Homeschooling pentru amatori?

DE REŢINUT!

Chiar dacă aveți toată ziua la dispoziție, iar activitățile școlare durează doar câteva ore, implementarea unui program fix va elimina posibilele negocieri sau amânări. În plus, programul clar va ajuta toți membrii familiei să-și programeze restul activităților.

Conceptul de homeschooling nu a avut (până acum cel puțin) un succes răsunător în România. Dacă stau să mă analizez, eu, în calitatea mea de părinte, nu aș știi cum și mai ce să îl învăț pe copilul meu. Este necesară oare o pregătire specială părinții care aleg homeschooling pentru copiii lor? Să fie pregătirea mea academică de vină? Sau poate concepțiile unei societăți marcate încă de limitări rigide? Multe întrebări!

Cu toate acestea, chiar dacă majoritatea dintre noi ne trimitem copiii la școală, lăsând educația puilor în grija persoanelor instituite, se întâmplă de multe ori ca școala să dea buzna (da, nepoftită) direct în casa noastră. Teme pentru acasă, întrebări și curiozități din partea copilului, activități extracuriculare sau doar dorința noastră, a părinților, de a oferi cursuri suplimentare juniorilor, toate pot fi considerate o forma de homeschooling. La toate acestea se adaugă vacanțele, dar și perioadele în care, din varii motive, școala se mută în online prin intermediul cursurilor virtuale.

Simți un val de transpirație la gândul că vei deveni profesorul copilului tău? Cel mic îți subminează capacitatea de dascăl? Întâmpini dificultăți în menținerea unui program? Noi venim cu câteva idei, tu decizi dacă le aplici sau nu.

Creează un orar și ține-te de el

Chiar dacă aveți toată ziua la dispoziție, iar activitățile școlare durează doar câteva ore, implementarea unui program fix va elimina posibilele negocieri sau amânări. În plus, programul clar va ajuta toți membrii familiei să-și programeze restul activităților.

Amenajează o sală de clasă

Nu ai nevoie de catedră sau o tablă (deși aceasta din urmă s-ar putea dovedi extrem de utilă). Este însă nevoie să găsești un loc în casă care va fi destinat exclusiv activităților școlare. E nevoie de o masă și două scaune, nimic sofisticat. Pune la îndemână ustensilele esențiale – creioane, stilou, ascuțitoare, caiete, apă, pentru a evita pauzele pentru căutarea “pixului special cu mină roz” sau a creionului cu șase culori”.

Acordă atenție stilul de învățare al copilului tău

Dacă ești o persoană extrovertită, care asimilează cel mai bine informația exprimându-se, iar copilul tău este în mod natural introvertit, nu încerca să îți impui stilul de a fi sau de a învăța. În schimb, poți să faci un exercițiu de răbdare și să accepți faptul că fiecare copil învață diferit și are propriul său ritm de asimilare a informațiilor noi.

Nu-ți fie frică de eșec

Dacă încerci ceva și nu funcționează așa cum sperai, încearcă ceva nou. Fă o echipă împreună cu copilul sau copiii tăi și depășiți împreună obstacolele. Nu este ușor, școala nu este ușoară. Dacă ești de altă părere, încearcă să explici unui puști algebra din manualul de clasa a 5 a. Dincolo de cunoștințele teoretice, poate una dintre cele mai mari provocări este adoptarea unei metode pedagogice eficiente. Nu-ți iese din prima? Nicio problemă.

Învață prin intermediul jocului. Mai ales dacă copilul este micuț, preșcolar sau în ciclul primar, folosește jocuri educative pentru a consolida informații noi. Este poate cea mai plăcută și utilă variantă prin care îți poți învăța copilul să facă legături logice, calcule matematice mai simple sau mai complexe, cât și să își dezvolte îndemânarea sau diferite abilități artistice.

Poți apela la diverse materiale didactice ,cărți,jucării educative , sau chiar instrumente muzicale dacă observi că cel mic/cea mică are o înclinație spre artă.

Succes! Răbdarea să fie cu tine!

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close