Prima baie a bebelușului

DE REŢINUT!

Nou-născuții nu au nevoie de o baie în fiecare zi. Rareori transpiră și nici nu se murdăresc suficient încât să fie nevoie să fie spălați des. Trei băi pe săptămână în primul an al bebelușului pot fi suficiente.

Prima baie a bebelușului poate fi un moment plin de emoție pentru părinți. Este absolut normal să ai anumite temeri, însă mai repede decât îți imaginezi vei deveni un expert al îmbăierii copilului. Hai să vedem la ce poți să te aștepți!

Prima baie a nou-născutului

Până acum ceva timp, nou-născuților li se făcea baie imediat după naștere (la 1 sau 2 ore). Noile recomandări ale Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) recomandă întârzierea primei băi a bebelușului până la 24 de ore după naștere, sau măcar la cel puțin 6 ore dacă o zi întreagă de așteptare nu este posibilă din motive culturale. De ce? Iată câteva motive:

  • Temperatura corpului și nivelul zahărului din sânge. Bebelușii care fac baie imediat după naștere pot fi mai susceptibili să dezvolte hipotermie. Stresul minor al unei băi timpurii poate determina, de asemenea, la unii copii, o scădere a zahărului din sânge (hipoglicemie).
  • Alăptarea și relația cu mama. Luarea copilului de la pieptul mamei pentru efectuarea primei băi poate deteriora relația dintre bebeluș și mamă. Un studiu în acest sens a arătat o creștere cu 166% a succesului alăptării în spital după implementarea unei întârzieri de 12 ore a primei îmbăieri a bebelușului, comparativ cu alăptarea acestuia în primele două ore.
  • Uscarea pielii. Vernix, o substanță albă, asemănător ca textură cu ceara, care acoperă pielea unui bebeluș înainte de naștere, acționează ca un hidratant natural și poate avea proprietăți anti-bacteriene. Conform specialiștilor în pediatrie, cel mai bine este ca vernixul să fie lăsat pe pielea nou-născuților pentru o vreme pentru a preveni uscarea pielii delicate a acestora. Acest lucru este deosebit de important pentru copii născuți prematur, deoarece pielea lor este foarte predispusă la uscare.

Prima baie a bebelușului acasă

Odată ce îl aduci pe micuțul tău acasă, nu mai există un orar stabilit pentru momentul în care îi vei oferi bebelușului prima baie. Specialiștii sunt de acord că alegerea momentul primei băi a nou-născutului revine părinților și că nu există nicio grabă sau regulă fixă.  

Cât de des au nevoie bebelușii de baie după ce sunt acasă?

Nou-născuții nu au nevoie de o baie în fiecare zi. Rareori transpiră și nici nu se murdăresc suficient încât să fie nevoie să fie spălați des. Trei băi pe săptămână în primul an al bebelușului pot fi suficiente. Spălarea mai frecventă poate usca pielea bebelușului.

Facem baie bebelușului înainte să cadă cordonul ombilical?

Părerile sunt împărțite. Unii specialiști recomandă spălarea bebelușului cu un burete moale până în momentul în care bebeluşului îi cade bonţul ombilical iar buricul se vindecă complet, adică după 1 sau 2 săptămâni de la naștere.

Cu toate acestea, există și părinți care nu așteaptă căderea buricului pentru prima băiță. Asta deoarece bonţul ombilical nu se va infecta din cauza apei şi nici nu se va vindeca mai greu. Este însă important ca după baie să-l laşi să se usuce complet.

Când este copilul pregătit pentru o baie adevărată?

Odată ce zona ombilicală este vindecată, poți încerca să oferi bebelușului prima baie reală. Primele sale băi ar trebui să fie cât mai blânde și cât mai scurte. S-ar putea ca cel mic să protesteze puțin, iar dacă acest lucru se întâmplă, revino pentru o perioadă la băile cu burete.

Ce este nevoie să știi despre primele băi ale copilului:

  • Folosește o cadă pentru bebeluși sau o chiuvetă. Specialiștii în pediatrie recomandă folosirea unei căzi din plastic dur, care are o suprafață înclinată, texturată, care să împiedice alunecarea bebelușului. Unii părinți consideră că este cel mai ușor să facă baie unui nou-născut într-o chiuvetă sau cadă de plastic căptușită cu un prosop curat. Deși aceste variante sunt extrem de practice, este nevoie să fii foarte atentă deoarece chiuvetele sunt alunecoase și au tot felul de accesorii contondente, precum robinete și mânere.
  • Evită utilizarea scaunelor de baie. Aceste scaune oferă sprijin, astfel încât un copil să poată sta în poziție verticală într-o cadă pentru adulți. Din păcate, ele se pot răsturna cu ușurință. Un copil poate cădea în apa de cadă și se poate îneca. Așadar, în cazul în care utilizezi un astfel de scaun de baie, supraveghează în permanență și cu atenție bebelușul.
  • Pune accent pe siguranță. Nu lăsa niciodată un copil singur în baie, nici măcar pentru o clipă. Chiar dacă este vorba doar de 1 minut, acest timp este suficient pentru ca un accident să aibă loc.
  • Verifică temperatura apei. Pune în cădița apă caldă, nu fierbinte, până la nivelul încheieturii sau a cotului tău. În cazul în care dai drumul la apă când bebe e în cădiță, dă drumul întâi la apa rece. Apa prea caldă poate provoca rapid arsuri suficient de grave pentru a necesita o vizită la spital sau chiar o intervenție chirurgicală. De fapt, opăririle cu apă fierbinte sunt principala cauză a arsurilor în rândul bebelușilor și copiilor mici.
  • Folosește cumpătat săpunul. Săpunurile pot usca pielea bebelușului, motiv pentru care este necesar să folosești doar săpunuri ușoare, cu pH neutru, fără aditivi. După spălare, clătește imediat săpunul de pe piele. Spală părul bebelușului de două sau trei ori pe săptămână folosind un șampon ușor.
  • Fii blândă. Folosește o cârpă moale pentru a spăla fața și părul bebelușului, având grijă să nu freci pielea. Masează-i ușor întregul scalp, inclusiv zona de deasupra fontanelelor (punctele moi). Când clătești șamponul din cap, pune mâna pe fruntea copilului, astfel încât spuma să nu ajungă la ochii copilului. Dacă totuși spuma ajunge în zona ochilor, pentru a curăța, folosește un prosop umed și apă curată și călduță.
  • Distrați-vă. Dacă bebelușul tău se bucură de baie, acordă-i timp pentru a se juca (în felul lui) în apă. Cu cât copilul se distrează mai mult la baie, cu atât îi va fi mai puțin frică de apă. Scăldatul ar trebui să fie o experiență foarte relaxantă și liniștitoare, așa că nu te grăbi în cazul în care copilul dă semne că se simte bine.

Când baia s-a încheiat, pune imediat un prosop în jurul capului și corpului bebelușului pentru a-l proteja de frig în timp ce pielea este încă umedă. Usucă ușor bebelușul și aplică o cantitate mică de loțiune hidratantă hipoalergenică fără parfum imediat după baie pentru a preveni uscarea pielii sau a eczemelor.

Ai emoții pentru prima baie a bebelușului? Hai pe Facebook pentru a te consulta cu alte mămici care au trecut prin aceleași situații.

Dacă ești în căutarea celor necesare pentru toaleta bebelușului, te așteptăm la bekid.ro cu toate produsele de care ai nevoie pentru micuțul tău.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close