Bebe la 6 săptămâni: Uite ce am găsit!

DE REŢINUT!

Până acum ai avut parte de cel mai frumos zâmbet. În jurul săptămânii 6, bebe va face o mare descoperire: degetele sale. Este interesant faptul că bebelușii își bagă degetele în gură nu doar din curiozitate, ci pentru că această acțiune îi relaxează (este un fel de auto liniștire).

Știai că?

Săptămâna aceasta este foarte probabil ca bebelușul tău să descopere că își poate pune degetele în gură.

Dezvoltarea bebelușului la 6 săptămâni

Până acum ai avut parte de cel mai frumos zâmbet. În jurul săptămânii 6, bebe va face o mare descoperire: degetele sale. Este interesant faptul că bebelușii își bagă degetele în gură nu doar din curiozitate, ci pentru că această acțiune îi relaxează (este un fel de auto liniștire).

O altă piatră de hotar care se află la orizont: atingerea unui obiect care atârnă. Asigură-i bebelușului toate condițiile pentru ca aceasta să-și exerseze abilitățile motorii și coordonarea mâină-ochi. Caruselul muzical este o opțiune ideală pentru această etapă de dezvoltare.

În continuare, activitatea preferată a bebelușului va fi alăptarea. Mesele ar trebui să fie distribuite la fiecare trei până la patru ore, astfel încât bebelușul să aibă parte de suficient combustibil pentru creștere. Desigur, o cantitate atât de consistentă de hrană implică și multe scutece schimbate. Bebelușul tău va face în medie câteva scaune pe zi.  

Atunci când schimbi scutecul, analizează cu atenție pielea bebelușului pentru a observa dacă aceasta a dezvoltat iritații. Foarte frecvent, din cauza combinației dintre umiditate, frecare, iritare, pielea bebelușilor se irită și necesită îngrijire.

Cel mai bun remediu pentru iritația cauzată de scutec este prevenția. Mai exact, este nevoie să te asiguri că fundul bebelușului este curat și uscat înainte de a pune un scutec nou. Dacă este cazul, aplică un unguent special și asigură-te că bebe nu sta prea mult timp într-un scutec umed sau murdar.

Postpartum: mama și bebe

Colicile bebelușului

Uneori, când bebelușul tău plânge inconsolabil, cauza ar putea fi colicile. Presiunea asupra burticii unui bebeluș poate ameliora colicile, deoarece în acest fel cel mic elimină gazul din burtică. Poți încerca efectuarea unui masaj abdominal. O altă modalitate de a-l ajuta pe copil să elimine gazul este să îl ajuți să facă exerciții ușoare. Mai exact, bebe va sta întins pe spate, iar tu îl vei ajuta să strângă genunchii la piept, prin repetări de câte 10 secunde.

Iritația provocată de scutec

Cum spuneam mai devreme, cel mai bun tratament este prevenția. Pentru aceasta poți încerca următoarele:

Schimbă scutecul la fiecare două ore. Înlocuirea unui scutec umed sau murdar cu un scutec curat și uscat joacă un rol cheie în prevenirea erupției cutanate. Acest lucru se datorează faptului că atunci când pielea rămâne umedă prea mult timp, devine mai susceptibilă la apariția unor iritații.

Evită săpunul cu parfum sau alcool, șervețele parfumate pentru bebeluși și alte produse care vin în contact cu regiunea inferioară a bebelușului, deoarece acestea pot irita pielea sensibilă. Curăță pielea bebelușului cu un prosop din bumbac moale, pe care îl umezești în prealabil cu apă călduță.

Testează mai multe tipuri de scutece, pentru a vedea care se potrivește cel mai bine copilului.

Folosește o pompă pentru sân

Dacă alăptezi și vrei să colectezi laptele pentru mese ulterioare, asigură-te că ești permanent hidratată. Este important să bei cel puțin opt pahare de apă pe zi și să consumi cât mai multe fructe și legume proaspete. Cel mai potrivit moment pentru a colecta laptele este dimineața, când sânii sunt plini.

Atunci când folosești o pompă pentru colectarea laptelui, găsește un loc confortabil și liniștit și încearcă să te relaxezi. Un masaj delicat sau scuturarea ușoară a sânilor poate face ca procesul să fie mai rapid și mai eficient.

Dacă utilizezi o pompă electrică pentru sân, seteaz-o inițial la cel mai mic nivel de aspirație.

Protecție solară pentru bebeluși

Bebelușii ar trebui să fie ținuți departe de lumina directă a soarelui pentru perioade lungi de timp până la vârsta de 6 luni. Când ieșiți afară pe vreme însorită, îmbracă bebelușul cu haine de protecție și adaugă la ținuta acestuia o pălărie drăguță, precum și bluze cu mâneci lungi, pantaloni și șosete ușoare.

Hrănește-te sănătos

O modalitate bună de a te asigura că ai mese sănătoase, este prin planificarea lor în avans. Atunci când gătești, obișnuiește-te să faci mai multă mâncare, astfel încât sî ai rezerve pentru mesele viitoare.

Când prietenii întreabă dacă pot face ceva pentru a le ajuta, sugerează-le să te ajute cu cumpărăturile. Este ideal dacă ai în permanență în frigider fructe și legume proaspete, astfel încât de fiecare dată când simți nevoia de o gustare, să poți opta pentru alimente sănătoase.

 Ne vedem în săptămâna 7 cu alte surprize!

Hai pe Facebook pentru a discuta împreună cu alte mămici despre experiența ta din primele săptămâni de după naștere!

Produse recomandate

Like
Close
© Copyright 2021 Toate drepturile rezervate.
Close