei aplicații pe telefonul mobil să se distreze cu un băț și o piatră. Din această perspectivă, părinții sunt nevoiți să găsească modalități prin care să capteze interesul micuților, iar spațiile de joacă pentru exterior sunt o variantă excelentă.
Nu doar că cel mic va fi atras de tobogane, leagăne, căsuțe cu turnulețe, dar va avea și ocazia să-și petreacă timpul în aer liber și, mai mult, să facă sport fără ca măcar să conștientizeze acest lucru. Destul de multe aspecte bifate simultan, nu-i așa?
Mulți părinți se întreabă care este vârsta „perfectă” este pentru achiziționarea unui spațiu de joacă pentru copiii lor. În timp ce unii au impresia că bebelușii lor sunt prea mici pentru un set de joacă, alți părinți pot crede că au copii prea mari pentru un spațiu de joacă. Vestea bună este că există o soluție pentru toate categoriile de vârstă. Ceea ce diferă este tipul spațiului de joacă. Vom vedea în continuare care sunt echipamentele potrivite pentru fiecare categorie de vârstă.
Spații de joacă pentru copii sub vârsta de 2 ani
Copiii aflați în acest stadiu de dezvoltare învață cum să se târască, să stea și să meargă. Angajarea în jocul fizic activ îi ajută să-și dezvolte echilibrul, coordonarea și controlul muscular. Spațiul de joacă presupune activități adecvate nivelului de dezvoltare, sub supraveghere competentă și cu caracteristicile de joc adecvate.
Bebelușilor și copiilor mici le place să învețe despre lume folosindu-și toate simțurile. Le place să atingă, să simtă și să lovească jucăriile și obiectele pentru a vedea ce se întâmplă. Din acest punct de vedere, seturile pentru această vârstă vor fi echipate cu accesorii diverse, fie că este vorba despre mingi sau diverse jucării.
Multe accesorii distractive ale setului de joc ajută bebelușii și copiii mici să exploreze lumea din jurul lor. În timp ce acum este doar un obiect distractiv de explorat, roțile navei, telescoapele și binoclul devin ulterior recuzita care încurajează jocul dramatic.
O variantă apreciată de toți copiii este cutia cu nisip. Pe cât de simplă, aceasta oferă copiilor mici ocazia de a explora natura, dezvoltându-și în același timp abilitățile motorii fine. Nisipul, apa, gălețile și lopățelele oferă ore de distracție chiar în propria curte.
Caracteristicile esențiale ale spațiilor de joacă pentru copii sub 2 ani includ:
- Scări și rampe scurte, joase, cu mânere de siguranță
- Balansoare pline
- Tunele închise de mici dimensiuni
- Tobogane cu lungime și înălțime mică (sub 1 metru)
- Accesorii distractive, cum ar fi mingi, binoclul și telescoapele
Spații de joacă pentru copii cu vârsta între 2 și 5 ani
În această etapă de vârstă, copiii își dezvoltă rapid abilitățile motorii fine și grosiere. Le place să fie în continuă mișcare, să urce, să coboare, să alerge și să sară. Au încă nevoie de supravegherea și ajutorul adulților, deși nevoia lor acerbă de independență îi poate determina să fie îndrăzneți.
Copiii sunt deseori curajoși fără a lua în calcul posibilitatea de a se răni. Din acest motiv, este esențial ca spațiile de joacă pentru această categorie să nu depășească 1,5 metri.
Caracteristicile esențiale ale jocului pentru copii cu vârsta cuprinsă între 2 și 5 ani includ:
- Rampe scurte cu frânghii sau perete de escaladă de mici dimensiuni
- Scări cu trepte mici, plate, largi, cu mânere de siguranță
- Tobogane tubulare sau tobogane spirală cu lungime mică
- Balansoare
- Leagăne cu suport
Spații de joacă pentru copii cu vârsta între 6 și 9 ani
Copiii din această grupă de vârstă au mai multă forță și agilitate. Acum aleargă, se cațără, sar, fără a avea dificultăți. Drept urmare, micuții au nevoie caracteristici de joc mai aventuroase, care să le permită să-și consume energia și să-și exerseze abilitățile nou descoperite.
Deși necesită în continuare supravegherea unui adult, copiii se pot juca acum independent, deoarece au o înțelegere clară a regulilor și încep să manifeste interes pentru activități specifice.
Din punct de vedere social, copiii din această categorie de vârstă sunt atrași de jocul cu alți copii și încep să aibă relații de prietenie. Le place să inventeze scenarii și ar beneficia de adăugarea de accesorii precum tablete magnetice sau cele clasice.
Jocul dramatic și jocul de rol sunt o parte importantă a acestei etape. Copiilor le place să fie lideri și să interpreteze conceptele pe care le văd în jurul lor. Cu multă imaginație, spațiul de joacă poate deveni orice, de la un castel de poveste la o navă de pirați și orice altceva.
Caracteristicile esențiale ale jocului pentru copii cu vârsta cuprinsă între 6 și 9 ani includ:
- Rampe de alpinism
- Plase de încărcare sau cursuri de corzi
- Tobogane
- Scări orizontale
- Bare trapez, bare orizontale și verticale sau inele
- Leagăne
- Trambuline
Spații de joacă pentru copii cu vârsta de peste 10 ani
Jocurile și exercițiile fizice îi avantajează pe copiii mai mari în multe feluri. Numeroasele modificări ale corpului care apar în această etapă introduc adesea și schimbări normale de dezvoltare, cum ar fi fluctuația greutății, anxietatea și conștientizarea stării de spirit. Activitatea fizică adecvată îi ajută pe viitorii adolescenți să mențină o greutate sănătoasă, îmbunătățind în același timp starea de spirit și stima de sine. Din păcate, utilizarea dispozitivelor electronice câștigă tot mai mult timp, iar atracția pentru tehnologiei depășește adesea nevoia de activitate fizică.
Din fericire, dacă au un spațiu de joacă în curte, copiii sunt mai determinați să petreacă timp afară. Singura condiție este ca echipamentul să fie adecvat pentru vârsta copilului.
Caracteristicile esențiale ale jocului pentru copii cu vârsta de peste 10 ani includ:
- Trambuline
- Leagăne mari
- Pereți de escaladă
În cazul fericit în care ai luat decizia de a achiziționa un spațiu de joacă pentru copilul tău, te invităm la o vizită în magazinul online BeKid pentru a alege dintr-o gamă variată de modele.