Bebelușul respinge alimentele solide? Iată 7 posibile cauze

DE REŢINUT!

Asigură-te că între masa principală și gustare există timp suficient astfel încât bebelușului să îi fie măcar puțin foame (aproximativ 1 oră).

Lingura lovește podeaua. Bebelușul se încruntă și refuză să guste mancarea. Toată lumea este supărată.

Toate acestea în încercarea de a începe (sau continua) diversificarea. Cu toate acestea, unii bebeluși resping fără drept de apel noile alimente.

Există o mulțime de factori care pot juca un rol important în refuzul oricărui copil de a mânca alimente solide. Vom analiza fiecare posibilă cauză, însă este important să știi că motivul pentru care bebelușul tău nu mănâncă solide poate fi o combinație între mai mulți factori.  

Indiferent de momentul în care începi diversificarea, trebuie să ai în vedere faptul că laptele matern și/sau formulele de lapte furnizează în continuare majoritatea nutrienților necesari pentru creșterea bebelușului, până la aproximativ nouă luni (alimentele solide le furnizează doar aproximativ o cincime din necesar până la opt sau nouă luni), ceea ce înseamnă că, deși este important să introduci o mare varietate de alimente devreme, aceste câteva luni servesc ca o perioadă de acomodare.

Dacă bebelușul tău respinge sau nu înghite niciunul dintre alimentele oferite la început (chiar și în primele două săptămâni), nu trebuie să te îngrijorezi și nici să-l forțezi pe cel mic. Pe de altă parte, dacă bebelușul continuă să respingă majoritatea alimentelor în cea de-a șaptea lună (indiferent dacă este vorba de piureuri sau alt tip de mâncare), este cazul să ceri sfatul unui medic pediatru.

Iată șapte motive obișnuite pentru care bebelușul ar putea refuza mâncarea solidă în primul an de viață.  

  1. Bebelușului nu îi este foame.

Nou-născuții au stomacul mic, motiv pentru care trebuie să fie hrăniți frecvent, inițial la fiecare 2 ore, iar mai apoi la aproximativ 3 ore. La șase luni, bebelușii ar trebui să fie alăptați la cerere sau să li se ofere patru până la cinci mese pe zi. La început, poți încerca să adaugi alimentele solide o dată sau de două ori pe zi, câte una sau două lingurițe (mai mult ca indicii) între hrănirea la sân sau biberon, sau ori de câte ori este convenabil pentru tine și pentru bebeluș. Poți crește la trei până la cinci încercări (mese și apoi eventual gustări) pe zi pe măsură ce copilul crește. Nu există nicio regulă conform căreia trebuie să-ți hrănești copilul cu lapte înainte de a oferi alimente solide, dar mulți părinți se simt mai confortabil făcând acest lucru.

Problema cu această strategie este că bebelușul tău poate fi deja sătul în momentul în care tu îi oferi lingurița cu piure, caz în care nu va fi tentat să guste. Cel mai adesea, în aceste situații părinții deduc faptul că bebelușului nu îi place mâncarea, ceea ce nu este neapărat adevărat. Există și situația în care pur și simplul copilul nu mai are nevoie de mâncare în acel moment.

Asigură-te că între masa principală și gustare există timp suficient astfel încât bebelușului să îi fie măcar puțin foame (aproximativ 1 oră). Cu toate acestea, nu lasă să treacă prea mult timp, deoarece dacă bebelușul este prea obosit, sunt șanse mari să nu dorească să testeze noi alimente.  

  1. Copilul este prea obosit sau agitat.

Dacă îl pui pe bebeluș la masă și îi oferi alimente noi (solide) chiar înainte de un pui de somn sau de culcare, este posibil să te lovești de dezinteresul copilului. Asigură-te că introduci alimentele noi atunci când bebelușul este alert și fericit.

  1. Bebelușul preferă o textură diferită.

Unii bebeluși preferă piureurile în defavoarea mâncărurilor moi pe care le pot lua în mână, sau invers. Înainte de face meniul de diversificare pentru nou-născut, testează care sunt alimentele pe care le acceptă.

Unii părinți ajung prematur la concluzia că bebelușii lor sunt pretențioși, din cauza faptului că micuții refuză de mai multe ori un anumit fruct sau o legumă. Adesea, după câteva încercări nereușite, părinții renunță și scot din meniu acel aliment. Încearcă să-ți folosești creativitatea pentru a găti alimentele cu pricina în cele mai variate moduri. Uneori nu gustul este deranjat pentru copil, ci textura. Poate că bebelușul va prefera să mănânce bastonașe de morcovi, în defavoarea piureului. Tot ce poți să faci este să testezi.

  1. Atenția bebelușului este distrasă atunci când este la masă.

Dacă este distras de jucării, muzică, ecrane sau frații mai mari, bebelușul nu se va mai concentra asupra mâncării. Încearcă să creezi un mediu calm, liniștit, pentru ca cel mai tânăr membru al familiei să testeze și să se bucure de alimentele solide.

  1. Bebelușul simte prea multă presiune.

Dacă ești agitată și anxioasă la masa, îți faci griji dacă (și cât) va mânca bebe, dacă te străduiești prea mult și insiști de nenumărare ori cu lingurița, este foarte posibil ca bebelușul să simtă toată această presiune și să mănânce mai puțin sau deloc. Masa ar trebui să fie distractivă, calmă și relaxată, iar acest lucru începe de la comportamentul părinților. Nu uita să zâmbești și să fii pozitivă. Nu te stresa pentru tot deranjul pe care ora mesei îl produce în bucătărie și lasă copilul să experimenteze mâncare cu toate simțurile.  

  1. Bebelușul nu se simte confortabil.

Dacă bebelușul vine la masă cu haine prea strânse, un scutecul plin, este balonat sau constipat sau apariția dinților îi provoacă disconfort, este posibil să nu reuşeşti în a-l face să mănânce. În perioada în care apar primii dințișori, copiii ar putea prefera piureurile și ar putea respinge bucățile de alimente. În acest caz, nu renunța la mese. În schimb, oferă copilului alimente cât mai moi, cum ar fi iaurtul, brânza de vaci, sosul de mere și bananele, care i-ar putea calma durerea.

Dacă bebelușul este constipat, este posibil să nu aibă chef să mănânce din cauza disconfortului abdominal. Este posibil ca bebelușii să sufere de constipație atunci când sunt introduse pentru prima dată mâncăruri solide. Este important să te asigurați că cel mic primește în continuare multe lichide (lapte, precum și apă), precum și alimente bogate în fibre, cum ar fi fructe și legume, cereale integrale, fasole și linte.

  1. Bebelușul nu poate înțelege cum se mănâncă anumite alimente.

În cazul în care ați trecut de perioada piureurilor, vei fi tentată să oferi copilului bucățele mici din diverse fructe sau legume. Din păcate, bebelușii nu au abilități motorii fine pentru a culege bucăți foarte mici de mâncare și a le aduce la gură până la vârsta de aproximativ opt sau nouă luni (sau chiar mai târziu). Acesta poate fi motivul pentru care un bebeluș nu mănâncă, chiar dacă și-ar dori să o facă. Mai exact, dacă hrana este tocată mărunt, copilul nu va putea să o ia cu mânuța pentru a o duce la gură. Soluția? Taie legumele în bucățele suficient de mari pentru ca bebelușul să le poată prinde. În mod evident, cel mic trebuie supravegheat permanent în timp ce mănâncă.

Este foarte important să eviți alimentele care prezintă un risc de sufocare în primii doi ani de viață (sau chiar mai mult), cum ar fi fructele și legumele tari (de exemplu morcovi cruzi), alimentele cu fir (de exemplu, țelina), nucile și semințele, strugurii, pastele dense (cum ar fi untul de arahide) sau snack-uri precum popcornul.

Bebelușul tău refuză anumite tipuri de alimente? Hai pe Facebook pentru a te consulta cu alte mămici care au trecut prin aceleași etape.

Dacă ești în căutarea celor necesare pentru pregătirea mesei bebelușului, te așteptăm la bekid.ro cu toate produsele de care ai nevoie pentru micuțul tău.

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close